IAS Prelims GS Paper 1 2017 Solution Part-2- Question 26 to 50 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 220.75 K)

Paper was mostly focused on current events. GS based questions were from NCERT and our GS NCERT fully-solved questions provided full resolution. We are extremely happy that students who had carefully followed our FREE current affairs updates were able to solve almost all GS related problems. In fact the very first question on stand-up India was covered in our update from last week! Geography GS was fully covered in our Geography classes. Not only that we were able to correctly predict the topics on which questions were asked in this video just before the exam! We are now focusing on GS on our Examrace YouTube channel. So subscribe now and get a solid score in mains.

Loading video

IAS Prelims GS Paper 1 2017 Solutions: Part 1 - Questions 1 to 25

Dr. Manishika Jain provides quick solutions of IAS Prelims GS Paper-1 Solutions 2017 questions 1 to 25 (with answers).

Table contain shows the list of Important Topics

Table contain shows the list of Important Topics

A

B

Ancient India

3

Modern India

7

Art/culture

4

Economy

9

Polity

23

Science & Technology

10

Govt Schemes

12

Environment/Ecology

11

International Relations

12

Geography

9

26. Consider the following statements:

  1. In the election for Lok Sabha or State Assembly, the winning candidate must get at least 50 percent of the votes polled, to be declared elected.
  2. According to the provisions laid down in the Constitution of India, in Lok Sabha, the Speaker’s post goes to the majority party and the Deputy Speaker’s to the Opposition.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. D

27. Which of the following has/have occurred in India after its liberalization of economic policies in 1991?

1. Share of agriculture in GDP increased enormously.

2. Share of India’s exports in world trade increased.

3. FDI inflows increased.

4. India’s foreign exchange reserves increased enormously.

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 4 only

(b) 2, 3 and 4 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer. B

28. What is the application of Somatic Cell Nuclear Transfer Technology?

(a) Production of biolarvicides

(b) Manufacture of biodegradable plastics

(c) Reproductive cloning of animals

(d) Production of organisms free of diseases

Answer. C

In genetics and

29. Consider the following statements:

1. National Payments Corporation of India (NPCI) helps in promoting the financial inclusion in the country.

2. NPCI has launched RuPay, a card payment scheme.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. C

30. The term ‘M-STrIPES’ is sometimes seen in the news in the context of

(a) Captive breeding of Wild Fauna

(b) Maintenance of Tiger Reserves

(c) Indigenous Satellite Navigation System

(d) Security of National Highways

Answer. B

31. What is/are the most likely advantages of implementing ‘Goods and Services Tax (GST) ’?

1. It will replace multiple taxes collected by multiple authorities and will thus create a single market in India.

2. It will drastically reduce the ‘Current Account Deficit’ of India and will enable it to increase its foreign exchange reserves.

3. It will enormously increase the growth and size of economy of India and will enable it to overtake China in the near future.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. A

32. ‘Broad-based Trade and Investment Agreement (BTIA) ’ is sometimes seen in the news in the context of negotiations held between India and

(a) European Union

(b) Gulf Cooperation Council

(c) Organization for Economic Cooperation and Development

(d) Shanghai Cooperation Organization

Answer. A

33. Consider the following statements:

1. India has ratified the Trade Facilitation Agreement (TFA) of WTO.

2. TFA is a part of WTO’s Bali Ministerial Package of 2013.

3. TFA came into force in January 2016.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: A

34. What is the importance of developing Chabahar Port by India?

(a) India’s trade with African countries will enormously increase.

(b) India’s relations with oil-producing Arab countries will be strengthened.

(c) India will not depend on Pakistan for access to Afghanistan and Central Asia.

(d) Pakistan will facilitate and protect the installation of a gas pipeline between Iraq and India.

Answer. C

35. In India, it is legally mandatory for which of the following to report on cyber security incidents?

1. Service providers

2. Data centres

3. Body corporate

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. D

36. Right to vote and to be elected in India is a

(a) Fundamental Right

(b) Natural Right

(c) Constitutional Right

(d) Legal Right

Answer. D

37. What is the purpose of ‘evolved Laser Interferometer Space Antenna (eLISA) ’ project?

(a) To detect neutrinos

(b) To detect gravitational waves

(c) To detect the effectiveness of missile defence system

(d) To study the effect of solar flares on our communication systems

Answer. B

38. What is the purpose of Vidyanjali Yojana?

1. To enable the famous foreign educational institutions to open their campuses in India.

2. To increase the quality of education provided in government schools by taking help from the private sector and the community.

