IAS Prelims CSAT Paper 1 2016 Solved (Answers): Questions 76 to 100 - Explanations YouTube Examrace [ IAS Updates ]

()

Below is solved IAS Prelims CSAT Paper-1 2016 questions 76-100 (with answers). Complete explanations can be on Examrace You Tube Channel. Paper was mostly focused on current events. GS based questions were from NCERT and our GS NCERT fully-solved questions provided full resolution. We are extremely happy that students who had carefully followed our FREE current affairs updates were able to solve almost all GS related problems. In fact the very first question on stand-up India was covered in our update from last week! Geography GS was fully covered in our Geography classes. Not only that we were able to correctly predict almost 100% of the topics on which questions were asked in this video just before the exam! We are now focusing on GS on our Examrace YouTube channel. So subscribe now and get a solid score in mains.

76. Which of the following statements is/are correct?

1. A Bill pending in the Lok Sabha lapses on its prorogation.

2. A Bill pending in the Rajya Sabha, which has not been passed by the Lok Sabha, shall not lapse on dissolution of the Lok Sabha.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. b

77. Which of the following is/are the indicator/indicators used by IFPRI to compute the Global Hunger Index Report?

1. Undernourishment

2. Child stunting

3. Child mortality

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 , 2 and 3

(d) 1 and 3 only

Answer. c

78. There has been a persistent deficit budget year after year. Which action/actions of the following can be taken by the Government to reduce the deficit?

1. Reducing revenue expenditure

2. Introducing new welfare schemes

3. Rationalizing subsidies

4. Reducing import duty

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer. c

79. The establishment of ‘Payment Banks’ is being allowed in India to promote financial inclusion. Which of the following statements is/are correct in this context?

1. Mobile telephone companies and supermarket chains that are owned and controlled by residents are eligible to be promoters of Payment Banks.

2. Payment Banks can issue both credit cards and debit cards.

3. Payment Banks cannot undertake lending activities.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. b

80. With reference to “Li-Fi” recently in the news, which of the following statements is/are correct?

1. It uses light as the medium for high-speed data transmission.

2. It is a wireless technology and is several times faster than ‘WiFi’.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. c

81. The term ‘Intended Nationally Determined Contributions’ is sometimes seen in the news in the context of

(a) pledges made by the European countries to rehabilitate refugees from the war-affected Middle East

(b) plan of action outlined by the countries of the world to combat climate change

(c) capital contributed by the member countries in the establishment of Asian Infrastructure Investment Bank

(d) plan of action outlined by the countries of the world regarding Sustainable Development Goals

Answer. b

82. Which one of the following is a purpose of `UDAY’, a scheme of the Government?

(a) Providing technical and financial assistance to start-up entre¬preneurs in the field of renewable sources of energy

(b) Providing electricity to every gthousehold in the country by 2018

(c) Replacing the coal-based power plants with natural gas, nuclear, solar, wind and tidal power plants over a period of time

(d) Providing for financial turnaround and revival of power distribution companies

Answer. d

83. With reference to `IFC Masala Bonds’, sometimes seen in the news, which of the statements given below is/are correct?

1. The International Finance Corporation, which offers these bonds, is an arm of the World Bank.

2. They are the rupee-denominated bonds and are a source of debt financing for the public and private sector.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. c

84. Regarding the taxation system of Krishna Deva, the ruler of Vijayanagar, consider the following statements :

1. The tax rate on land was fixed depending on the quality of the land.

2. Private owners of workshops paid an industries tax.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. c

85. Which one of the following books of ancient India has the love story of the son of the founder of Sunga dynasty?

(a) Swapnavasavadatta

(b) Malavikagnirnitra

(c) Meghadoota

(d) Ratnavali

Answer. b

86. In the context of which of the following do you sometimes find the terms `amber box, blue box and green box’ in the news?

