IAS Prelims GS Paper 1 June 2018 Solutions and Video Explanations Part 1- Question 1 to 25 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 205.06 K)

Answers to questions are given below, explanations can be found on our YouTube channel. GS based questions were from NCERT and our GS NCERT fully solved questions provided detailed explanations. Students who had carefully followed our and/or expected questions on Examrace YouTube Channel, were able to solve almost all current affairs problems. In fact, the very first question was covered in our expected questions.

Loading video•••

IAS Prelms GS Paper 1 - 2018 Solutions, Answer Key & Explanations Part 1 (Q. 1 to 25)

IAS Prelms GS Paper 1 - 2018 Solutions, Answer Key & Explanations Part 1 (Q. 1 to 25)

1. With reference to the Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS), consider the following statements:

1. IRNSS has three satellites in geostationary and four satellites in geosynchronous orbits. 2. IRNSS covers entire India and about 5500 sq. km beyond its borders. 3. India will have its own satellite navigation system with full global coverage by the middle of 2019.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only (b) 1 and 2 only (c) 2 and 3 only (d) None

Answer: A

2. Consider the following phenomena:

1. Light is affected by gravity. 2. The Universe is constantly expanding. 3. Matter warps its surrounding space-time.

Which of the above is/are the prediction/predictions of Albert Einstein’s General Theory of Relativity, often discussed in media?

(a) 1 and 2 only (b) 3 only (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Answer: C

3. With reference to the Genetically Modified mustard (GM mustard) developed in India, consider the following statements:

1. GM mustard has the genes of a soil bacterium that give the plant the property of pest-resistance to a wide variety of pests. 2. GM mustard has the genes that allow the plant cross-pollination and hybridization. 3. GM mustard has been developed jointly by the IARI and Punjab Agricultural University. Which of the statements given above is/are correct? (a) 1 and 3 only (b) 2 only (c) 2 and 3 only (d) 1, 2, and 3

Answer: B

4. Consider the following pairs:

Question Details for Question 4

Question Details for Question 4

Terms sometimes seen in news

Context/Topic

Belle II experiment

Artificial Intelligence

Block chain technology

Digital/Cryptocurrency

CRISPR — Cas9

Particle Physics

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 and 3 only (b) 2 only (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Answer: B

5. Which of the following statements best describes “carbon fertilization”?

(a) Increased plant growth due to increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere (b) Increased temperature of Earth due to increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere (c) Increased acidity of oceans as a result of increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere (d) Adaptation of all living beings on Earth to the climate change brought about hr the increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere

Answer: A

6. When the alarm of your smartphone rings in the morning, you wake up and tap it to stop the alarm which causes your geyser to be switched on automatically. The smart min-or in your bathroom shows the day’s weather and also indicates the level of water in your overhead tank. After you take some groceries from your refrigerator for making breakfast, it recognizes the shortage of stock in it and places an order for the supply of fresh grocery items. When you step out of your house and lock the door, all lights, fans, geysers and AC machines get switched off automatically. On your way to office, your car warns you about traffic congestion ahead and suggests an alternative route, and if you are late for a meeting, it sends a- message to your office accordingly.

In the context of emerging communication technologies, which one of the following term” best applies to the above scenario?

(a) Border Gateway Protocol (b) Internet of Things (c) Internet Protocol (d) Virtual Private Network

Answer: B

7. With reference to solar power production in India, consider the following statements:

1. India is the third largest in the world in the manufacture of silicon wafers used in photovoltaic units. 2. The solar power tariffs are determined by the Solar Energy Corporation of India. Which of the statements given above is/are correct? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Answer: D

8. The staple commodities of export by the English East India Company from Bengal in the middle of the 18th century were

(a) Raw cotton, oil-seeds and opium (b) Sugar, salt, zinc and lead (c) Copper, silver, gold, spices and tea (d) Cotton, silk, saltpeter and opium

Answer: D

9. Which one of the following is a very significant aspect of the Champaran Satyagraha?

(a) Active all-India participation of lawyers, students and women in the National Movement (b) Active involvement of Dalit and Tribal communities of India in the National Movement (c) Joining of peasant unrest to India’s National Movement (d) Drastic decrease in the cultivation of plantation crops and commercial crops

Answer: C

10. Who among the following were the founders of “Hind Mazdoor Sabha” established in 1948?

(a) B. Krishna Pillai, E. M. S. Namboodiripad and KC. George

(b) Jayaprakash Narayan, Deen Dayal Upadhyay and M. N. Roy

(c) C. P. Ramaswamy Iyer, K Kamaraj and Veeresalingam Pantulu

(d) Ashok Mehta, T. S. Ramanujam and G. G. Mehta

Answer: D

11. With reference to the religious practices in India, the “Sthanakvasi” sect belongs to

(a) Buddhism

(b) Jainism

(c) Vaishnavism

(d) Shaivism

Answer: B

12. With reference to the cultural history of India, consider the following statements:

1. White marble was used in making Buland Darwaza and Khankah at Fatehpur Sikri.

2. Red sandstqne and marble were used in making Bara Imambara and Rumi Darwaza at Lucknow.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 ·and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: D

