General Knowledge MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 1

Click here to read Current Affairs & GS.

Sports

1. India first took part in the Olympic Games in the year

(a) 1920

(b) 1928

(c) 1972

(d) 1974

Ans: (a)

2. India first won the Olympic Hockey gold

(a) London

(b) Berlin

(c) Amsterdam

(d) Los Angles

Ans: (c)

3. India made her debut in Olympic football at

(a) Helsinki in 1952

(b) Melbourne in 1956

(c) London in 1948

(d) Tokyo in 1964

Ans: (c)

4. First Olympic Games were held in

(a) 776 BC

(b) 798 BC

(c) 876 BC

(d) 898 BC

Ans: (a)

5. The first Indian woman to reach Olympic finals in individual frack events was

(a) PT Usha

(b) Shiny Abraham

(c) Aarti Saha

(d) MD Val Samma

Ans: (a)

6. Of the following cities in which city/cities have the Olympic Games been held twice?

1. Paris

2. Berlin

3. London

4. Seoul

Choose the Correct Option:

(a) only 1

(b) 1 and 2

(c) 3 and 4

(d) 1 and 3

Ans: (b)

7. Which of the following is a set of five events included in Modern Pentathlon?

(a) Cycling, Skating, Shooting, Gymnastics, Running

(b) Judo, Shooting, Swimming, Cycling, Running

(c) Horse riding, Fencing, Shooting, Gymnastics, Running

(d) Horse ridings Fencing, Shooting, Swimming, Running

Ans: (c)

8. The five intertwined rings or circles on the Olympic flag made of white (from left to right) are

(a) blue, yellow, black, green, and red

(b) yellow, red, green, black, and blue

(c) red, green, black, yellow, and blue

(d) yellow, green, black, blue, and red

Ans: (a)

9. India won the last Hockey Olympic Gold in?

(a) 2000, Sydney

(b) 1996, Atlanta

(c) 1980, Moscow

(d) 1972, Munich

Ans: (c)

10. Consider the following statements

1. Olympics, 2012 will be held in London

2. Asian Games, 2010-were held in Guangzhou (China)

Which of these is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both of these

(d) None of these

Ans: (a)

11. To win a Grand-Slam in Tennis, a player must win

(a) Australian Open, Wimbledon, French Open, US Open

(b) Wimbledon, French Open, US Open

(c) Wimbledon, French Open, Pegas Czeck Open, US Open

(d) Davis Cup, Wimbledon, French Open

Ans: (a)

12. What can be the maximum length of a cricket bat?

(a) 32”

(b) 34”

(c) 36”

(d) 38”

Ans: (a)

13. What is the distance between popping crease and stumps on cricket pitch?

(a) 21/2

(b) 3ft

(c) 31/2ft

(d) 4ft

Ans: (c)