IAs Prelims CsAT Paper 4-October 2020 Solutions and Video Explanations Part 1 (of 4) - Q 1 to 20 (PDF) (Download PDF)

Click here to read Current Affairs & GS.

Video Explanations

IAs Prelims CsAT 4-October 2020 Video Explanations Part 1- Q 1 to 20

Question and Answer Keys

1. A man Walks down the backside of his house straight 25 metres, then turns to the right and walks 50 metres again; then he turns towards left and again walks 25 metres. If his house faces to the East, what is his direction from the starting point?

(a) South-East

(b) South-West

(c) North-East

(d) North-West

Answer: B

2. Two Statements are given followed by two conclusions:

Statements:

All numbers are divisible by 2.

All numbers are divisible by3.

Conclusion — I: All numbers are divisible by 6.

Conclusion — II: All numbers are divisible by 4.

Which of the above Conclusions logically follows/follow from the two given Statements?

(a) Only Conclusion-I

(b) Only Conclusion-II

(c) Neither Conclusion-I nor Conclusion-II

(d) Both Conclusion-I and Conclusion-II

Answer: A

3. Two Statements are given followed by two Conclusion:

Statements:

All cats are dogs.

All cats are black.

Conclusion — I: All dogs are black.

Conclusion — II: Some dogs are not black.

Which of the above Conclusions logically follows/follow from the Two given Statements, disregarding commonly known facts?

(a) Only Conclusion — I

(b) Only Conclusion — II

(c) Neither Conclusion — I nor Conclusion — II

(d) Both Conclusion-I and Conclusion-II

Answer: C

4. Consider the following sequence of numbers:

5 1 4 7 3 9 8 5 7 2 6 3 1 5 8 6 3 8 5 2 2 4 3 4 9 6

How many odd numbers are followed by the odd number in the above sequence?

(a) 5

(b) 6

(c) 7

(d) 8

Answer: B

5. A is 16th from the left end in a row of boys and V is 18th from the right end. G is 11th from A towards the right and 3rd from V towards the right end. How many boys are there in the row?

(a) 40

(b) 41

(c) 42

(d) Cannot be determined due to insufficient data

Answer: B

6. Three Statements S1, S2, and S3 are given below followed a Question:

S1: C is younger than D, but older than A and B.

S2: D is the oldest.

S3: A is older than B.

Question:

Who among A, B, C and D is the youngest?

Which one of the following is correct in respect of the above Statements and the Question?

(a) S1 alone is sufficient to answer the Question.

(b) S1 and S2 together are sufficient to answer the Question.

(c) S2 and S3 together are sufficient to answer the Question.

(d) S1 and S3 together are sufficient to answer the Question.

Answer: D

7. How many integers are there between 1 and 100, which have 4 as a digit but are not divisible by 4?

(a) 5

(b) 11

(c) 12

(d) 13

Answer: C

8. Let x, y be the volumes; m, n be the masses of two metallic cubes P and Q respectively. Each side of Q is two times that of P and mass of Q is two times that of P. Let and . Which one of the following is correct?

(a)

(b)

(e)

(d)

9. The average age of a teacher and three students is 20 years. If all the three students are of same age and the difference between age of the teacher and each student is 20 years, then what is the age of the teacher?

(a) 25 years

(b) 30 years

(e) 35 years

(d) 45 years

Answer: C

10. A person bought a car and sold it for ₹ 300,000. If he incurred a loss of 20 % then how much did he pend to buy the car?

(a) ₹ 3,60000

(b) ₹ 3,65, 000

(c) ₹ 3,70, 000

(d) ₹ 3,75, 000

Answer: D

Private investment in general is volatile. Foreign private investment is more volatile because the available investment avenues are significantly greater (i.e.. , the entire world) . Therefore, the responsibility of providing employment cannot be left to Foreign Direct Investment (FDI) . The current FDI inflows are volatile over time and across sectors and regions, which is a necessary consequence of their search for the highest returns. The adverse consequences are unstable employment and an accentuation of income and regional inequalities. A probable positive consequence of foreign investment is the inflow of new technology and its subsequent diffusion. However, the technology diffusion is not at all certain because the existing state of physical and human capital in India may prove inadequate for the diffusion.

11. With referent above passage, the following assumptions have been made:

1. Relying on foreign investment in the long run is not an economically sound policy.

2. Policies must be undertaken to reduce volatility in foreign private investment.

3. Policies must be undertaken to strengthen domestic private investment

4. Public investment should be given priority over private investment

5. Substantial public investment in education and health should be undertaken.

Which of the above assumptions is/are valid?

(a) 1,2, and 4

(b) 1,3, and 5

(c) 2,4, and 5

(d) 3 only

Answer: B

Many opportunities to harness the highly skewed, seasonal, and spatial distribution of monsoon flows, which occur in a four-month period from June to September annually, have been lost. Since these few months account for most of the rainfall arid consequent freshwater availability the need for holding rainwater in reservoirs, for subsequently releasing it for use over the year, is a necessity nobody can afford to overlook. Climate change will continue to affect weather conditions and create water shortages and excesses. While millions suffer from droughts and floods, waters in the country՚s many rivers flow unutilized, and are discharged into the sea every year.

12. With reference to the above passage, which of the following could be the most rational and practiced implications for India?

