IAS Prelims CSAT Paper 2 June 2018 Solutions and Video Explanations Part 1- Question 1 to 20 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 231.27 K)

Answers to questions are given below, DI was difficult and something new for CSAT. Questions were not easy and required covering our entire. Students who had carefully followed our Examrace YouTube Channel, also benefited.

Loading video•••

IAS Prelims CSAT Paper 2 - 2018 Solutions, Answer Key & Explanations Part 1 (Q. 1 to 20) Part 1 of 4

IAS Prelims CSAT Paper 2 - 2018 Solutions, Answer Key & Explanations Part 1 (Q. 1 to 20) Part 1 of 4

1. A number consists of three digits of which the middle one is zero and their sum is 4. If the number formed by interchanging the first and last digits is greater than the number itself by 198, then the difference between the first and last digits is

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Answer: B

2. A solid cube of 3 cm side, painted on all its faces, is cut up into small cubes of 1 cm side. How many of the small cubes will have exactly two painted faces?

(a) 12

(b) 8

(c) 6

(d) 4

Answer: A

Loading video•••

Cube and Dice Problems: 4 Visualization Tricks (Nonverbal Reasoning)

Cube and Dice Problems: 4 Visualization Tricks (Nonverbal Reasoning)

3. While writing all the numbers from 700 to 1000, how many numbers occur in which the digit at hundred’s place is greater than the digit at ten’s place, and the digit at ten’s place is greater than the digit at unit’s place?

(a) 61

(b) 64

(c) 85

(d) 91

Answer: C

4. If Pen < Pencil, Pencil < Book and Book > Cap, then which one of the following is always true?

(a) Pen > Cap

(b) Pen < Book

(c) Pencil = Cap

(d) Pencil > Cap

Answer B

5. A bookseller sold ‘a’ number of Geography textbooks at the rate of Rs. x per book, ‘a + 2’ number of History textbooks at the rate of Rs. (x + 2) per book and ‘a - 2’ number of Mathematics textbooks at the rate of Rs. (x - 2) per book. What is his total sale in Rs. ?

(a) 3x + 3a

(b) 3ax + 8

(c) 9ax

(d) x3a3

Answer: A

6. A bag contains 15 red balls and 20 black balls. Each ball is numbered either 1 or 2 or 3.20 % of the red balls are numbered 1 and 40 % of them are numbered 3. Similarly, among the black balls, 45 % are numbered 2 and 30 % are numbered 3. A boy picks a ball at random. He wins if the ball is red and numbered 3 or if it is black and numbered 1 or 2. What are the chances of his winning?

(a) 1/2

(b) 4/7

(c) 5/9

(d) 12/13

Answer: B

7. Two persons, A and B are running on a circular track. At the start, B is ahead of A and their positions make an angle of 30° at the centre of the circle. When A reaches the point diametrically opposite to his starting point, he meets B. What is the ratio of speeds of A and B, if they are running with uniform speeds?

(a) 6: 5

(b) 4: 3

(c) 6: 1

(d) 4: 2

Answer: A

Loading video•••

Solving 3 Types of Circular Track Problems (First Meeting, Meeting at Start, Meeting Points)

Solving 3 Types of Circular Track Problems (First Meeting, Meeting at Start, Meeting Points)

8. A student has to get 40 % marks to pass in an examination. Suppose he gets 30 marks and fails by 30 marks, then what are the maximum marks in the examination?

(a) 100

(b) 120

(c) 150

(d) 300

Answer: C

Refer

Loading video•••

Percent Change Problems (Aptitude): 15 Sec Shortcut Tricks (Marks, Population, Area)

Percent Change Problems (Aptitude): 15 Sec Shortcut Tricks (Marks, Population, Area)

(Percent Change Problems)

9.19 boys turn out for playing hockey. Of these, 11 are wearing hockey shirts and 14 are wearing hockey pants. There are no boys without shirts and pants. What is the number of boys wearing full uniform?

(a) 3

(b) 5

(c) 6

(d) 8

Answer: C

Directions for the following 6 (six) items:

Read the information given below and answer the six items that follow.

A, B, C and D are students. They are studying in four different cities, viz. , P, Q, R and S (not necessarily in that order). They are studying in Science college, Arts college, Commerce college and Engineering college (not necessarily in that order), which are situated in four different States, viz. , Gujarat, Rajasthan, Assam and Kerala (not necessarily in that order). Further, it is given that—

(i) D is studying in Assam

(ii) Arts college is located in city S which is in Rajasthan

(iii) A is studying in Commerce college

(iv) B is studying in city Q

(v) Science college is located in Kerala

10. A is studying in

(a) Rajasthan

(b) Gujarat

(c) City Q

(d) Kerala

Answer: B

Loading video•••

Analytical Reasoning: Solve 20 Questions in 20 Minutes (Testing Tuesdays) -CSAT/Bank PO/SSC/NET

Analytical Reasoning: Solve 20 Questions in 20 minutes (Testing Tuesdays) -CSAT/Bank PO/SSC/NET

11. Science college is located in

(a) city Q

(b) city S

(C) city R

(D) city P

Answer: A

12. C is studying in

(a) Science college

(b) Rajasthan

(c) Gujarat

(d) city Q

Answer: B

13. Which one of the following statements is correct?

(a) D is not studying in city S.

(b) A is studying in Science college.

(c) A is studying in Kerala.

(d) Engineering college is located in Gujarat.

Answer: A

14. Which one of the following statements is correct regarding Engineering College?

(a) C is studying there.

(b) B is studying there.

(c) It is located in Gujarat.

(d) D is studying there.

Answer: D

15. Which one of the following statements is correct?

(a) Engineering college is located in Assam.

(b) City Q is situated in Assam

(c) C is studying in Kerala.

(d) B is studying in Gujarat.

Answer: A

16. Consider the following three- dimensional figure

Image for Q 16 of CSAT 2016 June

Image for Q 16 of CSAT 2016 June

Image for Q 16 of CSAT 2016 June

How many triangles does the above figure have?

(a) 18

(b) 20

(c) 22

(d) 24

Answer: B

17 Consider the following sum:

• + 1• + 2• + •3+ •1 = 21•

In the above sum, • stands for

(a) 4

(b) 5

(c) 6

(d) 8

Answer: D

18. Consider the following pattern of numbers:

Question Details for Question 18

Question Details for Question 18

8

10

15

13

6

5

7

4

4

6

8

8

6

11

16

?

What is the number at? in the above pattern?

(a) 17

(b) 19

(c) 21

(d) 23

Answer: A

19. How many diagonals can be drawn by joining the vertices of an octagon?

(a) 20

(b) 24

(c) 28

(d) 64

Answer: A

20. The figure drawn below gives the velocity graphs of two vehicles A and B. The straight line OKP represents the velocity of vehicle A at any instant, whereas the horizontal straight line CKD represents the velocity of vehicle B at any instant. In the figure, D is the point where perpendicular from P meets the horizontal line CKD such that PD=1/2LD

Image for Q 20 of CSAT 2016 June

Image for Q 20 of CSAT 2016 June

Image for Q 20 of CSAT 2016 June

What is the ratio between the distances covered by vehicles A and B in the time interval OL?

(a) 1: 2

(b) 2: 3

(c) 3: 4

(d) 1: 1

Answer: C

- Published/Last Modified on: June 3, 2018

IAS Upd.

Sail through IAS Mains and Prelims: Fully-explained Prelims (Both GS & Aptitude) problems with detailed solutions. Notes & detailed answers for Mains GS, Essay, Complulsory (Hindi and English) papers and optionals.