General Studies 2003 Solved Paper (Part 5 of 17)

  1. Consider the following statements:

    1. In Macedonia, ethnic Albanians are a minority.

    2. 2. In Kosovo, Serbians area majority.

    Which of these statements is/are correct?

    1. Only 1

    2. Only 2

    3. Both 1 and 2

    4. Neither 1 nor 2

    Answer: c

  2. Israel has common borders with:

    1. Lebanon, Syria, Jordan and Egypt

    2. Lebanon, Syria, Turkey and Jordan

    3. Cyprus, Turkey, Jordon and Egypt

    4. Turkey, Syria, Iraq and Yemen

    Answer: a

  3. What is the correct sequence of the rivers Godavari, Mahanadi, Narmada and Tapi in the descending order of their lengths?

    1. Godavari-Mahanadi-Narmada-Tapi

    2. Godavari-Narmada-Mahanadi-Tapi

    3. Narmada-Godavari-Tapi-Mahanadi

    4. Narmada-Tapi-Godavari-Mahanadi

    Answer: b

  4. If the radius of the earth were to shrink by one percent, its mass remaining the same, the value of g on the earths surface would:

    1. increase by 0.5%

    2. increase by 2%

    3. decrease by 0.5%

    4. decrease by 2%

    Answer: d

  5. With reference to the entry of European powers into India, which one of the following statements is NOT correct?

    1. The Portuguese captured Goa in 1499

    2. The English opened their first factory in South India at Masulipatam

    3. In Eastern India, the English Company opened its first factory in Orissa in 1633

    4. Under the leadership of Dupleix, the French occupied Madras in 1746

    Answer: a

  6. With reference to Indian freedom struggle, which one of the following statements is NOT correct?

    1. The Rowlatt Act aroused a wave of popular indignation and led to the Jallianwala Bagh massacre

    2. Subhas Chandra Bose formed the Forward Bloc

    3. Bhagat Singh was one of the founders of Hindustan Republican Socialist Association

    4. In 1931, the Congress Session at Karachi opposed Gandhi_Irwin Pact

    Answer: d

  7. Consider the following statements:

    1. In the last five years, Indian software exports have increased at a compound annual growth rate of about 60%

    2. The software and service industry in India registered an overall growth of about 28% in rupee terms during the year 2001 − 2002.

    Which of these statements is/are correct?

    1. Only 1

    2. Only 2

    3. Both 1 and 2

    4. Neither 1 nor 2

    Answer: c

  8. Which one of the following statements is NOT correct?

    1. India is the second largest producer of nitrogenous fertilizers in the world

    2. India is the ninth largest steel producing country in the world

    3. India is the second largest producer of silk in the world

    4. India ranks third in the world in coal production

    Answer: a

  9. Which one of the following statements is correct?

    1. Only the Rajya Sabha and not the Lok Sabha can have nominated members

    2. There is a constitutional provision for nominating two members belonging to the Anglo-Indian community to the Rajya Sabha

    3. There is no constitutional bar for a nominated member to be appointed as a Union minister.

    4. A nominated member can vote both in the Presidential and Vice Presidential elections

    Answer: a

  10. With reference to Government of Indias decisions regarding Foreign Direct Investment (FDI) during the year2001 − 02, consider the following statements:

    1. Out of the 100% FDI allowed by India in a tea sector, the foreign firm would have to disinvest 33% of the equity in favour of an Indian Partner within four years.

    2. Regarding the FDI in print media in India, the single largest Indian shareholder should have a holding higher than 26%

    Which of these statements is/are correct?

    1. Only 1

    2. Only 2

    3. Both 1 and 2

    4. Neither 1 nor 2

    Answer: d