IAS Prelims CSAT Paper 2 June 2018 Solutions and Video Explanations Part 2- Question 21 to 40 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 216.88 K)

Answers to questions are given below, DI was difficult and something new for CSAT. Questions were not easy and required covering our entire. Students who had carefully followed our Examrace YouTube Channel, also benefited.

Loading video•••

IAS Prelims CSAT Paper 2 - 2018 Solutions, Answer Key & Explanations Part 1 (Q. 1 to 20) Part 1 of 4

IAS Prelims CSAT Paper 2 - 2018 Solutions, Answer Key & Explanations Part 1 (Q. 1 to 20) Part 1 of 4

21. A grain 200 m long is moving at the rate of 40 kmph. In how many seconds will it cross a man standing near the railway line?

(a) 12

(b) 15

(c) 16

(d) 18

Answer: D

Directions for the following 4 (four) items:

Read the following four passage’s and answer the items that follow. Your answers to these items should be based on the passages only.

Passage-1

Global population was around 1.6 billion in 1990—today it is around 7.2 billion and growing. Recent estimates on population growth predict a global population of 9.6 billion in 2050 and 10.9 billion in 2100. Unlike Europe and North America, where only three to four per cent of population is engaged in agriculture, around 47 per cent of India’s population is dependent upon agriculture. Even if India continues to do well in the service sector and the manufacturing sector picks up, it is expected that around 2030 when India overtakes China as the world’s most populous country, nearly 42 per cent of India’s population will still be predominantly dependent on agriculture.

22. Which of the following is the most logical and rational inference that can be made from the above passage?

(a) Prosperity of agriculture sector is of critical importance to India.

(b) Indian economy greatly depends on its agriculture.

(c) India should take strict measures to control its rapid population growth.

(d) India’s farming communities should switch over to other occupations to improve their economic conditions.

Answer: A

Passage-2

Many pathogens that cause foodborne illnesses are unknown. Food contamination can occur at any stage from farm to plate. Since most cases of food poisoning go unreported, the true extent of global foodborne illnesses is unknown. Improvements in international monitoring have led to greater public awareness, yet the rapid globalization of food production increases consumers’ vulnerability by making food harder to regulate and trace. “We have the world on our plates”, says an official of WHO.

23. Which of the following is the most logical corollary to the above passage?

(a) With more options for food come more risks.

(b) Food processing is the source of all foodborne illnesses.

(c) We should depend on locally produced food only.

(d) Globalization of food production should be curtailed.

Answer: A

Passage-3

I am a scientist, privileged to be somebody who tries to understand nature using the tools of science. But it is also clear that there are some really important questions that science cannot really answer, such as: Why is there something instead of nothing? Why are we here? In those domains, I have found that faith provides a better path to answers. I find it oddly anachronistic that in today’s culture there seems to be a widespread presumption that scientific and spiritual views are incompatible.

24. Which of the following is the most logical and rational inference that can be made from the above passage?

(a) It is the faith and not science that can finally solve all the problems of mankind.

(b) Science and faith can be mutually complementary if their proper domains are understood.

(c) There are some very fundamental questions which cannot be answered by either science or faith.

(d) In today’s culture, scientific views are given more importance than spiritual views.

Answer: B

Passage-4

Though I have discarded much of past tradition and custom, and am anxious that India should rid herself of all shackles that bind and contain her and divide her people, and suppress vast numbers of them, and prevent the free development of the body and the spirit; though I seek all this, yet I do not wish to cut myself off from that past completely. I am proud of that great inheritance that has been and is, ours and I am conscious that I too, like all of us, am a link in that unbroken chain which goes back to the dawn of history in the immemorial past of India.

25. The author wants India to rid herself of certain past bonds because

(a) he is not able to see the relevance of the past

(b) there is not much to be proud of

(c) he is not interested in the history of India

(d) they obstruct her physical and spiritual growth

Answer: D

Directions for the following 8 (eight) items

Read the following eight passages and answer the items that follow. Your answers to these items should be based on the passages only.

