IAS Prelims 2012 General Studies Solved (Part 9 of 10)

  1. Consider the following provisions under the Directive Principles of State Policy as enshrined in the Constitution of India:

    1. Securing for citizens of India a uniform civil code

    2. Organizing village Panchayats

    3. Promoting cottage industries in rural areas

    4. Securing for all the workers reasonable leisure and cultural opportunities

    Which of the above are the Gandhian Principles that are reflected in the Directive Principles of State Policy?

    1. 1, 2 and 4 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1, 3 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: b

  2. Consider the following statements:

    1. Union Territories are not represented in the Rajya Sabha.

    2. It is within the purview of the Chief Election Commissioner to adjudicate the election disputes.

    3. According to the Constitution of India, the Parliament consists of the Lok Sabha and the Rajya Sabha only.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 and 3

    3. 1 and 3

    4. None

    Answer: d

  3. With reference to consumers rights/privileges under the provisions of law in India, which of the following statements is/are correct?

    1. Consumers are empowered to take samples for food testing.

    2. When a consumer files a complaint in any consumer forum, no fee is required to be paid.

    3. In case of death of a consumer, his/her legal heir can file a complaint in the consumer forum on his/her behalf.

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: c

  4. Regarding the office of the Lok Sabha Speaker, consider the following statements:

    1. He/She holds the office during the pleasure of the President.

    2. He/She need not be a member of the House at the time of his/her election but has to become a member of the House within six months from the date of his/her election.

    3. If he/she intends to resign, the letter of his/her resignation has to be addressed to the Deputy Speaker.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 and 2 only

    2. 3 only

    3. 1, 2 and 3

    4. None

    Answer: b

  5. Which of the following are included in the original jurisdiction of the Supreme Court?

    1. A dispute between the Government of India and one or more States

    2. A dispute regarding elections to either House of the Parliament or that of Legislature of a State

    3. A dispute between the Government of India and a Union Territory

    4. A dispute between two or more States

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 1 and 4

    4. 3 and 4

    Answer: c

  6. Consider the following kinds of organisms:

    1. Bacteria

    2. Fungi

    3. Flowering plants

    Some species of which of the above kinds of organisms are employed as biopesticides?

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: d

  7. Biomass gasification is considered to be one of the sustainable solutions to the power crisis in India. In this context, which of the following statements is/are correct?

    1. Coconut shells, groundnut shells and rice husk can be used in biomass gasification.

    2. The combustible gases generated from biomass gasification consist of hydrogen and carbon dioxide only.

    3. The combustible gases generated from biomass gasification can be used for direct heat generation but not in internal combustion engines.

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: a

  8. What is the role of ultraviolet (UV) radiation in the water purification systems?

    1. It inactivates/kills the harmful microorganisms in water.

    2. It removes all the undesirable odours from the water.

    3. It quickens the sedimentation of solid particles, removes turbidity and improves the clarity of water.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: a

  9. Graphene is frequently in news recently. What is its importance?

    1. It is a two-dimensional material and has good electrical conductivity.

    2. It is one of the thinnest but strongest materials tested so far.

    3. It is entirely made of silicon and has high optical transparency.

    4. It can be used as conducting electrodes required for touch screens, LCDs and organic LEDs.

    Which of the statements given above are correct?

    1. 1 and 2 only

    2. 3 and 4 only

    3. 1, 2 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: c

  10. Lead, ingested or inhaled, is a health hazard. After the addition of lead to petrol has been banned, what still are the sources of lead poisoning?

    1. Smelting units

    2. Pens and pencils

    3. Paints

    4. Hair oils and cosmetics

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1, 2 and 3 only

    2. 1 and 3 only

    3. 2 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: d