IAS Prelims GS Paper 1 June 2018 Solutions and Video Explanations Part 3- Question 51 to 75 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 219.51 K)

Answers to questions are given below, explanations can be found on our YouTube channel. GS based questions were from NCERT and our provided detailed explanations. Students who had carefully followed our and/or expected questions on Examrace YouTube Channel, were able to solve almost all current affairs problems. In fact, the very first question was covered in our expected questions.

Loading video•••

IAS Prelims GS Paper 1 - 2018 Solutions, Answer Key & Explanations Part 1 (Q. 1 to 25)

IAS Prelims GS Paper 1 - 2018 Solutions, Answer Key & Explanations Part 1 (Q. 1 to 25)

51. Which of the following is/are the possible consequences of heavy sand mining in riverbeds?

1. Decreased salinity in the river

2. Pollution of groundwater

3. Lowering of the water-table

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: B

52. With reference to agricultural soils, consider the following statements:

1. A high content of organic matter in soil drastically reduces its water holding capacity.

2. Soil does not play any role in the sulphur cycle.

3. Irrigation over a period of time can contribute to the salinization of some agricultural lands.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2, and 3

Answer: B

53. The Partnership for Action on Green Economy (PAGE), a UN mechanism to assist countries transition towards greener and more inclusive economies, emerged at

(a) The Earth Summit on Sustainable Development 2002, Johannesburg

(b) The United Nations Conference on Sustainable Development 2012, Rio de Janeiro

(c) The United Nations Framework Convention on Climate Change 2015, Paris

(d) The World Sustainable Development Summit 2016, New Delhi

Answer: B

54. “3D printing” has applications in which of the following? 1. Preparation of confectionery items 2. Manufacture of bionic ears 3. Automotive industry 4. Reconstructive surgeries 5. Data processing technologiesSelect the correct answer using the code given below: (a) 1, 3 and 4 only (b) 2, 3 and 5 only (c) 1 and 4 only (d) 1, 2, 3, 4 and 5

Answer: D

55. Consider the following statements:

1. The Barren Island volcano is an active volcano located in the Indian Territory. 2. Barren Island lies about 140 km east of Great Nicobar. 3. The last time the Barren Island volcano erupted was in 1991 and it has remained inactive since then. Which of the statements given above is/are correct? (a) 1 only (b) 2 and 3 (c) 3 only (d) 1 and 3

Answer: A

56. Why is a plant called Prosopis juliflora often mentioned in news? (a) Its extract is widely used in cosmetics. (b) It tends to reduce the biodiversity in the area in which it grows. (c) Its extract is used in the synthesis of pesticides. (d) None of the above Answer: B

57. Consider the following statements 1. Most of the world’s coral reefs are in tropical waters. 2. More than one-third of the world’s coral reefs are located in the territories of Australia, Indonesia and Philippines. 3. Coral reefs host far more number of animal phyla than those hosted by tropical rainforests. Which of the statements given above is/are correct? (a) 1 and 2 only (b) 3 only (c) 1and 3 only (d) 1, 2 and 3

Answer:

58. “Momentum for Change: Climate Neutral Now” is an initiative launched by (a) The Intergovernmental Panel on Climate Change (b) The UNEP Secretariat (c) The UNFCCC Secretariat (d) The World Meteorological Organisation Answer: C

59. With reference to educational institutes during colonial rule in India, consider the following pairs:

Question Details for Question 59

Question Details for Question 59

Institution

Founder

1. Sanskrit College William at Benaras

William Jones

2. Calcutta Madarsa

Warren Hastings

3. Fort William Arthur College

Arthur Wellesley

Which of the pairs given above is/are correct? (a) 1 and 2 (b) 2 only (c) 1 and 3 (d) 3 only

Answer: B

60. Consider the following pairs:

Question Details for Question 60

Question Details for Question 60

Regions sometimes mentioned in news

Founder

1. Catalonia

Spain

2. Crimea

Hungary

3. Mindanao

Philippines

4. Oromia

Nigeria

Which of the pairs given above are correctly matched?

