IAS Prelims CSAT Paper 2 (Aptitude) June 2019 Solutions and Video Explanations Part 3- Q 41 to 60 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 192.12 K)

All questions types including permutation and combination are comprehensively discussed in our Examrace CSAT Postal Course. Answers to questions are given below. Students who had carefully followed our Examrace YouTube Channel or Examrace YouTube Hindi Channel greatly benefited. Full detailed solutions and full-length mock-tests are available at Doorsteptutor Prelims CSAT Paper 2.

Loading video•••

IAS Prelims CSAT Paper 2 - 2019 Solutions, Answer Key & Explanations Part 2 (Q. 41 to 60) Part 3 of 4

IAS Prelims CSAT Paper 2 - 2019 Solutions, Answer Key & Explanations Part 1 (Q. 41 to 60) Part 3 of 4

41. Sunita cuts a sheet of paper into three pieces. Length of first piece is equal to the average of the three single digit odd prime numbers. Length of the second piece is equal to that of the first plus one-third the length of the third. The third piece is as long as the other two pieces together. The length of the original sheet of paper is

a) 13 units

b) 15 units

c) 16 units

d) 30 units

Answer: D

42. In the sequence 1,5, 7,3, 5,7, 4,3, 5,7, how many such 5s are there which are not immediately preceded by 3 but are immediately followed by 7?

a) 1

b) 2

c) 3

d) None

Answer: A

43. A joint family consists of seven members A, B, C, D, E, F and G with three females, G is a widow and sister-in-law of D’s father F, B and D are siblings and A is daughter of B, C is cousin of B. Who is E?

1. Wife of F

2. Grandmother of A

3. Aunt of C

Select the correct answer using the code given below:

a) 1 and 2 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1,2 and 3

Answer: D

44. Each face of a cube can be painted in black or white colours. In how many different ways can the cube be painted?

a) 9

b) 10

c) 11

d) 12

Answer: B

45. How many triplets (x, y, z) satisfy the equation x+y+z=6, where x, y and z are natural numbers?

a) 4

b) 5

c) 9

d) 10

Answer: D

46. If $ means ‘divided by’; @ means ‘multiply by’; # means ‘minus’, then the value of 10#5@1$5 is

a) 0

b) 1

c) 2

d) 9

Answer: D

47. An 8-digit number 4252746B leaves remainder 0 when divided by 3. How many values of B are possible?

a) 2

b) 3

c) 4

d) 6

Answer: C

Directions for the following 3 (three) items:

Read the following information and answer the three items that follow:

Six students A, B, C, D, E and F appeared in several tests. Either C or F scores the highest. Whenever C scores the highest, then E scores the least. Whenever F scores the highest, B scores the least.

In all the tests they got different marks; D scores higher than A, but they are close competitors; A scores higher than B; C scores higher than A.

48. If F stands second in the ranking, then the position of B is

a) Third

b) Fourth

c) Fifth

d) Sixth

Answer: C

49. If B scores the least, the rank of C will be

a) Second

b) Third

c) Fourth

d) Second or third

Answer: D

50. If E is ranked third, then which one of the following is correct?

a) E gets more marks than C

b) C gets more marks than E

c) A is ranked fourth

d) D is ranked fifth

Answer: B

Directions for the following 2 (two items):

Read the following statements S1 and S2 and answer the two items that follow:

S1: Twice the weight of Sohan is less than the weight of Mohan or that of Rohan.

S2: Twice the weight of Rohan is greater than the weight of Mohan or that of Sohan.

51. Which one of the following statement is correct?

a) Weight of Mohan is greatest

b) Weight of Sohan is greatest

c) Weight of Rohan is greatest

d) ‘Whose weight is greatest’ cannot be determined

Answer: D

52. Which of the following statements is correct?

a) Weight of Mohan is least

b) Weight of Sohan is least

c) Weight of Rohan is least

d) ‘Whose weight is least’ cannot be determined

Answer: B

Directions for the following 7 (seven) items:

Read the following five passages and answer the items that follow each passage. Your answers to these items should be based on the passages only.

Passage-1

India’s economic footprint, given its population, still remains small compared to the US, the European Union or China. It has much to learn from other economies, yet must implement solutions that fit its unique circumstances. India especially needs an effective long-term regulatory system based on collaboration rather than the current top-down approach. Regulations seek desirable outcomes yet are repeatedly used as political tools to push one agenda or another. Often, regulations fail to consider impacts on jobs and economic growth-or less restrictive alternatives. Regulations may be used to protect local markets at the expense of more widely shared prosperity in the future. Additionally, regulations inevitably result in numerous unintended consequences. In today’s hyper competitive global economy, regulations need to be viewed as “weapons” that seek cost-justified social and environmental benefits while improving the economic well-being of most citizens.

53. Which one of the following is the most logical, rational and crucial inference that can be derived from the above passage?

a) A better regulatory system will help India achieve the size of economy appropriate to its population.

b) In a competitive global economy, India must use regulations strategically.

c) Regulations in India do not favour its integration with today’s hyper competitive global economy.

d) Job creation and economic growth should be dominant considerations in developing India’s regulatory system.

