IAs Prelims CsAT Paper 4-October 2020 Solutions and Video Explanations Part 3 (of 4) - Q 41 to 60 (PDF) (Download PDF)

Click here to read Current Affairs & GS.

Get unlimited access to the best preparation resource for IAS Mains - notes for optional and GS along with model answers - practice your way to success.

Video Explanations

IAs Prelims CsAT 4-October 2020 Video Explanations Part 2- Q 41 to 60

Questions with Answer Key

41. A person X can complete 20 % of Work in 8 days and another person Y con complete 25 % of the same work in 6 days. If they work together, in how many days will 40 % of the work be completed?

(a) 6

(b) 8

(c) 10

(d) 12

Answer: A

42. A car travels from a place X to place Y at an average speed of v km/hr, from Y to X at an average speed of 2v km/hr, again from X to Y at an average speed of 3v km/hr and again from Y to X at an average speed of 4v km/hr. Then the average speed of the car for the entire journey

(a) is less than v km/hr

(b) lies between v and 2v km/hr

(c) lies between 2v and 3v km/hr

(d) lies between 3v and 4v km/hr

Answer: B

43. Consider the following statements:

1. The minimum number of points of intersection of a square and a circle is 2.

2. The maximum number of points of intersection of a square and a Circle is 8.

Which Of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: B

44. A man takes half time in rowing a certain distance downstream than upstream. What is the ratio of the speed in still water to the speed of current?

(a) 1: 2

(b) 2: 1

(C) 1: 3

(d) 3: 1

Answer: D

45. How many pairs of natural numbers are there such that the difference of whose squares is 63?

(a) 3

(b) 4

(c) 5

(d) 2

Answer: A

46. Which one of the following will have minimum change in its value if 5 is added to both numerator and the denominator of the fractions 2 ⁄ 3,3/4,4/5 and 5/6?

(a) 2 ⁄ 3

(b) 3 ⁄ 4

(c) 4/5

(d) 5 ⁄ 6

Answer: D

47. A digit n > 3 is divisible by 3 but not divisible by 6. Which one of the following is divisible by 4?

(a) 2n

(b) 3n

(c) 2n + 4

(d) 3n + 1

Answer: D

48. If 1 litre of water weighs 1 kg, then how many cubic millimetres of water will weigh 0.1 gm?

(a) 1

(b) 10

(c) 100

(d) 1000

Answer: C

49. A vessel full of water weighs 40 kg. If it is one-third filled, its weight becomes 20 kg. What is the weight of the empty vessel?

(a) 10 kg

(b) 15 kg

(c) 20 kg

(d) 25 kg

Answer: A

50. A frog tries come out of a dried well 4.5 m deep with slippery walls. Every time the frog jumps 30 cm, slides down 15 cm. What is the number of jumps for the frog to come out of the well?

(a) 28

(b) 29

(c) 30

(d) 31

Answer: C

Bank credit to the industrial sector has started shrinking. Its decline has been a serious concern as credit growth is essential to revive investment. The problem՚s origins lie in the incomplete reforms of the last 25 years. An institutional change that should have followed the 1991 reforms should have been setting up of a resolution corporation for banks. In a market economy with booms and busts, banks should be allowed set up and to fail. Today, we cannot shut down banks because there is no proper system to shut them down. Weak loss-making banks continue to need more capital.

51. Which one of the following is the most logical and rational inference that can be made from the above passage?

(a) Indian banking system is not able to help the country in its economic growth

(b) Economic reforms that started in 1991 have not helped in improving the economy to expected levels.

(c) India lacks the institutional mechanism to deal with the failure

(d) Encouraging the foreign investments in our industrial sector is a good alternative to this sector՚s dependence on banks for credit.

Answer: C

India has tremendous potential for solar energy. We all realize that we have to stop burning fossil fuels to meet our energy needs. But certain renewable resources are still going through their cost curves and learning curves to get the required amount or output, The Indian Government has strongly committed to its targets or reducing emissions by 33 per cent by 2030, and towards this it has initiated a strong push towards a gas-based economy and has also initiated heavily in renewable energy. However, business houses are wary of investing too heavily in renewable energy at a time when the technology is not yet ready.

52. Which one of the following is the most logical and rational inference that can be made from the above passage?

(a) India՚s commitment to reduce emissions 33 % is unlikely to be achieved.