(a) 1, 2, and 3

(b) 3 and 4 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2 and 4 only

Answer: C

61. Consider the following statements:

1. Capital Adequacy Ratio (CAR) is the amount that banks have to maintain in the form of their own funds to offset any loss that banks incur if the account-holders fail to repay dues. 2. CAR is decided by each individual bank. Which of the statements given above is/are correct? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Answer: A

62. The identity platform `Aadhaar’ provides open “Application Programming Interfaces (APIs) “. What does it imply?

1. It can be integrated into any electronic device. 2. Online authentication using iris is possible. Which of the statements given above is/are correct? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Answer:

63. Very recently, in which of the following countries have lakhs of people either suffered from severe famine/acute malnutrition or died due to starvation caused by war/ethnic conflicts?

(a) Angola and Zambia

(b) Morocco and Tunisia

(c) Venezuela and Colombia

(d) Yemen and South Sudan

Answer: D

64. Regarding Wood’s Dispatch, which of the following statements are true?

1. Grants-in-Aid system was introduced

2. Establishment of universities was recommended.

3. English as a medium of instruction at all levels of education was recommended.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2, and 3

Answer: A

65. With reference to the Parliament of India, which of the following Parliamentary Committees scrutinizes and reports to the House whether the powers to make regulations, rules, sub-rules, by-laws, etc. conferred by the Constitution or delegated by the Parliament are being properly exercised by the Executive within the scope of such delegation?

(a) Committee on Government Assurances

(b) Committee on Subordinate Legislation

(c) Rules Committee

(d) Business Advisory Committee

Answer: B

66. Consider the following statements:

1. As per the Right to Education (RTE) Act, to be eligible for appointment as a teacher in a State, a person would be required to possess the minimum qualification laid down by the concerned State Council of Teacher Education. As per the RTE Act, for teaching primary classes, a candidate is required to pass a Teacher Eligibility Test conducted in accordance with the National Council of Teacher Education

2. In India, more than 90 % of teacher education institutions are under the State Governments.

3. Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 only

(c) 1 and 3

(d) 3 only

Answer: B

67. Consider the following pairs:

Question Details for Question 67

Question Details for Question 67

Tradition

State

Chapchar Kut festival

Mizoram

Khongjom Parba ballad

Manipur

Thang-Ta dance

Sikkim

Which of the pairs given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2

(c) 3 only

(d) 2 and 3

Answer: B

68. Consider the following statements:

1. The Food Safety and Standards Act, 2006 replaced the Prevention of Food Adulteration Act, 1954.

2. The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) is under the charge of Director General of Health Services in the Union Ministry of Health and Family Welfare.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: A

69. The term “two-state solution” is sometimes mentioned in the news in the context of the affairs of

(a) China

(b) Israel

(c) Iraq

(d) Yemen

Answer: B

70. With reference to the provisions made under the National Food Security Act, 2013 consider the following statements:

1. The families coming under the category of ‘below poverty line (BPL) ’ only are eligible to receive subsidized grains. 2. The eldest woman in a household, of age 18 years or above, shall be the head of the household for the purpose of issuance of a ration card. 3. Pregnant women and lactating mothers are entitled to a take-home ration’ of 1600 calories per day during pregnancy and for six months thereafter.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 (b) 2 only (c) 1 and 3 (d) 3 only

Answer: B

71. India enacted The Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act, 1999 in order to comply with the obligations to

(a) ILO (b) IMF (c) UNCTAD (d) WTO

Answer: D

72. Consider the following statements:

1. In India, State Governments do not have the power to auction non-coal mines. 2. Andhra Pradesh and Jharkhand do not have gold mines. 3. Rajasthan has iron ore mines.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 (b) 2 only (c) 1 and 3 (d) 3 only

Answer: D

73. With reference to digital payments, consider the following statements:

1. BHIM app allows the user to transfer money to anyone with a UPI-enabled bank account. 2. While a chip-pin debit card has four factors of authentication, BHIM app has only two factors of authentication. Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Answer: A

74. Among the following cities, which one lies on a longitude closest to that of Delhi?

(a) Bengaluru (b) Hyderabad (c) Nagpur (d) Pune

Answer: A

75. International Labour Organization’s Conventions 138 and 182 are related to

(a) Child labour (b) Adaptation of agricultural practices to global climate change (c) Regulation of food prices and food security (d) Gender parity at the workplace

Answer: A

- Published/Last Modified on: June 3, 2018

IAS Upd.

Sail through IAS Mains and Prelims: Fully-explained Prelims (Both GS & Aptitude) problems with detailed solutions. Notes & detailed answers for Mains GS, Essay, and Complulsory (Hindi and English) papers and optionals.