IAS Prelims CSAT Paper 2 2016 Solved (Answers): Questions 25 to 50 - Explanations @ YouTube Examrace [ IAS Updates ]

()

As we said in our video just before the IAS prelims 2016, CSAT-2 has been highly unpredictable. This time paper was more difficult especially for students with non-mathematical and non-English backgrounds. You can see this just by reading the 1 passage. Based on the feedback we have received so far, students who went through our CSAT Paper-2 postal course excelled. Our course starts building the mathematical and English skills from the very basics, so no student is left behind! Our CSAT Paper-2 YouTube video lectures directly covered many of the questions, so please start utilizing this key resource!

26. A class starts at 11:00 am and lasts till 2:27 pm. Four periods of equal duration are held during this interval. After every period, a rest of 5 minutes is given to the students. The exact duration of each period is:

(a) 48 minutes

(b) 50 minutes

(c) 51 minutes

(d) 53 minutes

Answer. a

27. Four friends A, B, C and D need to cross a bridge. A maximum of two persons can cross it at a time. It is night and they just have one lamp. Persons that cross the bridge must carry the lamp to find the way. A pair must walk together at the speed of slower person. After crossing the bridge, the person having faster speed in the pair will return with the lamp each time to accompany another person in the group. Finally, the lamp has to be returned at the original place and the person who returns the lamp has to cross the bridge again without lamp. To cross the bridge, the time taken by them is as follows : A: 1 minute, B: 2 minutes, C: 7 minutes and D: 10 minutes. What is the total minimum time required by all the friends to cross the bridge?

(a) 23 minutes

(b) 22 minutes

(c) 21 minutes

(d) 20 minutes

Answer. a

28. 30g of sugar was mixed in 180 ml water in a vessel A, 40 g of sugar Was mixed in 280 ml of water in vessel B and 20 g of sugar was mixed in 100 ml of water in vessel C. The solution in vessel B is

(a) sweeter than that in C

(b) sweeter than that in A

(c) as sweet as that in C

(d) less sweet than that in C

Answer. d

29. In aid of charity, every student in a class contributes as many rupees as the number of students in that class. With the additional contribution of Rs. 2 by one student only, the total collection is Rs. 443. Then how many students are there in the class?

(a) 12

(b) 21

(c) 43

(d) 45

Answer. b

30. Anita’s mathematics test had 70 problems carrying equal marks i.e., 10 arithmetic, 30 algebra and 30 geometry. Although she answered 70% of the arithmetic, 40% of the algebra and 60% of the geometry problems correctly, she did not pass the test because she got less than 60% marks. The number of more questions she would have to answer correctly to earn a 60% passing marks is:

(a) 1

(b) 5

(c) 7

(d) 9

Answer. b

31. In a class, there are 18 very tall boys. If these constitute three-fourths of the boys and the total number of boys is two-thirds of the total number of students in the class, what is the number of girls in the class?

(a) 6

(b) 12

(c) 18

(d) 21

Answer. b

32. Consider the following statements:

1. Either A and B are of the same age or A is older than B

2. Either C and D are of the same age or D is older than C

3. B is older than C

Which of the following conclusions can be drawn from the above statements?

(a) A is older than B

(b) B and D are of the same age

(c) D is older than C

(d) A is older than C

Answer. d

33. The monthly average salary paid to all the employees of a company was Rs. 5000. The monthly average salary paid to male and female employees was Rs. 5200 and Rs. 4200 respectively. Then the percentage of males employed in the company is

(a) 75%

(b) 80%

(c) 85%

(d) 90%

Answer. b

Direction for the following 3 (three) items: Consider the given -formation and answer the three items that follow.

Six boxes A, B, C, D, E and F have been painted with six different colours viz., violet, indigo, blue, green, yellow and orange and arranged from left to right (not necessarily either kept or painted with the colours in the same order). Each box contains a ball of any one of the following six games: cricket, hockey, tennis, golf, football and volleyball (not necessarily in the same order). The golf ball is in violet box and is not in the box D. The box A which contains tennis ball is orange in colour and is at the extreme right. The hockey ball is neither in box D nor in box E. The box C having cricket ball is painted green. The hockey ball is neither in the box painted blue nor in the box painted yellow. The box C is fifth from right and next to box B. The box B contains volleyball. The box containing the hockey ball is between the boxes containing golf ball and volleyball.

