IAS Prelims 2013 Paper 1 General Studies Solved (Part 1 of 10)

  • Previous
  1. What will follow if money bill is substantially amended by Rajya Sabha?

    1. Lok Sabha may still proceed with the bill accepting or not accepting the recommendations of Rajya Sabha

    2. Lok Sabha cannot consider the bill further

    3. Lok Sabha may send the bill to Rajya Sabha for reconsideration

    4. Presiddent may call a joint sitting for passing the Bill

    Answer: a

  2. Which of the following statements is correct?

    1. In India, same person cannot be appointed as Governor for 2 or more states at the same time

    2. Judges of the high court of State are appointed by Governor of the state just as the Judges of supreme court are appointed by the President

    3. No provision has been laid down in the constitution of India for removal of a governor from his or her post

    4. In case of Union territory having legislative set up Chief minister is appointed by Lt. Governor on basis of majority support

    Answer: c

  3. Which one of the following pairs a correctly matched? Geographical feature and region

      • Abyssinian Plateau
      • Arabia
      • Atlas mountains
      • Northwest Africa
      • Guiana Highlands
      • Southwest Africa
      • Okavango Basin
      • Patagonia

    Answer: b

  4. With reference to history of Indian rock-cut architecture, consider the following statements:

    1. Caves at Badami are oldest surviving rock-cut caves in India

    2. Barabar caves were originally made from Ajivikas by Emperor Chandragupta Maurya.

    3. At Ellora, caves were made for different faiths

    Which statements are correct?

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 3 only

    4. 1, 2 and 3 only

    Answer: c

  5. Recombinant DNA technology (Genetic Engineering) allows genes to be transferred

    1. across different species of plants

    2. across plants to animals

    3. from microorganisms to higher microorganisms

    Which statement is correct?

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3 only

    Answer: d

  6. Chinese traveller Yuan Chwang (Huang Tsang) who visited India recorded the general conditions and culture of India at that time. In this context, which statements are correct?

    1. The roads and river-routes were completely immune to robbery

    2. As regards punishment for offenses, ordeals by fire, water and poisons were instruments in determining innocence or guilt of person

    3. Tradesman had to pay duties at the ferries and barrier stations

    Which statement is correct?

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3 only

    Answer: b

  7. Consider the following:

    1. Star Tortoise

    2. Monitor Lizard

    3. Pygmy Hog

    4. Spider Monkey

    Which of the above are naturally found in India?

    1. 1, 2 and 3 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: a

  8. Which of the following can be found as pollutant in drinking water in some parts of India?

    1. Arsenic

    2. Sorbitol

    3. Fluoride

    4. Formaldehyde

    5. Uranium

    Which statement is correct?

    1. 1 and 3 only

    2. 2, 4 and 5 only

    3. 1, 3 and 5 only

    4. 1, 2, 3, 4 and 5

    Answer: c

  9. With reference to Indian history, members of the Constituent assembly from Provinces were:

    1. directly elected by people of those provinces

    2. nominated by Indian national congress and Muslim league

    3. elected by provisional legislative assemblies

    4. selected by government for their expertise in constitutional matters

    Answer: c

  10. Consider the following animals:

    1. Sea cow

    2. Sea horse

    3. Sea lion

    Which of the above is/are mammals?

    1. 1 only

    2. 1 and 3 only

    3. 2 and 3 only

    4. 1, 2 and 3 only

    Answer: b

Discussions & Questions