General Studies 2003 Solved Paper (Part 10 of 17)

  1. Consider the following statements:

    1. The joint sitting of the two houses of the Parliament in India is sanctioned under Article 108 of the Constitution

    2. The first joint sitting of Lok Sabha and Rajya Sabha was held in the year 1961

    3. The second joint sitting of the two Houses of Indian Parliament was held to pass the Banking Service

    Commission (Repeal) Bill.

    Which of these statements is/are correct?

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 1 and 3

    4. 1, 2 and 3

    Answer: a

  2. Life expectancy is highest in the world in:

    1. Canada

    2. Germany

    3. Japan

    4. Norway

    Answer: c

  3. During the colonial period in India, what was the purpose of the Whitley Commission?

    1. To review the fitness of India for further political reforms

    2. To report on the existing conditions of labour and to make recommendations

    3. To draw up a plan for financial reforms for India

    4. To develop a comprehensive scheme for Civil Services in India

    Answer: b

  4. Octopus is:

    1. an arthropod

    2. an echinoderm

    3. a hemichordate

    4. a mollusk

    Answer: d

  5. Consider the following conditions of a sick human body:

    1. Swollen lymph nodes

    2. Sweating at night

    3. Loss of memory

    4. Loss of weight

    Which of these are the symptoms of AIDS?

    1. 1 and 2

    2. 2, 3 and 4

    3. 1, 3 and 4

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: d

  6. Emperor Harshas southward march was stopped on the Narmada river by:

    1. Pulakesin-I

    2. Pulakesin-II

    3. Vikramaditya-I

    4. Vikramaditya-II

    Answer: b

  7. Under which Article of the Indian Constitution did the President give his assent to the ordinance on electoral reforms when it was sent back to him by the Union Cabinet without making any changes (in the year 2002)?

    1. Article 121

    2. Article 122

    3. Article 123

    4. Article 124

    Answer: c

  8. Dilip Kaur Tiwana is well known as a:

    1. literature

    2. musician

    3. scientist

    4. sportsperson

    Answer: a

  9. Consider the following statements:

    1. The maximum limit of shareholding of Indian promoters in private sector banks in India is 49 percent of the paid up capital.

    2. Foreign Direct Investment upto 49 percent from all sources is permitted in private sector banks in India under the automatic route.

    Which of these statements is/are correct?

    1. Only 1

    2. Only 2

    3. Both 1 and 2

    4. Neither 1 nor 2

    Answer: b

  10. Match List-I (Cricketer) with List-II (Country) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

    List-I (Cricketer) List-II (Country)
    1. Barry Richards

    2. Ted Dexter

    3. Alan Davidson

    4. Charlie Griffith

    1. England

    2. West Indies

    3. South Africa

    4. New Zealand

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: a