IAS Prelims GS Paper 1 2017 Solutions Part-1 - Questions 1 to 25 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 209.32 K)

Paper was mostly focused on current events. GS based questions were from NCERT and our GS NCERT fully-solved questions provided full resolution. We are extremely happy that students who had carefully followed our FREE current affairs updates were able to solve almost all GS related problems. In fact the very first question on stand-up India was covered in our update from last week! Geography GS was fully covered in our Geography classes. Not only that we were able to correctly predict the topics on which questions were asked in this video just before the exam! We are now focusing on GS on our Examrace YouTube channel. So subscribe now and get a solid score in mains.

Loading video

IAS Prelims GS Paper 1 2017 Solutions: Part 1 - Questions 1 to 25

Dr. Manishika Jain provides quick solutions of IAS Prelims GS Paper-1 Solutions 2017 questions 1 to 25 (with answers).

Table contain shows the list of Important Topics

Table contain shows the list of Important Topics

A

B

Ancient India

3

Modern India

7

Art/culture

4

Economy

9

Polity

23

Science & Technology

10

Govt Schemes

12

Environment/Ecology

11

International Relations

12

Geography

9

1. Which one of the following was a very important seaport in the Kakatiya kingdom?

(a) Kakinada

(b) Motupalli

(c) Machilipatnam (Masulipatnam)

(d) Nelluru

Answer. B

2. With reference to ‘Global Climate Change Alliance’, which of the following statements is/are correct?

  1. It is an initiative of the European Union.
  2. It provides technical and financial support to targeted developing countries to integrate climate change into their development policies and budgets.
  3. It is coordinated by World Resources Institute (WRI) and World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. A

3. With reference to the religious history of India, consider the following statements:

  1. Sautrantika and Sammitiya were the sects of Jainism.
  2. Sarvastivadin held that the constituents of phenomena were not wholly momentary, but existed forever in a latent form.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. B

4. Mediterranean Sea is a border of which of the following countries?

  1. Jordan
  2. Iraq
  3. Lebanon
  4. Syria

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 and 4 only

(d) 1, 3 and 4 only

Answer. C

5. With reference to ‘National Investment and Infrastructure Fund’, which of the following statements is/are correct?

  1. It is an organ of NITI Aayog.
  2. It has a corpus of Rs. 4, 00, 000 crore at present.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. d

6. The Global Infrastructure Facility is a/an

(a) ASEAN initiative to upgrade infrastructure in Asia and financed by credit from the Asian Development Bank.

(b) World Bank collaboration that facilitates the preparation and structuring of complex infrastructure Public-Private Partnerships (PPPs) to enable mobilization of private sector and institutional investor capital.

(c) Collaboration among the major banks of the world working with the OECD and focused on expanding the set of infrastructure projects that have the potential to mobilize private investment.

(d) UNCTAD funded initiative that seeks to finance and facilitate infrastructure development in the world.

Answer. B

7. For election to the Lok Sabha, a nomination paper can be filed by

(a) anyone residing in India.

(b) a resident of the constituency from which the election is to be contested.

(c) any citizen of India whose name appears in the electoral roll of a constituency.

(d) any citizen of India.

Answer. C

8. Consider the following statements:

  1. In India, the Himalayas are spread over five States only.
  2. Western Ghats are spread over five States only.
  3. Pulicat Lake is spread over two States only.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 and 3 only

Answer. B

9. Biological Oxygen Demand (BOD) is a standard criterion for

(a) Measuring oxygen levels in blood

(b) Computing oxygen levels in forest ecosystems

(c) Pollution assay in aquatic ecosystems

(d) Assessing oxygen levels in high altitude regions

Answer. C

10. With reference to the role of UN-Habitat in the United Nations program working towards a better urban future, which of the statements is/are correct?

  1. UN-Habitat has been mandated by the United Nations General Assembly to promote socially and environmentally sustainable towns and cities to provide adequate shelter for all.
  2. Its partners are either governments or local urban authorities only.
  3. UN-Habitat contributes to the overall objective of the United Nations system to reduce poverty and to promote access to safe drinking water and basic sanitation.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 only

Answer. B

11. With reference to ‘National Skills Qualification Framework (NSQF) ’, which of the statements given below is/are correct?

  1. Under NSQF, a learner can acquire the certification for competency only through formal learning.
  2. An outcome expected from the implementation of NSQF is the mobility between vocational and general education.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. B

12. In the context of Indian history, the principle of ‘Dyarchy (diarchy) ’ refers to

(a) Division of the central legislature into two houses.