(b) India should port gas rather than invest in renewable resources.

(c) Getting renewable resources to market too soon may be costly.

(d) India should put in more efforts in the exploration of natural gas.

Answer: C

53. With reference to the above passage, the Following assumptions have been made.

1. Governments often provide inefficient and costly subsidies for technologies that may not be ready in the near future.

2. India՚s commitment of reducing emissions by 33 % by 2030 shall be on the basis of gas-based economy.

Which of the above assumptions is/are valid?

(a) I only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: D

Genome editing is different from genome modification. Genome editing typically involves finding the art of a plant genome that could be changed to render it less vulnerable to disease, or resistant to certain herbicides, or to increase yields. Researchers use ‘molecular scissors’ to dissect the genome and repair it, which is a process that Occurs naturally when plants are under attack from diseases and can throw up new mutations that enable the plant to survive future attacks. This evolutionary process can effectively be speeded up now that it is possible to examine plant genomes in detail in laboratories and create mechanises through which the relevant genes can be altered very precisely.

54. With reference to the above passage, the following assumption have been made:

1. Genome editing does not require the transfer of genes from one plant to another.

2. Through genome editing, the Chosen genes can be altered precisely in a manner akin to the natural process that helps plants to adapt to the environmental factors.

Which of the above assumptions is/are valid?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: B

Many people understand the connection between solid waste management and health in terms of the consequences of unattended heaps of dry garbage which become home for flies and other vermin. However, there is another aspect that is not well-understood, that is, what happens when unscientific solid waste management combines with poor drains and dumping of untreated sewage to drains which are meant to carry storm water during rains. The result is choked drains which are full of stagnant water breeding mosquitoes, resulting in the spread of water-borne diseases.

55. In the Context or India, which one of the following statements best reflects the critical message of the passage?

(a) In India, the drainage networks are not separate for sewerage and storm water.

(b) Urban local bodies do not have enough resources and legislative authority to deal with the problems of waste management.

(c) Solid waste management should be integrated with the maintenance of drainage and sewerage networks.

(d) Bad management of solid waste and sewerage system by our municipalities is the reason for drinking water shortages in our cities.

Answer: C

In Part III of the Constitution, which assures people certain fundamental rights, Article 25 proclaims that persons are equally entitled of conscience and the right freely to profess, practise and propagate religion ″ . What people fail to notice is that this proclamation is prefixed with the words ″ subject to public order, morality, health and to the other provisions of this Part ″ , which set conditions precedent for the legal protection of religious practices of a community. The closing words of this prefatory rider in Article 25 virtually constitute a subordination clause placing other fundamental rights mentioned in Part III over and above the right to religious freedom. Among those other fundamental rights is the right to equality before law and equal protection of laws-assured at the outset and elaborated in later articles to mean, inter alia, that the state shall not deny equal protection of laws to any person or group of persons on the basis of religions alone.

56. What is the most logical inference from the above passage?

(a) State shall not interfere with the religious affairs of the citizens.

(b) Religious freedom under the Constitution is open to State intervention.

(c) Religious freedom of the citizens is not covered under fundamental rights.

(d) Religious practices of any community are immune to State laws.

Answer: B

57. How many different 5-letter word (with or without meaning) can constructed using all the letters of the word ‘DELHI’ so that each word has to start with D and end with I?

(a) 24

(b) 18

(c) 12

(d) 6

Answer: D

58. A bottle contains 20 litres of liquid A. 4 litres or liquid A is taken out of it and replaced by same quantity of liquid B. Again 4 litres of the mixture is taken out and replaces by same quantity of liquid B. What is the ratio of quantity of liquid A to that of liquid B in the total mixture?

(a) 4: 1

(b) 5: 1

(c) 16: 9

(d) 17: 8

Answer: C

59. The average score of a batsman after his 50th innings was 46.4. After 60th innings, his average score increases by 2.6. What was his average in the last ten innings?

(a) 122

(b) 91

(c) 62

(d) 49

Answer: C

60. As a result of 25 % hike in the price of rice per kg, a person is able to purchase 6kg less rice for ₹ 1,200. What was the original price of rice per kg?

(a) ₹ 30

(b) ₹ 40

(c) ₹ 50

(d) ₹ 60

Answer: B

- Published/Last Modified on: October 5, 2020

IAS Upd.

Developed by: