IAS Prelims CSAT Paper 2 2017 Solution Part-2- Question 21 to 40 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 204.25 K)

Paper was mostly focused on small reading comprehension passages and some tricky maths questions. Most of the questions in analytical reasoning were direct and if you have covered the section on solving analytical problems with more than one attribute, elementary maths and reading comprehension from Examrace IAS CSAT Paper 2 Postal course, it should not have been difficult. We are now focusing on CSAT on our Examrace YouTube channel. So subscribe now and get a solid score in mains.

Loading video

IAS Prelims CSAT Paper 2 2017 Solutions: Part 2 - Questions 21 to 40

Dr. Manishika Jain provides quick solutions of IAS Prelims CSAT Paper-2 2017 questions 21 to 40 (with answers).

21. Which among the following is the most logical and rational inference that can be made from the above passage?

a. Our governments are not responsible enough to keep our cities pollution free.

b. There is absolutely no need for air quality indices in our country.

c. Air quality index is not helpful to the residents of many of our large cities.

d. In every city, public awareness about pollution problems should increase.

Answer: C

Passage - 2

Productive jobs are vital for growth and a good job is the best form of inclusion. More than half of our population depends on agriculture, but the experience of other countries suggests that the number of people dependent on agriculture will have to shrink if per capita incomes in agriculture are to go up substantially. While industry is creating jobs, too many such jobs are low- productivity non-contractual jobs in the unorganized sector, offering low incomes, little protection, and no benefits. Service jobs are relatively of high productivity, but employment growth in services has been slow in recent years.

22. Which among the following is the most logical and rational inference that can be made from the above passage?

a. We must create conditions for the faster growth of highly productive service jobs to ensure employment growth and inclusion.

b. We must shift the farm workers to the highly productive manufacturing and service sectors to ensure the economic growth and inclusion.

c. We must create conditions for the faster growth of productive jobs outside of agriculture even while improving the productivity of agriculture.

d. We must emphasize the cultivation of high-yielding hybrid varieties and genetically modified crops to increase the per capita income in agriculture.

Answer: A

Passage - 3

A landscape-scale approach to land use can encourage greater biodiversity outside protected areas. During hurricane ‘Mitch’ in 1998, farms using eco-agricultural practices suffered 58 per cent, 70 per cent and 99 per cent less damage in Honduras, Nicaragua and Guatemala, respectively, than farms using conventional techniques. In Costa Rica, vegetative windbreaks and fencerows boosted farmers’ income from pasture and coffee while also increasing bird diversity. Bee pollination is more effective when agricultural fields are closer to natural or semi-natural habitat, a finding that matters because 87 per cent of the world’s 107 leading crops depend on animal pollinators. In Costa Rica, Nicaragua and Colombia silvo-pastoral systems that integrate trees with pastureland are improving the sustainability of cattle production, and diversifying and increasing farmers’ income.

23. Which among the following is the most logical and rational inference that can be made from the above passage?

a. Agricultural practices that enhance biodiversity can often increase farm output and reduce the vulnerability to disasters.

b. All the countries of the world should be encouraged to replace Eco agriculture with conventional agriculture without destroying the biodiversity there.

c. Eco-agriculture should be permitted in protected areas.

d. The yield of food crops will be very high if Eco agricultural practices are adopted to cultivate them.

Answer: A

Passage - 4

The medium term challenge for Indian manufacturing is to move from lower to higher tech sectors, from lower to higher value-added sectors, and from lower to higher productivity sectors. Medium tech industries are primarily capital intensive and resource processing; and high tech industries are mainly capital and technology intensive. In order to push the share of manufacturing in overall GDP to the projected 25 per cent, Indian manufacturing needs to capture the global market in sectors showing a rising trend in demand. These sectors are largely high technology and capital intensive.

24. Which among the following is the most logical and rational inference that can be made from the above passage?

a. India’s GDP displays high value- added and high productivity levels in medium tech and resource processing industries.

b. Promotion of capital and technology intensive manufacturing is not possible in India.

c. India should push up the public investments and encourage the private investments in research and development, technology upgradation and skill development.

d. India has already gained a great share in global markets in sectors showing a rising trend in demand.

Answer: C

Passage - 5

Over the last decade, Indian agriculture has become more robust with record production of food grains and oilseeds. Increased procurement, consequently, has added huge stocks of food grains in the granaries. India is one of the world’s top producers of rice, wheat, milk, fruits and vegetables. India is still home to a quarter of all undernourished people in the world. On an average, almost half of the total expenditure of nearly half of the households is on food.