Passage-1

All actions to address climate change ultimately involve costs. Funding is vital in order for countries like India to design and implement adaptation and mitigation plans and projects. The problem is more severe for developing countries like India, which would be one of the hardest hit by climate change, given its need to finance development. Most countries do indeed treat climate change as real threat and are striving to address it in a more comprehensive and integrated manner with the limited resources at their disposal.

26. With reference to the above passage, the following assumptions have been made:

1. Climate change is not a challenge for developed countries.

2. Climate change is a complex policy issue and also a development issue for many countries.

3. Ways and means of finance must be fount to enable developing countries to enhance their adaptive capacity.

Which of the above assumptions is/are valid?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: C

Passage-2

Cooking with biomass and coal in India is now recognized to cause major health problems, with women and children in poor populations facing the greatest risk. There are more than 10 lakh premature deaths each year from household air pollution due to polluting cooking fuels with another 1.5 lakh due to their contribution to general outdoor air pollution in the country. Although the fraction of the Indian population using clean cooking fuels, such as LPG, natural gas and electricity, is slowly rising, the number using polluting solid fuels as their primary cooking fuel has remained static for nearly 30 years at about 70 crore.

27. Which of the following is the most crucial and logical inference that can be made from the above passage?

(a) Rural people are giving up the use of polluting solid fuels due to their increasing awareness of health hazards.

(b) Subsidizing the use of clean cooking fuels will solve the problem of India’s indoor air pollution.

(c) India should increase its import of natural gas and produce more electricity.

(d) Access to cooking gas can reduce premature deaths in poor households.

Answer: D

Passage-3

Scientific knowledge has its dangers, but so has every great thing. Over and beyond the dangers with which it threatens the present, it opens up as nothing else can, the vision of a possible happy world; a world without poverty, without war, with little illness. Science, whatever unpleasant consequences it may have by the way, is in its very nature a liberator.

28. Which one of the following is the most important implication of the passage?

(a) A happy world is a dream of science.

(b) Science only can build a happy world, but it is also the only major threat.

(c) A happy world is not possible without science.

(d) A happy world is not at all possible with or without science.

Answer: C

Passage-4

The Arctic’s vast reserves of fossil fuel, fish and minerals are now accessible for a longer period in a year. But unlike Antarctica, which is protected from exploitation by the Antarctic Treaty framed during the Cold War and is not subject to territorial claims by any country, there is no legal regime protecting the Arctic from industrialization, especially at a time when the world craves for more and more resources. The distinct possibility of ice-free summer has prompted countries with Arctic coastline to scramble for great chunks of the melting ocean.

29. Which one of the following is the most importakt implication of the passage?

(a) India can have territorial claims in the Arctic territory and free access to its resources.

(b) Melting of summer ice in the Arctic leads to changes in the geopolitics.

(c) The Arctic region will solve the world’s future problem of resource crunch.

(d) The Arctic region has more resources than Antarctica.

Answer: B

Passage-5

Being a member of the WTO, India is bound by the agreements that have been signed and ratified by its members, including itself. According to Article 6 of the Agriculture Agreement, providing minimum support prices for agricultural products is considered distorting and is subject to limits. The subsidy arising from ‘minimal supports’ cannot exceed 10 per cent of the value of agricultural production for developing countries. PDS in India entails minimum support prices and public stockholding of food grains. It is possible that, in some years, the subsidy to producers will exceed 10 per cent of the value of agricultural production.

30. What is the crucial message conveyed by the above passage?

(a) India should revise its PDS.

(b) India should not be a member of WTO.

(c) For India, food security collides with trade.

(d) India provides food security to its poor.

Answer: C

Passage-6

India’s educational system is modelled on the mass education system that developed in the 19th century in Europe and later spread around the world. The goal of the system is to condition children as ‘good’ citizens and productive workers. This suited the industrial age that needed the constant supply of a compliant workforce with a narrow set of capabilities. Our educational institutes resemble factories with bells, uniforms, and batch processing of learners, designed to get learners to conform. But, from an economic point of view, the environment today is very different. It is a complex, volatile and globally interconnected world.