1. Inter-linking of rivers should be undertaken.

2. A network of dams and canals should be built across the country for proper distribution of water.

3. Farmers should be provided easy loans for digging bore wells.

4. Usage of water for agriculture should be regulated bylaw.

5. Distribution of river water among regions should be regulated by the Union Government.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2

(b) 2,4, and 5

(e) 1,3, and 4

(d) 2,3, and 5

Answer: A

People will invest in education whenever they are granted the economic freedom to fully enjoy its benefits. Again, this is for the obvious reason that the return on education increases as the level of economic freedom rises. When people, thanks to lower tax rates, are allowed to retain most of the higher income that they gain from each incremental level of education, it makes eminent sense to invest in education. On the other hand, when the government decides to tax the higher income of educated individuals at even higher rates, it makes very little sense to invest in educating oneself further. The same incentives apply to parents who decide on whether to invest in their children՚s education.

13. With reference to the above passage, the following assumptions have been made:

1. Lower tax rates in a country invariably translate into greater investments in higher education.

2. Investment in the education of children ensures their economic freedom.

3. Economic freedom has a positive impact on building up human capital.

Which of the above assumptions is/are valid?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 3 only

(d) 1,2, and 3

Answer: A

Our urban bodies cannot possibly ensure sustainable delivery of water in our cities unless financing mechanisms are put in place. Water delivery requires heavy investment in collecting it from a natural source, treating it to make it potable, and laying a distribution network of pipes for delivery to the users. It also requires investments in sewerage infrastructure and sewage treatment plants so that the sewers can carry the wastewater to these plants to ensure that no untreated sewage is discharged back into natural water bodies. If our cities were rich enough to meet the entire cost, Water could be delivered free. They are not.

14 What is the most logical and crustal message conveyed by the passage?

(a) Urban local bodies must recover Costs through user charges.

(b) Urban local bodies are not efficient enough to meet the water requirements of our cities.

(c) Water shortage in our cities is a perennial problem that cannot be solved.

(d) In view of the water crisis in our cities, there is an urgent need to limit the population of cities by adapting an upper limit of population size.

Answer: A

15. With reference to the move passage, the following assumptions have been made:

1. Rich cities only can ensure sustainable delivery of water.

2. Sustainable delivery of water in cities means much more than supplying water to households.

Which of the above assumptions is/are valid?

(a) 1 only

(b) 2 only

(e) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: B

In India, agriculture still engages about half of its workforce, and 85 % of its farms are small and marginal. Compared to China and Vietnam, which have experienced fast structural and rural transformation, India՚s story is of slow transformation. As a result, poverty reduction in India was at a much slower pace during 1988 - 2014, compared to China and Vietnam. India՚s poverty reduction was slow during 1988 - 2005, but during 2005 - 2012, it accelerated dramatically — almost three times faster than during the earlier period. What did India do during this period? Research reveals that the relative price scenario changed significantly (by more than 50 %) in favour of agriculture in the wake of rising global prices.

This boosted private investments in agriculture by than 50 % . As a result, agri-GDP growth touched 41 % during 2007 — 2012 as against 24 % during 2002 — 2007. The net surplus of agri-trade touched $ 25 billion in 2013 - 2014; real farm wages rose by 7 % per annum. All this led to unprecedented fall in poverty.

16. With reference to the above passage, the following assumptions have been made:

1. Structural and rural transformation is impossible when farms are mainly small and marginal.

2. A good price incentive can trigger investments in agriculture.

3. India needs to build value chains for high-value agri-products like livestock and horticulture.

4. Higher global prices of agricultural commodities are essential for India՚s poverty reduction.

Which of the above assumptions are valid?

(a) 1 and 3

(b) 2 and 4

(c) 2 and 3

(d) 3 and 4

Answer: C

17. Which one of the following statements best reflects the critical message of the passage?

(a) India should create large-scale off-farm rural employment to reduce poverty in the near future.

(b) India should create a large number of farmer producer companies.

(c) Private investment in agriculture should be given priority public investment.

(d) Inclusive agricultural growth is key to reduce poverty in the near future.

Answer: D

18. Two Statements S1 and S2 are given below with regard to four numbers P, Q, R, and S followed by a Question:

S1: R is greater than P as well as Q.

S2: S is not the largest one.

Question:

Among four numbers P, Q, R and S, which one is the largest?

Which one of the following is correct in respect of the above Statements and the Question?

(a) S1 alone is sufficient to answer the Question.

(b) S2 alone is sufficient to answer the Question.

(c) S1 and S2 together are sufficient to answer the Question, but neither S1 alone nor S2 alone is sufficient to answer the Question.

(d) S1 and S2 together are not sufficient to answer the question.

Answer: C

19. Two Statements S1 and S2 are given below followed by a Question:

S1: n is a prime number.

S2: n leaves a remainder of 1 when divided by 4.

Question:

If n is a unique natural number between 10 and 20, then what is n?

Which one of the following is correct in respect of the above Statements and the Question?

(a) S1 alone is sufficient to answer the Question.

(b) S2 alone is sufficient to answer the Question.

(c) S1 and S2 together are sufficient to answer the Question, but neither S1 alone nor S2 alone is sufficient to answer the Question.

(d) S1 and S2 together are not sufficient to answer the Question.

Answer: B

20. Two Statements S1 and S2 are given below with regard to two numbers followed by a Question:

S1: Their product is 21.

S2: Their sum is 10.

Question: What are the two numbers?

Which one of the following is correct in respect of the above Statements and the Question?

(a) S1 alone is sufficient to answer the Question.

(b) S2 alone is sufficient to answer the Question.

(c) S1 and S2 together are sufficient to answer the Question, but neither S1 alone nor S2 alone is sufficient to answer the Question.

(d) S1 and S2 together are not sufficient to answer the Question

Answer: C

- Published/Last Modified on: October 4, 2020

IAS Upd.

Developed by: