IAS Prelims GS Paper 1 2017 Solution Part-4- Question 76 to 100 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 222.17 K)

Paper was mostly focused on current events. GS based questions were from NCERT and our GS NCERT fully-solved questions provided full resolution. We are extremely happy that students who had carefully followed our FREE current affairs updates were able to solve almost all GS related problems. In fact the very first question on stand-up India was covered in our update from last week! Geography GS was fully covered in our Geography classes.

Not only that we were able to correctly predict the topics on which questions were asked in this video just before the exam! We are now focusing on GS on our Examrace YouTube channel. So subscribe now and get a solid score in mains.

Loading video

IAS Prelims GS Paper 1 2017 Solutions: Part 1 - Questions 1 to 25

Dr. Manishika Jain provides quick solutions of IAS Prelims GS Paper-1 Solutions 2017 questions 1 to 25 (with answers).

Table contain shows the list of Important Topics

Table contain shows the list of Important Topics

A

B

Ancient India

3

Modern India

7

Art/culture

4

Economy

9

Polity

23

Science & Technology

10

Govt Schemes

12

Environment/Ecology

11

International Relations

12

Geography

9

76. With reference to the Parliament of India, consider the following statements:

1. A private member’s bill is a bill presented by a Member of Parliament who is not elected but only nominated by the President of India.

2. Recently, a private member’s bill has been passed in the Parliament of India for the first time in its history.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: D

77. With reference to the difference between the culture of Rigvedic Aryans and Indus Valley people, which of the following statements is/are correct?

1. Rigvedic Aryans used the coat of mail and helmet in warfare whereas the people of Indus Valley Civilization did not leave any evidence of using them.

2. Rigvedic Aryans knew gold, silver and copper whereas Indus Valley people knew only copper and iron.

3. Rigvedic Aryans had domesticated the horse whereas there is no evidence of Indus Valley people having been aware of this animal.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: C

78. Recognition of Prior Learning Scheme is sometimes mentioned in the news with reference to

(a) Certifying the skills acquired by construction workers through traditional channels.

(b) Enrolling the persons in Universities for distance learning programs.

(c) Reserving some skilled jobs to rural and urban poor in some public sector undertakings.

(d) Certifying the skills acquired by trainees under the National Skill Development Program.

Answer: A

79. From the ecological point of view, which one of the following assumes importance in being a good link between the Eastern Ghats and the Western Ghats?

(a) Sathyamangalam Tiger Reserve

(b) Nallamala Forest

(c) Nagarhole National Park

(d) Seshachalam Biosphere Reserve

Answer: A

80. One of the implications of equality in society is the absence of

(a) Privileges

(b) Restraints

(c) Competition

(d) Ideology

Answer: A

81. Consider the following statements in respect of Trade Related Analysis of Fauna and Flora in Commerce (TRAFFIC):

1. TRAFFIC is a bureau under United Nations Environment Program (UNEP).

2. The mission of TRAFFIC is to ensure that trade in wild plants and animals is not a threat to the conservation of nature.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: B

82. Which principle among the following was added to the Directive Principles of State Policy by the 42nd Amendment to the Constitution?

(a) Equal pay for equal work for both men and women

(b) Participation of workers in the management of industries

(c) Right to work, education and public assistance

(d) Securing living wage and human conditions of work to workers

Answer. B

83. Which one of the following statements is correct?

(a) Rights are claims of the State against the citizens.

(b) Rights are privileges which are incorporated in the Constitution of a State.

(c) Rights are claims of the citizens against the State.

(d) Rights are privileges of a few citizens against the many.

Answer. C

84. Which of the following gives ‘Global Gender Gap Index’ ranking to the countries of the world?

(a) World Economic Forum

(b) UN Human Rights Council

(c) UN Women

(d) World Health Organization

Answer. A

85. Which of the following statements is/are correct regarding Smart India Hackathon 2017?

1. It is a centrally sponsored scheme for developing every city of our country into Smart Cities in a decade.

2. It is an initiative to identify new digital technology innovations for solving the many problems faced by our country.

