IAS Prelims GS Paper 1 June 2018 Solutions and Video Explanations Part 2- Question 26 to 50 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 217.84 K)

Answers to questions are given below, explanations can be found on our YouTube channel. GS based questions were from NCERT and our provided detailed explanations. Students who had carefully followed our and/or expected questions on Examrace YouTube Channel, were able to solve almost all current affairs problems. In fact, the very first question was covered in our expected questions.

Loading video•••

IAS Prelms GS Paper 1 - 2018 Solutions, Answer Key & Explanations Part 1 (Q. 1 to 25)

IAS Prelms GS Paper 1 - 2018 Solutions, Answer Key & Explanations Part 1 (Q. 1 to 25)

26. He wrote biographies of Mazzini, Garibaldi, Shivaji and Shrikrishna; stayed in America for some time; and was also elected to the Central Assembly. He was

(a) Aurobindo Ghosh (b) Bipin Chandra Pal (c) Lala Lajpat Rai (d) Motilal Nehru

Answer: C

27. Consider the following statements:

1. Aadhaar card can be used as a proof of citizenship or domicile.

2. Once issued, Aadhaar number cannot be deactivated or omitted by the Issuing Authority.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2, and 3

Answer: D

28. Which of the following has/have shrunk immensely/dried up in the recent past due to illegal human activities?

1. Aral Sea

2. Black Sea

3. Lake Baikal

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3

(c) 2 only

(d) 1 and 3

Answer: A

29. ″Rule of Law Index” is released by which of the following?

(a) Amnesty International

(b) International Court of Justice

(c) The office of UN Commissioner for Human Rights

(d) World Justice Project

Answer: D

30. Which one of the following links all the ATMs in India?

(a) Indian Banks Association

(b) National Securities Depository Limited

(c) National Payments Corporation of India

(d) Reserve Bank of India

Answer: C

31. Which one of the following statements correctly describes the meaning of legal tender money?

(a) The money which is tendered in courts of law to defray the fee of legal cases (b) The money which a creditor is under compulsion to accept in settlement of his claims (c) The bank money in the form of cheques, drafts, bills of exchange, etc. (d) The metallic money in circulation in a country Answer: B

32. If a commodity is provided free to the public by the Government, then (a) the opportunity cost is zero. (b) the opportunity cost is ignored. (c) the opportunity cost is transferred from the consumers of the product to the tax-paying public. (d) the opportunity cost is transferred from the consumers of the product to the Government. Answer:

33. Increase in absolute and per capita real GNP do not connote a higher level of economic development, if (a) industrial output fails to keep pace with agricultural output. (b) agricultural output fails to keep pace with industrial output. (c) poverty and unemployment increase. (d) imports grow faster than exports.

Answer: C

34. Consider the following statements: Human capital f4rmation as a concept is better explained in terms of a process, which enables

1. individuals of a country to accumulate more capital. 2. increasing the knowledge, skill levels and capacities of the people of the country. 3. accumulation of tangible wealth. 4. accumulation of intangible wealth. Which of the statements given above is/are correct? (a) 1 and 2 (b) 2 only (c) 2 and 4 (d) 1, 3 and 4

Answer: C

35. Despite being a high saving economy, capital formation may not result in significant increase in output due to

(a) weak administrative machinery (b) illiteracy (c) high population density (d) high capital-output ratio

Answer:

36. After the Santhal Uprising subsided, what was/were the measure/measures taken by the colonial government?

1. The territories called `Santhal Paraganas’ were created. 2. It became illegal for a Santhal to transfer land to a non-Santhal. Select the correct answer using the code given below: (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Answer: C

37. Economically, one of the results of the British rule in India in the 19th century was (a) increase in the export of Indian handicrafts

(b) growth in the number of Indian owned factories

(c) commercialization of Indian agriculture

(d) rapid increase in the urban population

Answer: C

38. If the President of India exercises his power as provided under Article 356 of the Constitution in respect of a particular State, then

(a) the Assembly of the State is automatically dissolved.

(b) the powers of the Legislature of that State shall be exercisable by or under the authority of the Parliament.

(c) Article 19 is suspended in that State.

(d) the President can make laws relating to that State.

Answer: B

39. Consider the following pairs:

Question Details for Question 39

Question Details for Question 39

Craft

Heritage of

1. Puthukkuli shawls

Tamil Nadu

2. Sujni embroidery

Maharashtra

3. Uppada Jamdani saris

Karnataka

Which of the pairs given above is/are correct·?