34. Which one of the following boxes contains the golf ball?

(a) F

(b) E

(c) D

(d) None of the above

Answer. b

35. Which of the following statements is/are correct?

(a) D is painted yellow

(b) F is painted indigo

(c) B is painted blue

(d) All of the above

Answer. b

36. The football is in the box of which colour?

(a) Yellow

(b) Indigo

(c) Cannot be determined as data are inadequate

(d) Blue

Answer. c

37. Two numbers X and Y are respectively 20% and 28% less than a third number Z. By what percentage is the number Y less than the number X ?

(a) 12%

(b) 10%

(c) 9%

(d) 8%

Answer. b

38. A daily train is to be introduced between station A and station B starting from each at 6 AM and the journey is to be completed in 42 hours. What is the number of trains needed in order to maintain the Shuttle Service?

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 7

Answer. c

39. A piece of tin is in the form of a rectangle having length 12 cm and width 8 cm. This is used to construct a closed cube. The side of the cube is:

(a) 2 cm

(b) 3 cm

(c) 4 cm

(d) 7 cm

Answer. c

40. In a. question paper there are five questions to be attempted and answer to each question has two choices - True (T) or False (F). It is given that no two candidates have given the answers to the five questions in an identical sequence. For this to happen the maximum number of candidates is:

(a) 10

(b) 18

(c) 26

(d) 32

Answer. d

Directions for the following 8 (eight) items :

Read the following eight passages and answer the item that follows each passage. Your answers to these items should be based on the passages only.

Passage-1

By killing transparency and competition, crony capitalism is harmful to free enterprise, opportunity and economic growth. Crony capitalism, where rich and the influential are alleged to have received land and natural resources and various licences in return for payoffs to venal politicians, is now a major issue to be tackled. One of the greatest dangers to growth of developing economies like India is the middle-income where crony capitalism creates oligarchies that slow down the growth.

41. Which among the following is the most logical corollary to the above passage ?

(a) Launching more welfare schemes and allocating more finances for the current schemes are urgently needed

(b) Efforts should be made to push up economic growth by other means and provide licences to the poor

(c) Greater transparency in the functioning of the government and promoting the financial inclusion are needed at present

(d) We should concentrate more on developing manufacturing sector than service sector

Answer. c

Passage-2

Climate adaptation may be rendered ineffective if policies are not designed in the context of other development concerns. For instance, a comprehensive strategy that seeks to improve food security in the context of climate change may include a set of coordinated measures related to agricultural extension, crop diversification, integrated water and pest management and agricultural information series. Some of these measures may have to do with climate changes and others with economic development.

42. What is the most logical and rational inference that can be made from the above passage?

(a) It is difficult to pursue climate adaptation in the developing countries

(b) Improving food security is a far more complex issue than climate adaptation

(c) Every developmental activity is directly or indirectly linked to climate adaptation

(d) Climate adaptation should be examined in tandem with other economic development options

Answer. d

Passage-3

Understanding of the role of biodiversity in the hydrological cycle enables better policy-making. The term biodiversity refers to the variety of plants, animals, microorganisms, and the ecosystems in which they occur. Water and biodiversity are interdependent. In reality, the hydrological cycle decides how biodiversity functions. In turn, vegetation and soil drive the movement of water. Every glass of water we drink has, at least in part, passed through fish, trees, bacteria, soil and other organisms. Passing through these ecosystems, it is cleansed and made fit for consumption. The supply of water is a critical service that the environment provides.

