IAS Prelims CSAT Paper 2 June 2018 Solutions and Video Explanations Part 4- Question 61 to 80 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 341.43 K)

Answers to questions are given below; DI was difficult and something new for CSAT. Questions were not easy and required covering our entire CSAT Paper-II course. Students who had carefully followed our Examrace YouTube Channel, also benefitted.

Loading video•••

IAS Prelims CSAT Paper 2 - 2018 Solutions, Answer Key & Explanations Part 1 (Q. 1 to 20) Part 1 of 4

IAS Prelims CSAT Paper 2 - 2018 Solutions, Answer Key & Explanations Part 1 (Q. 1 to 20) Part 1 of 4

61. Consider the following graphs. The curves in the graphs indicate different age groups in the populations of two countries A and B over a period of few decades:

CSAT Paper 2 June 2018 Q 61 Image

CSAT Paper 2 June 2018 Q 61 Image

CSAT Paper 2 June 2018 Q 61 Image

With reference to the above graphs, which of the following are the most logical and rational inferences that can be made?

1. Over the last two and a half decades, the dependency ratio for country B has decreased.

2. By the end of next two and a half decades, the dependency ratio of country A will be much less than that of country B.

3. In the next two decades, the work-force relative to its total population will increase in country B as compared to country A.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: C

62. Lakshmi, her brother, her daughter, and her son are badminton players. A game of doubles is about to begin:

(i) Lakshmi’s brother is directly across the net from her daughter.

(ii) Her son is diagonally across the net from the worst player’s sibling.

(iii) The best player and the worst player are on the same side of the net.

Who is the best player?

(d) Her brother

(b) Her daughter

(c) Her son

(d) Lakshmi

Answer: A

63. The graph given below indicates the changes in key policy rates made by the Central Bank several times in a year:

CSAT Paper 2 June 2018 Q 63 Image

CSAT Paper 2 June 2018 Q 63 Image

CSAT Paper 2 June 2018 Q 63 Image

Which one of the following can be the most likely reason for the Central Bank for such an action?

(a) Encouraging foreign investment

(b) Increasing the liquidity

(c) Encouraging both public and private savings

(d) Anti-inflationary stance

Answer: D

Directions for the following 2 (two) items:

The following table gives the GDP growth rate and Tele-density data of different States of a country in a particular year. Study the table and answer th. e two items that follow.

CSAT Paper 2 June 2018 Q 64 Image

CSAT Paper 2 June 2018 Q 64 Image

CSAT Paper 2 June 2018 Q 64 Image

64. With reference to the above table, which of the following is/are the most logical and rational inference/inferences that can be made?

1. Higher per capita income is generally associated with higher Tele-density.

2. Higher GDP growth rate always ensures higher per capita income.

3. Higher GDP growth rate does not necessarily ensure higher Tele density.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 3 only

Answer: D

65. With reference to the above table, the following assumptions have been made:

1. Nowadays, prosperity of an already high performing State cannot be sustained without making further large investments in its telecom infrastructure.

2. Nowadays, a very high Tele-density the most essential condition for promoting the business and economic growth in a State.

Which of the above assumptions is/are valid?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: D

66. The following graph indicates the composition of our tax revenue for a period of two decades:

CSAT Paper 2 June 2018 Q 66 Image

CSAT Paper 2 June 2018 Q 66 Image

CSAT Paper 2 June 2018 Q 66 Image

With reference to the above graph, which of the following is/are the most logical and rational inference/inferences that can be made?

1. During the given period, the revenue from Direct Taxes as percentage of gross tax revenue has increased while that of Indirect Taxes decreased.

2. The trend in the revenue from Excise Duty demonstrates that the growth of manufacturing sector has been negative during the given period

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both I and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: A

67. If x - y = 8, then which of the following must be true?

1. Both x and y must be positive for any value of x and y.

2. If x is positive, y must be negative for any value of x and y.

3. If x is negative, y must be positive for any value of x and y.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2 nor 3

Answer: D

Directions for the following 3 (three) items:

Read the following two passages and answer the name that follow. Your answers to these name should be based on the passages only.

Passage-1

The quest for cheap and plentiful meat has resulted in farms where more and more animals are squeezed into smaller lots in cruel and shocking conditions. Such practices have resulted in many of the world’s health pandemics such as the avian flu. Worldwide, livestock increasingly raised in cruel, cramped conditions, where animals spend their short live under artificial light, pumped full of antibiotics and growth hormones, until the day they are slaughtered. Meat production is water intensive. 15000 liters of water is needed for every kilogram of meat compared with 3400 liters for rice, 3300 liters for eggs, and 256 for a kilogram of potatoes.

68. What is the most rational and crucial message given by the passage?

(a) Mass production of meat through industrial farming is cheap and is suitable for providing protein nutrition to poor countries.

(b) Meat-producing industry violates the laws against cruelty to animals.

(c) Mass production of meat through industrial farming is undesirable and should be stopped immediately.

(d) Environmental cost of meat production is unsustainable when it is produced through industrial farming.

Answer: D

Passage-2

A male tiger vas removed from Pench Tiger Reserve and was relocated in Parma National Park. Later, this tiger trekked toward his home 250 miles away. The trek of this solitary tiger highlights a crisis. Many wildlife reserves exist as islands of fragile habitat in a vast sea of humanity, yet tigers can range over a hundred miles, seeking prey, mates and territory. Nearly a third of India’s tigers live outside tiger reserves, a situation that is dangerous for both human and animal. Prey and tigers can only disperse if there are recognized corridors of land between protected areas to allow unmolested passage.