25. Which among the following is the most logical corollary to the above passage?

a. Increasing the efficiency of farm-to-fork value chain is necessary to reduce the poverty and malnutrition.

b. Increasing the agricultural productivity will automatically eliminate the poverty and malnutrition in India.

c. India’s agricultural productivity is already great and it is not necessary to increase it further.

d. Allocation of more funds for social welfare and poverty alleviation programs will ultimately eliminate the poverty and malnutrition in India.

Answer: A

Passage - 6

The States are like pearls and the Centre is the thread which turns them into a necklace; if the thread snaps, the pearls are scattered.

26. Which one of the following views corroborates the above statement?

a. A strong Centre and strong States make the federation strong.

b. A strong Centre is a binding force for national integrity.

c. A strong Centre is a hindrance to State autonomy.

d. State autonomy is a prerequisite for a federation.

Answer: B

Passage - 7

Really I think that the poorest he that is in England has a life to live, as the greatest he, and therefore truly, I think it is clear that every man that is to live under a government ought first by his own consent to put himself under the government, and I do think that the poorest man in England is not at all bound in a strict sense to that government that he has not had a voice to put himself under.

27. The above statement argues for

a. distribution of wealth equally to all

b. rule according to the consent of the governed

c. rule of the poor

d. expropriation of the rich

Answer: B

28. The average rainfall in a city for the first four days was recorded to be 0.40 inch. The rainfall on the last two days was in the ratio of 4: 3. The average of six days was 0.50 inch. What was the rainfall on the fifth day?

a. 0.60 inch

b. 0.70 inch

c. 0.80 inch

d. 0.90 inch

Answer: C

29. Who is specialized in Geography?

a. B

b. D

c. E

d. Cannot be determined as data are inadequate

Answer: B

30. To which city does the Lecturer specialized in Economics belong?

a. Hyderabad

b. Mumbai

c. Neither Hyderabad nor Mumbai

d. Cannot be determined as data are inadequate

Answer: B

31. Who of the following belongs to Hyderabad?

a. B

b. E

c. Neither B nor E

d. Cannot be determined as data are inadequate

Answer: B

32. In a school, there are five teachers A, B, C, D and E. A and B teach Hindi and English. C and B teach English and Geography. D and A teach Mathematics and Hindi. E and B teach History and French. Who teaches maximum number of subjects?

a. A

b. B

c. D

d. E

Answer: B

33. A 2-digit number is reversed. The larger of the two numbers is divided by the smaller one. What is the largest possible remainder?

a. 95

b. 27

c. 36

d. 45

Answer: D

34. The monthly incomes of X and Y are in the ratio of 4: 3 and their monthly expenses are in the ratio of 3: 2. However, each saves Rs. 6, 000 per month. What is their total monthly income?

a. Rs. 28, 000

b. Rs. 42, 000

c. Rs. 56, 000

d. Rs. 84, 000

Answer: B

35. Two walls and a ceiling of a room meet at right angles at a point P. A fly is in the air 1 m from one wall, 8 m from the other wall and 9 m from the point P. How many meters is the fly from the ceiling?

a. 4

b. 6

c. 12

d. 15

Answer: A

36. While travelling from C to H, which one of the following stations must be passed through?

a. G

b. E

c. B

d. F

Answer: B

37. In how many different ways can a train travel from F to A without passing through any station more than once?

a. 1

b. 2

c. 3

d. 4

Answer: D

38. If the route between G and C is closed, which one of the following stations need not be passed through while travelling from H to C?

a. E

b. D

c. A

d. B

Answer: C

39. There are certain 2-digit numbers. The difference between the number and the one obtained on reversing it is always 27. How many such maximum 2-digit numbers are there?

a. 3

b. 4

c. 5

d. None of the above

Answer: D

40. What is the total number of digits printed, if a book containing 150 pages is to be numbered from 1 to 150?

a. 262

b. 342

c. 360

d. 450

Answer: B

- Published/Last Modified on: June 26, 2017

IAS Upd.

Sail through IAS Mains and Prelims: Fully-explained Prelims (Both GS & Aptitude) problems with detailed solutions. Notes & detailed answers for Mains GS, Essay, and Complulsory (Hindi and English) papers and optionals.