IAS Prelims CSAT Paper 2 (Aptitude) June 2019 Solutions and Video Explanations Part 1- Q 1 to 20 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 192.31 K)

All questions types including permutation and combination are comprehensively discussed in our Examrace CSAT Postal Course. Answers to questions are given below. Students who had carefully followed our Examrace YouTube Channel or Examrace YouTube Hindi Channel greatly benefited. Full detailed solutions and full-length mock-tests are available at Doorsteptutor Prelims CSAT Paper 2.

Loading video•••

IAS Prelims CSAT Paper 2 - 2019 Solutions, Answer Key & Explanations Part 1 (Q. 1 to 20) Part 1 of 4

IAS Prelims CSAT Paper 2 - 2019 Solutions, Answer Key & Explanations Part 1 (Q. 1 to 20) Part 1 of 4

1. The number of times the digit 5 will appear while writing the integers from 1 to 1000 is

(a) 269

(b) 271

(c) 300

(d) 302

Answer: C

2. A solid cube is painted yellow, blue and black such that opposite faces are of same colour. The cube is then cut into 36 cubes of two different sizes such that 32 cubes are small and the other four cubes are big. None of the faces of the bigger cubes is painted blue. How many cubes have only one face painted?

(a) 4

(b) 6

(c) 8

(d) 10

Answer: C

3. A and B are two heavy steel blocks. If B is placed on the top of A, the weight increases by 60%. How much weight will reduce with respect to the total weight of A and B, if B is removed from the top of A?

(a) 60%

(b) 45.5%

(c) 40%

(d) 37.5%

Answer: D

4. Mr ‘X’ has three children. The birthday of the first child falls on the 5th Monday of April, that of the second one falls on the 5th Thursday of November. On which day is the birthday of his third child, which falls on 20th December?

(a) Monday

(b) Thursday

(c) Saturday

(d) Sunday

Answer: B

5. Consider the following Statements and Conclusions:

Statements:

1. Some rats are cats.

2. Some cats are dogs.

3. No dogs is a cow.

Conclusions:

I. No cow is a cat.

II. No dog is a rat.

III. Some cats are rats.

Which of the above conclusions is/are drawn from the statements?

(a) I, II and III

(b) Only I and II

(c) Only III

(d) Only II and III

Answer: C

6. The number of parallelograms that can be formed from a set of four parallel lines intersecting another set of four parallel lines is

(a) 18

(b) 24

(c) 32

(d) 36

Answer: D

7. In a school every student is assigned a unique identification number. A student is a football player if and only if the identification number is divisible by 4, whereas a student is a cricketer if and only if the identification number is divisible by 6. If every number from 1 to 100 is assigned to a student, then how many of them play cricket as well as football?

(a) 4

(b) 8

(c) 10

(d) 12

Answer: B

8. When a runner was crossing the 12 km mark, she was informed that she had completed only 80 % of the race. How many kilometres was the runner supposed to run in this event?

(a) 14

(b) 15

(c) 16

(d) 16.5

Answer: B

9. Raju has Rs. 9000 with him and he wants to buy a mobile handset; but he finds that he has only 75 % of the amount required to buy the handset. Therefore, he borrows Rs. 2000 from a friend. Then

(a) Raju still does not have enough amount to buy the handset.

(b) Raju has exactly the same amount as required to buy the handset.

(c) Raju has enough amount to buy the handset and he will have Rs. 500 with him after buying the handset.

(d) Raju has enough amount to buy the handset and he will have Rs. 1000 with him after buying the handset.

Answer: A

10. In 2002, Meenu’s age was one-third of the age of Meera, whereas in 2010, Meenu’s age was half the age of Meera. What is Meenu’s year of birth?

(a) 1992

(b) 1994

(c) 1996

(d) 1998

Answer: B

11. Rakesh and Rajesh together bought 10 balls and 10 rackets. Rakesh spent Rs. 1300 and Rajesh spent

Rs. 1500. If each racket costs three times a ball does, then what is the price of a racket?

(a) Rs. 70

(b) Rs. 90

(c) Rs. 210

(d) Rs. 240

Answer: C

12. In a conference, out of a total 100 participants, 70 are Indians. If 60 of the total participants are vegetarian, then which of the following statements is/are correct?

1. At least 30 Indian participants are vegetarian.

2. At least 10 Indian participants are non-vegetarian.

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: C

Directions for the following 7 (seven) items:

Read the following six passages and answer the items that follow each passage. Your answers to these items should be based on the passages only.

Passage – 1

What stands in the way of the widespread and careful adoption of ‘Genetic Modification (GM) ’ technology is an ‘Intellectual Property Rights’ regime that seeks to create private monopolies for such technologies. If GM technology is largely corporate driven, it seeks to maximize profits and that to in the short run. That is why corporations make major investments for herbicide-tolerant and pest-resistant crops. Such properties have only a short window, as soon enough, pests and weeds will evolve to overcome such resistance. This suits the corporations. The National Farmers Commission pointed out that priority must be given in genetic modification to the incorporation of genes that can help impart resistance to drought, salinity and other stresses.

13. Which one of the following is the most logical, rational and crucial message conveyed by the passage?

(a) Public research institutions should take the lead in GM technology and prioritize the technology agenda.

(b) Developing countries should raise this issue in WTO and ensure the abolition of Intellectual Property Rights.

