IAS Prelims 2013 Paper 2 CSAT Solved (Part 8 of 18)

Download PDF of This Page (Size: 117K)

Passage-3

Malnutrition most commonly occurs between the ages of six months to two years. This happens despite the child's food requirements being less than that of an older child. Malnutrition s often attributed to poverty, but it has been found that even n households where adults eat adequate quantities of food, more than 50 per cent of children-under-five do not consume enough food. The child's dependence on someone else to feed hindrance is primarily responsible for the malnutrition. Very often the mother is working amid the responsibility of feeding the young child is left to an older sibling. It is therefore crucial to increase awareness regarding the child's food needs and how to satisfy them.

  1. According to the passage, malnutrition in children can be reduced

    1. if the children have regular intake of food.

    2. after they reach the age of five.

    3. if the food needs of younger children are known.

    4. if the responsibility of feeding younger children is given to adults.

    Answer: c

  2. According to the author, poverty is not the main cause of malnutrition, but the fact that

    1. taking care of younger ones is not a priority for working mothers.

    2. awareness of nutritional needs is not propagated by the Public Health authorities.

    Select the correct answer using the code given below:

    1. 1 only

    2. 2 only

    3. Both 1 and 2

    4. Neither 1 nor 2

    Answer: d

Monthy-updated, fully-solved, large current affairs-2018 question bank(more than 2000 problems): Quickly cover most-important current-affairs questions with pointwise explanations especially designed for IAS, CBSE-NET, Bank-PO and other competetive exams.