IAS Prelims 2013 Paper 1 General Studies Solved (Part 10 of 10)

  1. Many transplanted seeds do not grow because:

    1. new soil does not contain favorable minerals

    2. most root hairs grips the new soils too hard

    3. most root hairs are lost during transplantation

    4. leaves are damaged during transplantation

    Answer: c

  2. Economic growth in country X will have to necessarily occur if

    1. there is technical progress in world economy

    2. there is population growth in country X

    3. there is capital formation in country X

    4. volume of trade grows in world economy

    Answer: c

  3. Which statements is/are correct?

    1. Viruses lacks enzymes necessary for generation of energy

    2. Viruses can be cultured in any synthetic medium

    3. Viruses are transmitted from one organism to another by biological vectors only

    Select the correct answer

    1. 1 only

    2. 2 and 3

    3. 1 and 3

    4. 1, 2 and 3

    Answer: a

  4. Which of the following leaf modifications occur in desert areas to inhibit water loss?

    1. Hard and waxy leaves

    2. Tiny or no leaves

    3. Thorns instead of leaves

    Which is correct?

    1. 1 and 2 only

    2. 2 only

    3. 1 and 3

    4. 1, 2 and 3

    Answer: d

  5. Known forces of nature can be divided into 4 classes i.e., gravity, electromagnetism, weak nuclear force and strong nuclear force. With reference to them which of the following statement is not correct?

    1. gravity is strongest of the four

    2. electromagnetism acts only on particles with an electric charge

    3. weak nuclear forces causes radioactivity

    4. strong nuclear forces holds protons and neutrons inside nucleus of an atom

    Answer: a

  6. Efforts to detect presence of Higgs boson have become frequent news in the recent past. What is the importance of discovering this particle

    1. This will help to understand why elementary particles have mass

    2. This will enable us in near future to develop technology of transferring at there from one point to another without traversing the physical space between them.

    3. It will enable us to create better fuels for nuclear fission

    Which is correct?

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3

    4. 1, 2 and 3

    Answer: a

  7. Mycorrhizal biotechnology has been used to rehabilitating degraded sites because mycorrhiza enables the plants to

    1. resist droughts and increase absorption

    2. tolerate extreme pH

    3. resist disease infestation

    Which statements is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: d

  8. Who among the constitutes the National Development Council?

    1. Prime Minister

    2. Chairman, Finance Commission

    3. Ministers of Union Cabinet

    4. Chief ministers of States

    Which statements is/are correct?

    1. 1, 2 and 3 only

    2. 1, 3 and 4 only

    3. 2 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: b

  9. National income of a country for a given period is equal to

    1. total value of the goods and services produced by the nationals

    2. sum of total consumption and investment expenditure

    3. sum of personal income of all individuals

    4. money value of final goods and services produced

    Answer: a

  10. Which of the following grants direct credir assistance to rural households?

    1. Regional rural banks

    2. National bank for agriculture and rural development

    3. Land development banks

    Which statements is/are correct?

    1. 1 and 2 only

    2. 2 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: c

Sail through IAS Mains and Prelims: Fully-explained Prelims (Both GS & Aptitude) problems with detailed solutions. Notes & detailed answers for Mains GS, Essay, Complulsory (Hindi and English) papers and optionals.