13. Which one of the following foreign travelers elaborately discussed about diamonds and diamond mines of India?

(a) Francois Bernier (b) Jean-Baptiste Tavernier (c) Jean de Thevenot (d) Abbe Barthelemy Carre

Answer: B

14. With reference to Indian history, who among the following is a future Buddha, yet to come to save the world?

(a) Avalokiteshvara (b) Lokesvara (c) Maitreya (d) Padmapani

Answer: C

15. Which one of the following statements does not apply to the system of Subsidiary Alliance introduced by Lord Wellesley?

(a) To maintain a large standing army at other’s expense (b) To keep India safe from Napoleonic danger (c) To secure a fixed income for the Company (d) To establish British paramountcy over the Indian States

Answer: C

16. Consider the following statements:

1. In the first Lok Sabha, the single largest party in the opposition was the Swatantra Party. 2. In the Lok Sabha, a “Leader of the Opposition” was recognized for the first time in 1969.3. In the Lok Sabha, if a party does not have a minimum of 75 members, its leader cannot be recognized as the Leader of the Opposition.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 3 only (b) 2 only (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Answer: B

17. Which of the following leaf modifications occur (s) in the desert areas to inhibit water loss?

1. Hard and waxy leaves 2. Tiny leaves 3. Thorns instead of leaves

Select the correct answer using the code given below: (a) 2 and 3 only (b) 2 only (c) 3 only (d) 1, 2 and 3

Answer: D

18. As per the NSSO 70th Round “Situation Assessment Survey of Agricultural Households”, consider the following statements1. Rajasthan has the highest percentage share of agricultural households among its rural households. 2. Out of the total agricultural households in the country, a little over 60 percent belong to OBCs. 3. In Kerala, a little over 60 percent of agricultural households reported to have received maximum income from sources other than agricultural activities.

(a) 2 and 3 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2, and 3

Answer: C

19. How is the National Green Tribunal (NGT) different from the Central Pollution Control Board (CPCB)?

1. The NGT has been established by an Act whereas the CPCB has been created by an executive order of the Government. 2. The NGT provides environmental justice and helps reduce the burden of litigation in the higher courts whereas the CPCB promotes cleanliness of streams and wells, and aims to improve the quality of air in the country.

Which of the statements given above is/are correct? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Answer: B

20. Consider the following statements:

1. The Parliament of India can place a particular law in the Ninth Schedule of the Constitution of India. 2. The validity of a law placed in the Ninth Schedule cannot be examined by any court and no judgement can be made on it. Which of the statements given above is/are correct?

(a) 7 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Answer: A

21. Which one of the following best describes the term “Merchant Discount Rate” sometimes seen in news?

(a) The incentive given by a bank to a merchant for accepting payments through debit cards pertaining to that bank. (b) The amount paid back by banks to their customers when they use debit cards for financial transactions for purchasing goods or services. (c) The charge to a merchant by a bank for accepting payments from his customers through the bank’s debit cards. (d) The incentive given by the Government, to merchants for promoting digital payments by their customers through Point of Sale (PoS) machines and debit cards.

Answer: C

22. What is/are the consequence/consequences of a country becoming the member of the `Nuclear Suppliers Group’?

1. It will have access to the latest and most efficient nuclear technologies. 2. It automatically becomes a member of “The Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons (NPT) “. Which of the statements given above is/are correct? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Answer: A

23. With reference to India’s decision to levy an equalization tax of 6 % on online advertisement services offered by non-resident entities, which of the following statements is/are correct?

1. It is introduced as a part of the Income Tax Act. 2. Non-resident entities that offer advertisement services in India can claim a tax credit in their home country under the “Double Taxation Avoidance Agreements”. Select the correct answer using the code given below: (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Answer: A

24. Consider the following statements:

1. The Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) Review Committee Report has recommended a debt to GDP ratio of 60 % for the general (combined) government by 2023, comprising 40 % for the Central Government and 20 % for the State Governments.

2. The Central Government has domestic liabilities of 21 % of GDP as compared to, that of 49 % of GDP of the State Governments.

3. As per the Constitution of India, it is mandatory for a State to take the Central Government’s consent for raising any loan if the former owes any outstanding liabilities to the latter.

Answer: C

25. Consider the following statements:

1. The quantity of imported edible oils is more than the domestic production of edible oils in the last five years.

2. The Government does not impose any customs duty on all the imported edible oils as a special case.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: A

- Published/Last Modified on: June 3, 2018

IAS Upd.

Sail through IAS Mains and Prelims: Fully-explained Prelims (Both GS & Aptitude) problems with detailed solutions. Notes & detailed answers for Mains GS, Essay, Complulsory (Hindi and English) papers and optionals.