IAS Prelims 2013 Paper 1 General Studies Solved (Part 4 of 10)

  1. With reference to food chains in ecosystems, consider the following statements:

    1. A food chain illustrates the order in which a chain of organisms feed upon each other.

    2. Food chains are found within the populations of a species.

    3. A food chain illustrates the numbers of each organism which are eaten by others.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only

    2. 1 and 2 only

    3. 1, 2 and 3

    4. None

    Answer: a

  2. Consider the following pairs National Park: River flowing through the Park

      • Corbett National Park
      • Ganga
      • Kaziranga National Park
      • Manas
      • Silent Valley National Park
      • Kaveri

    Which of the above pairs is/are correctly matched?

    1. 1 and 2

    2. 3 only

    3. 1 and 3

    4. None

    Answer: d

  3. Consider the following organisms

    1. Agaricus

    2. Nostoc

    3. Spirogyra

    Which of the above is/are used as biofertilizer/biofertilizers

    1. 1 and 2

    2. 2 only

    3. 2 and 3

    4. 3 only

    Answer: b

  4. Which of the following adds (add) nitrogen to the soil?

    1. Excretion of urea by animals

    2. Burning of coal by man

    3. Death of vegetation

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: d

  5. In which of the following States is lion-tailed macaque found in its natural habitat?

    1. Tamil Nadu

    2. Kerala

    3. Karnataka

    4. Andhra Pradesh

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1, 2 and 3 only

    2. 2 only

    3. 1, 3 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: a

  6. Some Buddhist rock-cut caves are called Chaityas, while the others are called Viharas. What is the difference between the two?

    1. Vihara is a place of worship, while Chaitya is the dwelling place of the monks

    2. Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks

    3. Chaitya is the stupa at the far end of the cave, while Vihara is the hall axial to it

    4. There is no material difference between the two

    Answer: b

  7. Which one of the following describes best the concept of Nirvana in Buddhism?

    1. The extinction of the flame of desire

    2. The complete annihilation of self

    3. A state of bliss and rest

    4. A mental stage beyond all comprehension

    Answer: a

  8. According to the Constitution of India, which of the following are fundamental for the governance of the country?

    1. Fundamental Rights

    2. Fundamental Duties

    3. Directive Principles of State Policy

    4. Fundamental Rights and Fundamental Duties

    Answer: c

  9. The people of India agitated against the arrival of Simon Commission because

    1. Indians never wanted the review of the working of the Act of 1919

    2. Simon Commission recommended the abolition of Dyarchy (Diarchy) in the Provinces

    3. there was no Indian member in the Simon Commission

    4. the Simon Commission suggested the partition of the country

    Answer: c

  10. Quit India Movement was launched in response to

    1. Cabinet Mission Plan

    2. Cripps Proposals

    3. Simon Commission Report

    4. Wavell Plan

    Answer: b