(a) WTO affairs

(b) SAARC affairs

(c) UNFCCC affairs

(d) India-EU negotiations on FTA

Answer. a

87. Which of the following is/are included in the capital budget of the Government of India?

1. Expenditure on acquisition of assets like roads, buildings, machinery, etc.

2. Loans received from foreign governments

3. Loans and advances granted to the States and Union Territories

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. d

88. What is/are the importance/importances of the ‘United Nations Convention to Combat Desertification’?

1. It aims to promote effective action through innovative national programmes and supportive inter-national partnerships.

2. It has a special/particular focus on South Asia and North Africa regions, and its Secretariat facilitates the allocation of major portion of financial resources to these regions.

3. It is committed to bottom-up approach, encouraging the participation of local people in combating the desertification.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. c

89. Recently, which one of the following currencies has been proposed to be added to the basket of IMF’s SDR?

(a) Rouble

(b) Rand

(c) Indian Rupee

(d) Renminbi

Answer. d

90. With reference to the International Monetary and Financial Cornmittee (IMFC), consider the following statements :

1. IMFC discusses matters of concern affecting the global economy, and advises the International Monetary Fund (IMF) on the direction of its work.

2. The World Bank participates as observer in IMFC’s meetings.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. c

91. Rashtriya Garima Abhiyaan’ is a national campaign to

(a) rehabilitate the homeless and destitute persons and provide them with suitable sources of livelihood

(b) release the sex workers from their practice and provide them with alternative sources of livelihood

(c) eradicate the practice of manual scavenging and rehabilitate the manual scavengers

(d) release the bonded labourers from their bondage and rehabilitate them

Answer. c

92. With reference to the cultural history of medieval India, consider the following statements :

1. Siddhas (Sittars) of Tamil region were monotheistic and condemned idolatry.

2. Lingayats of Kannada region questioned the theory of rebirth and rejected the caste hierarchy.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. c

93. Which of the following best describes the term ‘import cover’, sometimes seen in the news?

(a) It is the ratio of value of imports to the Gross Domestic Product of a country

(b) It is the total value of imports of a country in a year

(c) It is the ratio between the value of exports and that of imports between two countries

(d) It is the number of months of imports that could be paid for by a country’s international reserves

Answer. d

94. Consider the following pairs : Community sometimes In the affairs of mentioned in the news

1. Kurd : Bangladesh

2. Madhesi : Nepal

3. Rohingya : Myanmar

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 and 2

(b) 2 only

(c) 2 and 3

(d) 3 only

Answer. c

95. With reference to ‘Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW)’, consider the following statements :

1. It is an organization of European Union in working relation with NATO and WHO.

2. It monitors chemical industry to prevent new weapons from emerging.

3. It provides assistance and protection to States (Parties) against chemical weapons threats.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. b

96. With reference to ‘Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana’, consider the following statements:

1. Under this scheme, farmers will have to pay a uniform premium of two percent for any crop they cultivate in any season of the year.

2. This scheme covers post-harvest losses arising out of cyclones and unseasonal rains.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. b

97. In which of the following regions of India are you most likely to come across the `Great Indian Hornbill’ in its natural habitat?

(a) Sand deserts of northwest India

(b) Higher Himalayas of Jammu and Kashmir

(c) Salt marshes of western Gujarat

(d) Western Ghats

Answer. d

98. Which of the following are the key features of ’National Ganga River Basin Authority (NGRBA)?

1. River basin is the unit of planning and management.

2. It spearheads the river conservation efforts at the national level.

3. One of the Chief Ministers of the States through which the Ganga flows becomes the Chairman of NGRBA on rotation basis.

Select the correct answer using the code given Below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. a

99. Why does the Government of India promote the use of Neem-coated Urea’ in agriculture?

(a) Release of Neem oil in the soil increases nitrogen fixation by the soil microorganisms

(b) Neem coating slows down the rate of dissolution of urea in the soil

(c) Nitrous oxide, which is a greenhouse gas, is not at all released into atmosphere by crop fields

(d) It is a combination of a weedicide and a fertilizer for particular crops

Answer. a

100. Consider the following statements :

1. The Chief Secretary in a State is appointed by the Governor of that State.

2. The Chief Secretary in a State has a fixed tenure.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. d

- Published/Last Modified on: August 7, 2016