(a) 1 only

(b) 1 a, nd 2

(c) 3 only

(d) 2 and 3

Answer: A

40. In which of the following areas can GPS technology be used?

1. Mobile phone operations

2. Banking operations

3. Controlling the power grids

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2, and 3

Answer: D

41. Consider the following statements:

1. The Reserve Bank of India manages and services Government of India Securities but not any State Government Securities. 2. Treasury bills are issued by the Government of India and there are no treasury bills issued by the State Governments. 3. Treasury bills offer are issued at a discount from the par value. Which of the statements given above is/are correct? (a) 1 and 2 only (b) 3 Only (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Answer: A

42. Consider the following statements:

1. The Earth’s magnetic field has reversed every few hundred thousand years. 2. When the Earth was created more than 4000 million years ago, there was 54 % oxygen and no carbon dioxide. 3. When living organisms originated, they modified the early atmosphere of the Earth. Which of the statements given above is/are correct? (a) 1 only (b) 2 and 3 only (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Answer:

43. The terms ‘Wanna Cry, Petya and EtemalBlue’ sometimes mentioned in the news recently are related to

(a) Exoplanets

(b) Cryptocurrency

(c) Cyber attacks

(d) Mini satellites

Answer: C

44. With reference to the circumstances in Indian agriculture, the concept of “Conservation Agriculture” assumes significance. Which of the following fall under the Conservation Agriculture?

1. Avoiding the monoculture practices 2. Adopting minimum tillage 3. Avoiding the cultivation of plantation crops 4. Using crop residues to cover soil surface5. Adopting spatial and temporal crop sequencing/crop rotations

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 3 and 4 (b) 2, 3, 4 and 5 (c) 2, 4 and 5 (d) 1, 2, 3 and 5

Answer: C

45. The term “sixth mass extinction/sixth extinction” is often mentioned in the news in the context of the discussion of

(a) Widespread monoculture practices in agriculture and large-scale commercial farming with indiscriminate use of chemicals in many parts of the world that may result in the loss of good native ecosystems. (b) Fears of a possible collision of a meteorite with the Earth in the near future in the manner it happened 65 million years ago that caused the mass extinction of many species including those of dinosaurs. (c) Large scale cultivation of genetically modified crops in many parts of the world and promoting their cultivation in other parts of the world which may cause the disappearance of good native crop plants and the loss of food biodiversity. (d) Mankind’s over-exploitation/misuse of natural resources, fragmentation/loss of natural habitats, destruction of ecosystems, pollution and global climate change.

Answer: D

46. Which of the following led to the introduction of English Education in India?

1. Charter Act of 18132. General Committee of Public Instruction, 18233. Orientalist and Anglicist Controversy

Select the correct answer using the code given below

(a) 1 and 2 only (b) 2 only (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Answer: D

47. Which one of the following is an artificial lake?

(a) Kodaikanal (Tamil Nadu) (b) Kolleru (Andhra Pradesh) (c) N ainital (Uttarakhand) (d) Renuka (Himachal Pradesh)

Answer: A

48. With reference to Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana, consider the following statements

1. It is the flagship scheme of the Ministry of Labour and Employment. 2. It, among other things, will also impart training in soft skills, entrepreneurship, financial and digital literacy. 3. It aims to align the competencies of the unregulated workforce of the country to the National Skill Qualification Framework.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 3 only (b) 2 only (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Answer: C

49. In 1920, which of the following changed its name to “Swarajya Sabha”?

(a) All India Home Rule League

(b) Hindu Mahasabha

(c) South Indian Liberal Federation

(d) The Servants of India Society

Answer: A

50. Which among the following events happened earliest?

(a) Swami Dayanand established Arya Samaj

(b) Dinabandhu Mitra wrote Neeldarpan

(c) Bankim Chandra Chattopadhyay wrote Anandmath.

(d) Satyendranath Tagore became the first Indian to succeed in the Indian Civil Services Examination.

Answer: B

- Published/Last Modified on: June 3, 2018

IAS Upd.

Sail through IAS Mains and Prelims: Fully-explained Prelims (Both GS & Aptitude) problems with detailed solutions. Notes & detailed answers for Mains GS, Essay, Complulsory (Hindi and English) papers and optionals.