Answer: A

54. On the basis of the above passage, the following assumption have been made:

In today’s global economy,

1. regulations are not effectively used to protect local markets.

2. social and environmental concerns are generally ignored by the governments across the world while implementing the regulations.

Which of the above assumptions is/are valid?

A) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: C

Passage-2

In a study, scientists compared the microbiomes of poorly nourished and well-nourished infants and young children. Gut microbes were isolated from faecal samples of malnourished and healthy children. The microbiome was “immature” and less diverse in malnourished children compared to the better developed “mature” microbiome found in healthy children of the same age. According to some studies, the chemical composition of mother’s milk has shown the presence of a modified sugar (sialylated oligosaccharides). This is not utilized by the baby for its own nutrition. However, the bacteria constituting the infant’s microbiome thrive on this sugar which serves as their food. Malnourished mothers have low levels of this sugar in their milk. Consequently, the microbiomes of their infants fail to mature. That in turn, leads to malnourished babies.

55. Which one of the following is the most logical, rational and crucial inference that can be derived from the above passage?

a) If malnourished condition in children is caused by gut bacteria, it cannot be treated.

b) The guts of malnourished babies should be inoculated with mature microbiomes.

c) Babies of malnourished mothers should be fed with dairy milk fortified with sialylated instead of mother’s milk.

d) Research on benign effects of gut bacteria on nutrition has policy implications.

Answer: C

56. On the basis of the above passage, the above passage, the following assumptions have been made:

1. Processed probiotic foods are a solution to treat the children suffering from malnutrition due to immature gut bacteria composition.

2. The babies of malnourished mothers generally tend to be malnourished.

Which of the above assumptions is/are valid?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: B

Passage-3

Temperatures have risen nearly five times as rapidly on the Western Antarctic Peninsula than the global average over the past five decades. Researchers have now found that melting glaciers are causing a loss of species diversity among benthos in the coastal waters off the Antarctic Peninsula, impacting an entire seafloor ecosystem. They believe increased levels of suspended sediment in water to be the cause of the dwindling biodiversity in the coastal region.

57. On the basis of the above passage, the following assumptions have been made:

1. Regions of glaciers warm faster than other region due to global warming.

2. Global warming can lead to seafloor sedimentation in some areas.

3. Melting glaciers can reduce marine biodiversity in some areas.

Which of the above assumptions is/are valid?

a) 1 and 2 only

b) 3 only

c) 2 and 3 only

d) 1,2 and 3

Answer: B

Passage-4

A research team examined a long-term owl roost. Owls prey on small mammals and the excreted remains of those meals that accumulated over the time, provide us an insight into the composition and structure of small mammals over the past millennia. The research suggested that when the earth went through a period of rapid warming about 13,000 years ago, the small mammal community was stable and resilient. But from the last quarter of the nineteenth century, human-made changes to the environment had caused an enormous drop in biomass and energy flow. This dramatic decline in energy flow means modern ecosystem are not adapting as easily as they did in the past.

58. On the basis of the above passage, the following assumptions have been made:

1. Global warming is a frequently occurring natural phenomenon.

2. The impending global warming will not adversely affect small mammals.

3. Humans are responsible for the loss of the Earth’s natural resilience.

Which of the above assumptions is/are valid?

a) 1 and 2 only

b) 3 only

c) 2 and 3 only

d) 1,2 and 3

Answer: B

Passage-5

Food Varieties extinction is happening all over the world- and it is happening fast. For example, of the 7,000 apple varieties that were grown during the nineteenth century, fewer than a hundred remain. In the Philippines, thousands of varieties of rice once thrived; now only up to a hundred are grown there. In China, 90 percent of the wheat varieties cultivated just a century ago have disappeared. Farmers in the past painstakingly bred and developed crops well suited to the peculiarities of their local climate and environment. In the recent past, our heavy dependence on a few high yielding varieties and technology-driven production and distribution of food is causing the dwindling of diversity in food crops. If some mutating crop disease or future climate change decimates the few crop plants we have come to depend on to feed our growing population, we might desperately need some of those varieties we have let go extinct.

59. On the basis of the above passage, the following assumptions have been made:

1. Humans have been the main reason for the large scale extinction of plant species.

2. Consumption of food mainly from locally cultivated crops ensure crop diversity.

3. The present style of production and distribution of food will finally lead to the problem of food scarcity in the near future.

4. Our food security may depend on our ability to preserve the locally cultivated varieties of crops.

Which of the above assumptions are valid?

a) 1 and 3

b) 2 and 4

c) 2 and 3

d) 1 and 4

Answer: B

60. What is X in the sequence 132,129,124,117,106,93, X?

a) 74

b) 75

c) 76

d) 77

Answer: C

- Published/Last Modified on: June 14, 2019

IAS Upd.

Sail through IAS Mains and Prelims: Fully-explained Prelims (Both GS & Aptitude) problems with detailed solutions. Notes & detailed answers for Mains GS, Essay, and Complulsory (Hindi and English) papers and optionals.