69. Which of the following is the most rational and crucial message given by the passage?

(a) The conflict between man and wildlife cannot be resolved, no matter what efforts we make.

(b) Safe wildlife corridors between protected areas is an essential aspect of conservation efforts.

(c) India needs to declare more protected areas and set up more tiger reserves.

(d) India’s National Parks and Tiger Reserves need to be professionally managed.

Answer: B

70. With reference to the above passage, the following assumptions have been made:

1. The strategy of conversation of wildlife by relocating them from one protected area to another is not often successful.

2. India does not have suitable legislation to save the tigers, and its conservation efforts have failed which forced the tigers to live outside protected areas.

Which of the above assumptions is/are valid?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: D

Directions for the following 3 (three) items:

The following three items are based on the graph given below which shows imports of three different types of steel over a period of six months of a year. Study the graph and answer the three items that follow.

CSAT Paper 2 June 2018 Q 71 Image

CSAT Paper 2 June 2018 Q 71 Image

CSAT Paper 2 June 2018 Q 71 Image

The figures in the brackets indicate the average cost per ton over six months period.

71. By how much (measured in thousands of tons) did the import of sheet steel exceed the import of coil steel in the first three months of the year?

(a) 11

(b) 15

(c) 19

(d) 23

Answer: C

72. What was the approximate total value (in $) of sheet steel imported over the six months period?

(a) 45, 555

(b) 50, 555

(c) 55, 550

(d) 65, 750

Answer: C

73. What was the approximate ratio of sheet steel and scrap steel imports in the first three months of the year?

(a) 1: 1

(b) 1.2: 1

(c) 1.4: 1

(d) 1.6: 1

Answer: B

Directions for the following 3 (three) items

CSAT Paper 2 June 2018 Q 74 Image

CSAT Paper 2 June 2018 Q 74 Image

CSAT Paper 2 June 2018 Q 74 Image

Rotated positions of a single solid are shown below. The various faces of the solid are marked with different symbols like dots, cross and line. Answer the three items that follow the given figures

74. What is the symbol on the face opposite to that containing a single dot?

(a) Four dots

(b) Three dots

(c) Two dots

(d) Cross

Answer: B

75. What is the symbol on the face opposite to that containing two dots?

(a) Single dot

(b) Three dots

(c) Four dots

(d) Line

Answer: C

76. What is the symbol on the face opposite to that containing the cross?

(a) Single dot

(b) Two dots

(c) Line

(d) Four dots

Answer: C

Directions for the following 4 (four) items:

Read the following passage and answer the four items that follow. Your answers to these items should be based on the passage only.

Passage

It is no secret, enough for us to talk about providing for universal access to education. Making available schooling facilities is an essential prerequisite, but is insufficient to ensure that all children attend school and participate in the learning process. The school may be there, but children may not attend or they may drop out after a few months. Through school and social mapping, we must address the entire gamut of social, economic, cultural and indeed linguistic and pedagogic issues, factors that prevent children from weaker sections and disadvantaged groups, as also girls, from regularly attending and complementing elementary education. The focus must be on the poorest and most vulnerable since these groups are the most disempowered and at the greatest risk of violation or denial of their right to education.

The right to education goes beyond free and compulsory education to include quality education for all. Quality is an integral part of the right to education. If the education process lacks quality, children are being denied their right. The Right of Children to Free and Compulsory Education Act lays down that the curriculum should provide for learning through activities, exploration, and discovery. This places an obligation on us to change our perception of children as passive receivers of knowledge, and to move beyond the convention of using textbooks as the basis of examinations. The teaching-learning process must become stress-free; and a massive programme for curricular reform should be initiated to provide for a child-friendly learning system that is more relevant and empowering. Teacher accountability systems and processes must ensure that children are learning. And that their right to learn in a child- friendly environment is not violated. Testing and redesigned to ensure that these do not force children to struggle between school and tuition centres, and bypass childhood.

77. According to the passage, which of the following is/are of paramount importance under the Right to Education?

1. Sending of children to school by all parents

2. Provision of adequate physical infrastructure in schools

3. Curricular reforms for developing child-friendly learning system

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) None of the above

Answer: C

78. With reference to the above passage, the following assumptions have been made:

1. The Right to Education guarantees teachers’ accountability for the learning process of children.

2. The Right to Education guarantees 100 % enrolment of children in the schools.

3. The Right to Education intends to take full advantage of demographic dividend.

Which of the above assumptions is/are valid?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: A

79. According to the passage, which one of the following is critical in bringing quality in education?

(a) Ensuring regular attendance of children as well as teachers in school

(b) Giving pecuniary benefits to teachers to motivate them

(c) Understanding the socio-cultural background of children

(d) Inculcating learning through activities and discovery

Answer: D

80. What is the essential message in this passage?

(a) The Right to Education now is a Fundamental Right.

(b) The Right to Education enables the children of poor and weaker sections of the society to attend schools.

(c) The Right to Free and Compulsory Education should include quality education for all.

(d) The Government as well as parents should ensure that all children attend schools.

Answer: C

- Published/Last Modified on: June 4, 2018

IAS Upd.

Sail through IAS Mains and Prelims: Fully-explained Prelims (Both GS & Aptitude) problems with detailed solutions. Notes & detailed answers for Mains GS, Essay, Complulsory (Hindi and English) papers and optionals.