(b) Introduction of double government i. e. , Central and State governments.

(c) Having two sets of rulers; one in London and another in Delhi.

(d) Division of the subjects delegated to the provinces into two categories.

Answer. D

13. Consider the following in respect of ‘National Career Service’:

  1. National Career Service is an initiative of the Department of Personnel and Training, Government of India.
  2. National Career Service has been launched in a Mission Mode to improve the employment opportunities to uneducated youth of the country.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. D

14. Which of the following statements best k describes the term ‘Scheme for Sustainable Structuring of Stressed Assets (S4A) ’, recently seen in the news?

(a) It is a procedure for considering ecological costs of developmental schemes formulated by the Government.

(b) It is a scheme of RBI for reworking the financial structure of big corporate entities facing genuine difficulties.

(c) It is a disinvestment plan of the Government regarding Central Public Sector Undertakings.

(d) It is an important provision in ‘The Insolvency and Bankruptcy Code’ recently implemented by the Government.

Answer. B

15. Consider the following statements:

  • Climate and Clean Air Coalition (CCAC) to Reduce Short Lived Climate Pollutants is a unique initiative of G20 group of countries.
  • The CCAC focuses on methane, black carbon and hydrofluorocarbons.
  • Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. B

16. With reference to ‘Indian Ocean Dipole (IOD) ’ sometimes mentioned in the news while forecasting Indian monsoon, which of the following statements is/are correct?

  1. IOD phenomenon is characterized by a difference in sea surface temperature between tropical Western Indian Ocean and tropical Eastern Pacific Ocean.
  2. An IOD phenomenon can influence an El Nino’s impact on the monsoon.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. B

17. If you want to see gharials in their natural habitat, which one of the following is the best place to visit?

(a) Bhitarkanika Mangroves

(b) Chambal River

(c) Pulicat Lake

(d) Deepor Beel

Answer. B

18. Consider the following in respect of Indian Ocean Naval Symposium (IONS):

  1. Inaugural IONS was held in India in 2015 under the chairmanship of the Indian Navy.
  2. IONS is a voluntary initiative that seeks to increase maritime co-operation among navies of the littoral states of the Indian Ocean Region.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. B

19. The painting of Bodhisattva Padmapani is one of the most famous and oft-illustrated paintings at

(a) Ajanta

(b) Badami

(c) Bagh

(d) Ellora

Answer. A

20. Consider the following pairs:

Table contain shows the list of Pairs

Table contain shows the list of Pairs

Traditions

Communities

1. Chaliha Sahib Festival

Sindhis

2. Nanda Raj Jaat Yatra

Gonds

3. Wari-Warkari

Santhals

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) None of the above

Answer. a

21. Which of the following practices can help in water conservation in agriculture?

  1. Reduced or zero tillage of the land
  2. Applying gypsum before irrigating the field
  3. Allowing crop residue to remain in the field

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. d

22. Consider the following statements:

The nation-wide ‘Soil Health Card Scheme’ aims at

  1. expanding the cultivable area under irrigation.
  2. enabling the banks to assess the quantum of loans to be granted to farmers on the basis of soil quality.
  3. checking the overuse of fertilizers in farmlands.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. d

23. Consider the following pairs:

Table contain shows the list of Pairs

Table contain shows the list of Pairs

Commonly used/consumed materials

Unwanted or controversial likely to be found in them chemicals

1. Lipstick

Lead

2. Soft drinks

Brominated vegetable oils

3. Chinese fast food

Monosodium glutamate

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. D

24. Organic Light Emitting Diodes (OLEDs) are used to create digital display in many devices. What are the advantages of OLED displays over Liquid Crystal displays?

  1. OLED displays can be fabricated on flexible plastic substrates.
  2. Roll-up displays embedded in clothing can be made using OLEDs.
  3. Transparent displays are possible using OLEDs.

Select the correct answer using the code given below

(a) 1 and 3 only

(b) 2 only

(c) 1, 2 and 3

(d) None of the above statements is correct

Answer. C

25. Which of the following is/are famous for Sun temples?

  1. Arasavalli
  2. Amarakantak
  3. Omkareshwar

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. A

- Published/Last Modified on: June 24, 2017

IAS Upd.

Sail through IAS Mains and Prelims: Fully-explained Prelims (Both GS & Aptitude) problems with detailed solutions. Notes & detailed answers for Mains GS, Essay, and Complulsory (Hindi and English) papers and optionals.