43. Which among the following is the most critical inference that can be made from the above passage ?

(a) Biodiversity sustains the ability of nature to recycle water

(b) We cannot get potable water without the existence of living organisms

(c) Plants, animals and microorganisms continuously interact among themselves

(d) Living organisms could not have come into existence without hydrological cycle

Answer. a

Passage-4

In the last decade, the banking sector has been restructured with a high degree of automation and products that mainly serve middle-class and upper middle-class society. Today there is need for a new agenda for the banking and non-banking financial services that does not exclude the common man

44. Which one of the following is the message that is essentially implied in the above passage?

(a) Need for more automation and more products of bank

(b) Need for a radical restructuring of our entire public finance system

(c) Need to integrate banking and non-banking institutions

(d) Need to promote financial inclusion

Answer. d

Passage-5

Safe and sustainable sanitation in slums has immeasurable benefits to women and girls in terms of their health, safety, privacy and dignity. However, women do not feature in most of the schemes and policies on urban sanitation. The fact that even now the manual scavenging exists, goes to show that not enough has been done to promote pour-flush toilets and discontinue the use of dry latrines. A more sustained and rigorous campaign needs to be launched towards the right to sanitation on a very large scale. This should primarily focus on the abolition of manual scavenging.

45. With reference to the above passage, consider the following statements:

1. Urban sanitation problems can be fully solved by the abolition of manual scavenging only

2. There is a need to promote greater awareness on safe sanitation practices in urban areas.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both I and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. b

Passage-6

To understand the nature and quantity of Government proper for man, it is necessary to attend to his character. As nature created him for social life, she fitted him for the station she intended. In all cases she made his natural wants greater than his individual powers. No one man is capable, without the aid of society, of supplying his own wants; and those wants, acting upon every individual, impel the whole of them into society.

46. Which among the following is the most logical and rational inference that can be made from the above passage ?

(a) Nature has created a great diversity in human society

(b) Any given human society is always short of its wants

(c) Social life is a specific characteristic of man

(d) Diverse natural wants forced man towards social system

Answer. d

Passage-7

The nature of the legal imperatives in any given state corresponds to the effective demands that state encounters, and that these, in their turn, depend, in a general way, upon the manner in which economic power is distributed in the society which the state controls.

47. The statement refers to:

(a) the antithesis of Politics and Economics

(b) the interrelationship of Politics and Economics

(c) the predominance of Economics over Politics

(d) the predominance of Politics over Economics

Answer. c

Passage-8

About 15 percent of global greenhouse gas emissions come from agricultural practices. This includes nitrous oxide fertilizers; methane from livestock, rice production, and manure storage; and carbon dioxide (CO2) from burning biomass, but this excludes CO2 emissions from soil management practices, savannah burning and deforestation. Forestry and use, and land-use change account for another 17 percent of greenhouse gas emissions each year, three quarters of which come from tropical deforestation. The remainder is largely from draining and burning tropical peatland. About the same amount of carbon is stored in the world’s peatlands as is stored in the Amazon rain-forest.

48. Which among the following is the most logical and rational inference that can be made from the above passage?

(a) Organic farming should immediately replace mechanised and chemical dependant agricultural practices all over the world

(b) It is imperative for us to modify our land use practices in order to mitigate climate change.

(c) There are no technological solutions to the problem of greenhouse gas emissions

(d) Tropical areas are the chief sites of carbon sequestration

Answer. b

49. A person climbs a hill in a straight path from point ‘O’ on the ground in the direction of north-east and reaches a point ‘A’ after travelling a distance of 5 km. Then, from the point ‘A’ he moves to point ‘B’ in the direction of north-west. Let the distance AB be 12 km. Now, how far is the person away from the starting point ‘O’?

(a) 7 km

(b) 13 km

(c) 17 km

(d) 11 km

Answer. b

50. An agricultural field is in the form of a rectangle having length X1 meters and breadth X2 meters (X1 and X2 are variable). If X1 + X2 = 40 meters, then the area of the agricultural field will not exceed which one of the following values?

(a) 400 sq m

(b) 300 sq m

(c) 200 sq m

(d) 80 sq m

Answer. a

- Published/Last Modified on: August 7, 2016