IAS Prelims 2013 Paper 1 General Studies Solved (Part 2 of 10)

  1. Consider the following statements

    1. An amendment to Constitution of India can be initiated by introduction of a bill in Lok Sabha only

    2. If such an amendment seeks to make changes in the federal characteristics of constitution, the amendment also requires to be rectified by legislature of all states in India.

    Which statements is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 only

    3. Both 1 and 2

    4. Neither 1 and 2

    Answer: d

  2. Consider the following statements: Attorney general of India can

    1. take part in proceedings of Lok Sabha

    2. be a member of committee of Lok Sabha

    3. speak in Lok Sabha

    4. vote in Lok Sabha

    Which statements is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 and 4

    3. 1, 2 and 3

    4. 1 and 3 only

    Answer: c

  3. With reference to usefulness of sugar industry in India, which of the following statements is/are correct?

    1. Bagasse can be used a biofuel for generation of energy

    2. Molasses can be used as one of the feedstocks for production of synthetic chemical fertilizers

    3. Molasses can be used for production of ethanol.

    Which statements is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3 only

    Answer: c

  4. Variations in the length of day and night time from season to season are due to

    1. earth's rotation on its axis

    2. earths revolution round sun in elliptical manner

    3. latitudinal position of place

    4. revolution of earth on tilted axis

    Answer: d

  5. Narmada river flows to the west while most other peninsular river flows to east. Why?

    1. It occupies a linear rift

    2. It flows between Vindhyas and Satpuras

    3. Land slops to the west from Central India

    Which statements is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. None

    Answer: a

  6. On planet earth, most fresh water exists as ice caps and glaciers. Out of the remaining freshwater, the largest proportion

    1. is found in atmosphere as moisture and clouds

    2. is found in freshwater and rivers

    3. exists as ground water

    4. exists as soil moisture

    Answer: c

  7. Consider the following pairs

    1. Nokrek bioreserves: Garo Hills

    2. Loktak Lake: Barail Range

    3. Namdapha National Park: Dafla Hills

    Which statements is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1, 2 and 3

    4. None

    Answer: a

  8. Consider the following

    1. Electromagnetic radiation

    2. Geothermal energy

    3. Gravitational forces

    4. Plate Tectonics

    5. Rotation of earth

    6. Revolution of earth

    Which of the above are responsible for bringing dynamic changes to surface of earth?

    1. 1, 2, 3 and 4 only

    2. 1, 3, 5 and 6 only

    3. 2, 4, 5 and 6 only

    4. 1, 2, 3, 4, 5 and 6

    Answer: c

  9. Which of the following bodies does not or do not find mention in constitution?

    1. National Development Council

    2. Planning Commission

    3. Zonal Councils

    Which statements is/are correct?

    1. 1 and 2 only

    2. 2 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: d

  10. The demand for Tebhanga Peasant Movement in Bengal was for

    1. reduction of the share of landlords from one-half of the crops to one-third

    2. grant of ownership of the land to peasants as they were the actual cultivators of the land

    3. uprooting Zamindari system and end of serfdom

    4. writing off all peasants debts

    Answer: a