3. To encourage voluntary monetary contributions from private individuals and organizations so as to improve the infrastructure facilities for primary and secondary schools.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 2 only

(b) 3 only

(c) 1 and 2 only

(d) 2 and 3 only

Answer. A

39. What is the aim of the program ‘Unnat Bharat Abhiyan’?

(a) Achieving 100 % literacy by promoting collaboration between voluntary organizations and government’s education system and local communities.

(b) Connecting institutions of higher education with local communities to address development challenges through appropriate technologies.

(c) Strengthening India’s scientific research institutions in order to make India a scientific and technological power.

(d) Developing human capital by allocating special funds for health care and education of rural and urban poor, and organizing skill development programs and vocational training for them.

Answer. B

40. Consider the following statements:

1. The Election Commission of India is a five-member body.

2. Union Ministry of Home Affairs decides the election schedule for the conduct of both general elections and bye-elections.

3. Election Commission resolves the disputes relating to splits/mergers of recognised political parties.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 3 only

Answer: D

41. In India, if a species of tortoise is declared protected under Schedule I of the Wildlife (Protection) Act, 1972, what does it imply?

(a) It enjoys the same level of protection as the tiger.

(b) It no longer exists in the wild, a few individuals are under captive protection; and now it is impossible to prevent its extinction.

(c) It is endemic to a particular region of India.

(d) Both (b) and (c) stated above are correct in this context.

Answer. A

42. In India, Judicial Review implies

(a) the power of the Judiciary to pronounce upon the constitutionality of laws and executive orders.

(b) the power of the Judiciary to question the wisdom of the laws enacted by the Legislatures.

(c) the power of the Judiciary to review all the legislative enactments before they are assented to by the President.

(d) the power of the Judiciary to review its own judgements given earlier in similar or different cases.

Answer. A

43. With reference to Indian freedom struggle, consider the following events:

1. Mutiny in Royal Indian Navy

2. Quit India Movement launched

3. Second Round Table Conference

What is the correct chronological sequence of the above events?

(a) 1 - 2-3

(b) 2 - 1-3

(c) 3 - 2-1

(d) 3 - 1-2

Answer: C

44. Consider the following statements:

1. Tax revenue as a percent of GDP of India has steadily increased in the last decade.

2. Fiscal deficit as a percent of GDP of India has steadily increased in the last decade.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. A

45. Recently there was a proposal to translocate some of the lions from their natural habitat in Gujarat to which one of the following sites?

(a) Corbett National Park

(b) Kuno Palpur Wildlife Sanctuary

(c) Mudumalai Wildlife Sanctuary

(d) Sariska National Park

Answer. B

46. Which of the following are not necessarily the consequences of the proclamation of the President’s rule in a State?

1. Dissolution of the State Legislative Assembly

2. Removal of the Council of Ministers in the State

3. Dissolution of the local bodies

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. C

47. Which of the following are envisaged by the Right against Exploitation in the Constitution of India?

1. Prohibition of trafficking in human beings and forced labour

2. Abolition of untouchability

3. Protection of the interests of minorities

4. Prohibition of employment of children in factories and mines

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2 and 4 only

(b) 2, 3 and 4 only

(c) 1 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: C

48. Which of the following is geographically closest to Great Nicobar?

(a) Sumatra

(b) Borneo

(c) Java

(d) Sri Lanka

Answer. A

49. Out of the following statements, choose the one that brings out the principle underlying the Cabinet form of Government:

(a) An arrangement for minimizing the criticism against the Government whose responsibilities are complex and hard to carry out to the satisfaction of all.

(b) A mechanism for speeding up the activities of the Government whose responsibilities are increasing day by day.

(c) A mechanism of parliamentary democracy for ensuring collective responsibility of the Government to the people.

(d) A device for strengthening the hands of the head of the Government whose hold over the people is in a state of decline.

Answer: C

50. Which one of the following is not a feature of Indian federalism?

(a) There is an independent judiciary in India.

(b) Powers have been clearly divided between the Centre and the States.

(c) The federating units have been given unequal representation in the Rajya Sabha.

(d) It is the result of an agreement among the federating units.

Answer: D

- Published/Last Modified on: June 24, 2017

IAS Upd.

Sail through IAS Mains and Prelims: Fully-explained Prelims (Both GS & Aptitude) problems with detailed solutions. Notes & detailed answers for Mains GS, Essay, and Complulsory (Hindi and English) papers and optionals.