(c) Private corporations should not be allowed to do agribusiness in India, particularly the seed business.

(d) Present Indian circumstances do not favor the cultivation of genetically modifies crops.

Answer: A

14. On the basis of the above passage, the following assumptions have been made:

1. The issue of effects of natural calamities on agriculture is not given due consideration by GM technology companies.

2. In the long run, GM technology will not be able to solve agricultural problems arising due to global warming.

Which of the above assumptions is/are valid?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: A

Passage-2

Most invasive species are neither terribly successful nor very harmful. Britain’s invasive plants are not widespread, not spreading especially quickly, and often less of a nuisance than vigorous natives such as bracken. The arrival of new species almost always increases biological diversity in a region; in many cases, a flood of newcomers drives no native species to extinction. One reason is that invaders tend to colonize disturbed habitats like polluted lakes and post-industrial wasteland, where little else lives. They are nature’s opportunists.

15. Which one of the following is the most logical and rational inference that can be made from the above passage?

(a) Invasive species should be used to rehabilitate desert areas and wastelands of a country.

(b) Laws against the introduction of foreign plants are unnecessary.

(c) Sometimes, the campaigns against foreign plants are pointless.

(d) Foreign plants should be used to increase the biodiversity of a country.

Answer: C

Passage – 3

Diarrhoeal deaths among Indian children are mostly due to food and water contamination. Use of contaminated groundwater and unsafe chemicals in agriculture, poor hygiene in storage and handling of food items to food cooked and distributed in unhygienic surroundings; there are myriad factors that need regulation and monitoring. People need to have awareness of adulteration and ways of complaining to the relevant authorities. Surveillance of food-borne diseases involves a number of government agencies and entails a good training of inspection staff. Considering the proportion of the urban population that depends on street food for its daily meals, investing in training and education of street vendors is of great significance.

16. On the basis of the above passage, the following assumptions have been made:

1. Food safety is a complex issue that calls for a multipronged solution.

2. Great investments need to be made in developing the manpower for surveillance and training.

3. India needs to make sufficient legislation for governing food processing industry.

Which of the above assumptions is/are valid?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: C

Passage – 4

The interests of working and poor people have historically been neglected in the planning of our cities. Our cities are increasingly intolerant, unsafe and unlivable places for large numbers of citizens and yet we continue to plan via the old ways- the static Development Plan- that draws exclusively from technical expertise, distanced from people’s live experiences and needs, and actively excluding large number of people, places, activities and practices that are an integral part of the city.

17. The passage seems to argue

(a) against the monopoly of builders and the interests of elite groups.

(b) against the need for global and smart cities.

(c) in favour of planning cities mainly for working class and poor people.

(d) in favour of participation of peoples’ groups in city planning.

Answer: C

Passage – 5

A vast majority of Indians are poor, with barely 10 percent employed in the organized sector. We are being convinced that vigorous economic growth is generating substantial employment. But this is not so. When our economy was growing at 3 percent per year, employment in the organized sector was growing at 2 percent per year. As the economy began to grow at 7 - 8 percent per year, the rate of growth of employment in the organized sector actually declined to 1 percent per year.

18. The above passage seems to imply that

1. most of modern economic growth is based on technological progress.

2. much of modern Indian economy does not nurture sufficient symbiotic relationship with labour-intensive, natural resource-based livelihoods.

3. service sector in India is not very labour-intensive.

4. literate rural population is not willing to enter organised sector.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 and 4 only

(c) 1,2 and 3 only

(d) 1,2, 3 and 4

Answer: A

Passage – 6

India has banking correspondents, who help bring people in the hinterland into the banking fold. For them to succeed, banks cannot crimp on costs. They also cannot afford to ignore investing in financial education and literacy. Banking correspondents are way too small to be viewed as a systemic risk. Yet India’s banking regulator has restricted them to serving only one bank, perhaps to prevent arbitrage. Efforts at banking outreach may succeed only if there are better incentives at work for such last-mile workers and also those providers who ensure not just basic bank accounts but also products such as accident and life insurance and micro pension schemes.

19. Which of the following is the most logical, rational and crucial inference that can be derived from the above passage?

(a) Efforts to bring people in India’s hinterland into the banking system are not successful.

(b) For meaningful financial inclusion, India’s banking system needs more number of banking correspondents and other such last-mile workers.

(c) Meaningful financial inclusion in India requires that banking correspondents have diverse skills.

(d) Better banking outreach would be impossible unless each banking correspondent is allowed to serve a number of banks.

Answer: B

20. A five-storeyed building with floors from I to V is painted using four different colors and only one colour is used to paint a floor.

Consider the following statements:

1. The middle three floors are painted in different colours.

2. The second (II) and the fourth (IV) floors are painted in different colours.

3. The first (I) and the fifth (V) floors are painted red.

To ensure that any two consecutive floors have different colors?

  1. Only Statement 2 is Sufficient

  2. Only Statement 3 is Sufficient

  3. Statement 1 is not Sufficient, but Statement 1 along with statement 2 is sufficient

  4. Statement 3 is not Sufficient, but Statement 3 along with statement 2 is sufficient

Answer: B

- Published/Last Modified on: June 14, 2019

IAS Upd.

Sail through IAS Mains and Prelims: Fully-explained Prelims (Both GS & Aptitude) problems with detailed solutions. Notes & detailed answers for Mains GS, Essay, and Complulsory (Hindi and English) papers and optionals.