3. It is a program aimed at making all the financial transactions in our country completely digital in a decade.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 3 only

(b) 2 only

(c) 3 only

(d) 2 and 3 only

Answer: B

86. Which of the following statements is/are correct regarding the Monetary Policy Committee (MPC)?

1. It decides the RBI’s benchmark interest rates.

2. It is a 12-member body including the Governor of RBI and is reconstituted every year.

3. It functions under the chairmanship of the Union Finance Minister.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 2 and 3 only

Answer: A

87. With reference to Manipuri Sankirtana, consider the following statements:

1. It is a song and dance performance.

2. Cymbals are the only musical instruments used in the performance.

3. It is performed to narrate the life and deeds of Lord Krishna.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1, 2 and 3.

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 only

Answer. B

88. Who among the following was/were associated with the introduction of Ryotwari Settlement in India during the British rule?

1. Lord Cornwallis

2. Alexander Read

3. Thomas Munro

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. C

89. In the context of solving pollution problems, what is/are the advantage/advantages of bioremediation technique?

1. It is a technique for cleaning up pollution by enhancing the same biodegradation process that occurs in nature.

2. Any contaminant with heavy metals such as cadmium and lead can be readily and completely treated by bioremediation using microorganisms.

3. Genetic engineering can be used to create microorganisms specifically designed for bioremediation.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: C

90. The Trade Disputes Act of 1929 provided for

(a) the participation of workers in the management of industries.

(b) arbitrary powers to the management to quell industrial disputes.

(c) an intervention by the British Court in the event of a trade dispute.

(d) a system of tribunals and a ban on strikes.

Answer: C

91. Local self-government can be best explained as an exercise in

(a) Federalism

(b) Democratic decentralization

(c) Administrative delegation

(d) Direct democracy

Answer: B

92. Consider the following statements:

With reference to the Constitution of India, the Directive Principles of State Policy constitute limitations upon

1. legislative function.

2. executive function.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: A

93. The term ‘Digital Single Market Strategy’ seen in the news refers to

(a) ASEAN

(b) BRICS

(c) EU

(d) G20

Answer. C

94, At one of the places in India, if you stand on the seashore and watch the sea, you will find that the sea water recedes from the shore line a few kilometres and comes back to the shore, twice a day, and you can actually walk on the sea floor when the water recedes. This unique phenomenon is seen at

(a) Bhavnagar

(b) Bheemunipatnam

(c) Chandipur

(d) Nagapattinam

Answer. C

95. With reference to the ‘Prohibition of Benami Property Transactions Act, 1988 (PBPT Act) ’, consider the following statements:

1. A property transaction is not treated as a benami transaction if the owner of the property is not aware of the transaction.

2. Properties held benami are liable for confiscation by the Government.

3. The Act provides for three authorities for investigations but does not provide for any appellate mechanism.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2 and 3 only

Answer: 2

96. Due to some reasons, if there is a huge fall in the population of species of butterflies, what could be its likely consequence/consequences?

1. Pollination of some plants could be adversely affected.

2. There could be a drastic increase in the fungal infections of some cultivated plants.

3. It could lead to a fall in the population of some species of wasps, spiders and birds.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: C

97. It is possible to produce algae based biofuels, but what is/are the likely limitation (s) of developing countries in promoting this industry?

1. Production of algae based biofuels is possible in seas only and not on continents.

2. Setting up and engineering the algae based biofuel production requires high level of expertise/technology until the construction is completed.

3. Economically viable production necessitates the setting up of large scale facilities which may raise ecological and social concerns.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: B

98. Which of the following are the objectives of ‘National Nutrition Mission’?

1. To create awareness relating to malnutrition among pregnant women and lactating mothers.

2. To reduce the incidence of anaemia among young children, adolescent girls and women.

3. To promote the consumption of millets, coarse cereals and unpolished rice.

4. To promote the consumption of poultry eggs.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 1, 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 4 only

(d) 3 and 4 only

Answer. A

99. Consider the following statements:

1. The Factories Act, 1881 was passed with a view to fix the wages of industrial workers and to allow the workers to form trade unions.

2. N. M. Lokhande was a pioneer in organizing the labour movement in British India.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. B

100. In the context of mitigating the impending global warming due to anthropogenic emissions of carbon dioxide, which of the following can be the potential sites for carbon sequestration?

1. Abandoned and uneconomic coal seams

2. Depleted oil and gas reservoirs

3. Subterranean deep saline formations

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. D

- Published/Last Modified on: June 24, 2017

IAS Upd.

Sail through IAS Mains and Prelims: Fully-explained Prelims (Both GS & Aptitude) problems with detailed solutions. Notes & detailed answers for Mains GS, Essay, and Complulsory (Hindi and English) papers and optionals.