31. With reference to the above passage, the following assumptions have been made:

1. India continues to be a developing country essentially due to its faulty education system.

2. Today’s learners need to acquire new-age skill-sets.

3. A good number of Indians go to some developed countries for education because the educational systems there are a perfect reflection of the societies in which they function.

Which of the above assumptions is/are valid?

(a) 1 and 3 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: B

Passage-7

The practice of dieting has become an epidemic; everyone is looking out for a way to attain that perfect body. We are all different with respect to our ethnicity, genetics, family history, gender, age, physical and mental and spiritual health status, lifestyles and preferences. Thereby we also differ in what foods we tolerate or are sensitive to. So we really cannot reduce so many complexities into one diet or diet book. This explains the failure of diets across the world in curbing obesity. Unless the reasons for weight gain are well understood and addressed and unless habits are changed permanently, no diet is likely to succeed.

32. What is the most logical and rational inference that can be made from the above passage?

(a) Obesity has become an epidemic all over the world.

(b) A lot of people are obsessed with attaining a perfect body.

(c) Obesity is essentially an incurable disease.

(d) There is no perfect diet or one solution for obesity.

Answer: D

Passage-8

Monoculture carries great risks. A single disease or pest can wipe out swathes of the world’s food production, an alarming prospect given that its growing and wealthier population will eat 70 % more by 2050. The risks are magnified by the changing climate. As the planet warms and monsoon rains intensify, farmlands in Asia will flood. North America will suffer more intense droughts, and crop diseases will spread to new latitudes.

33. Which of the following is the most logical, rational and crucial message given by the passage?

(a) Preserving crop genetic diversity is an insurance against the effects of climate change.

(b) Despite great risks, monoculture is the only way to ensure food security in the world.

(c) More and more genetically modified crops only can save the world from impending shortages of food.

(d) Asia and North America will be worst sufferers from climate change and the consequent shortage of food.

Answer: A

34. A shopkeeper sells an article at Rs. 40 and gets X % profit. However, when he sells it at Rs. 20, he faces same percentage of loss. What is the original cost of the article?

(a) Rs. 10

(b) Rs. 20

(c) Rs. 30

(d) Rs. 40

Answer: C

35. There are 24 equally spaced points lying on the circumference of a circle. What is the maximum number of equilateral triangles that can be drawn by taking sets of three points as the vertices?

(a) 4

(b) 6

(c) 8

(d) 12

Answer: C

36. Consider the sequence given below:

4/12/95, 1/1/96, 29/1/96, 26/2/96, ….

What is the next term of the series?

(a) 24/3/96

(b) 25/3/96

(c) 26/3/96

(d) 27/3/96

Answer: B

37. Twelve equal squares are placed to fit in a rectangle of diagonal 5 cm. There are three rows containing four squares each. No gaps are left between adjacent squares. What is the areg of each square?

(a) 5/7 sq cm

(b) 7/5 sq cm

(c) 1 sq cm

(d) 25/12 sq cm

Answer: C

38. If LSJXVC is the code for MUMBAI, the code for DELHI is

(a) CCIDD

(b) CDKGH

(c) CCJFG

(d) CCIFE

Answer: A

39. If RAMON is written as 12345 and DINESH as 675849, then HAMAM will be written as

(a) 92233

(b) 92323

(c) 93322

(d) 93232

Answer: B

40. If X is between -3 and -1, and Y is between -1 and 1, then X2 - Y2 is in between which of the following?

(a) -9 and 1

(b) -9 and -1

(c. ) 0 and 8

(d) 0 and 9

Answer: D

- Published/Last Modified on: June 4, 2018

IAS Upd.

Sail through IAS Mains and Prelims: Fully-explained Prelims (Both GS & Aptitude) problems with detailed solutions. Notes & detailed answers for Mains GS, Essay, and Complulsory (Hindi and English) papers and optionals.