IAS Prelims GS Paper 1 June 2018 Solutions and Video Explanations Part 4- Question 76 to 100 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 221.21 K)

Answers to questions are given below, explanations can be found on our YouTube channel. GS based questions were from NCERT and our provided detailed explanations. Students who had carefully followed our and/or expected questions on Examrace YouTube Channel, were able to solve almost all current affairs problems. In fact, the very first question was covered in our expected questions.

Loading video•••

IAS Prelims GS Paper 1 - 2018 Solutions, Answer Key & Explanations Part 1 (Q. 1 to 25)

IAS Prelims GS Paper 1 - 2018 Solutions, Answer Key & Explanations Part 1 (Q. 1 to 25)

76. Consider the following events:

1. The first democratically elected communist party government formed in a State in India.

2. India’s then largest bank, ‘Imperial Bank of India’, was renamed ‘State Bank of India’.

3. Air India was nationalized and became the national cattier

4. Goa became a part of independent India.

Which of the following is the correct chronological sequence of the above events?

(a) 4 - 1-2 - 3

(b) 3 - 2-1 - 4

(c) 4 - 2-1 - 3

(d) 3 - 1-2 - 4

Answer: B

77. Right to Privacy is protected as an intrinsic part of Right to Life and Personal Liberty. Which of the following in the Constitution of India correctly and appropriately imply the above statement?

(a) Article 14 and the provisions under the 42nd Amendment to the Constitution

(b) Article 17 and the Directive Principles of State Policy in Part IV

(c) Article 21 and the freedoms guaranteed in Part ID

(d) Article 24 and the provisions under the 44th Amendment to the Constitution

Answer: C

78. Consider the following:

1. Areca nut

2. Barley

3. Coffee

4. Finger millet

5. Groundnut

6. Sesame

7. Turmeric

The Cabinet Committee on Economic Affairs has announced the Minimum Support Price for which of the above?

(a) 1, 2, 3, and 7 only

(b) 2, 4, 5, and 6 only

(c) 1, 3, 4, 5, and 6 only

(d) 1, 2, 3, 4, 5, 6, and 7 only

Answer: B

79. In which one of the following States is Pakhui Wildlife Sanctuary located?

(a) Arunachal Pradesh

(b) Manipur

(c) Meghalaya

(d) Nagaland

Answer: A

80. With reference to India’s satellite, launch vehicles consider the following statements:

1. PSLVs launch the satellites useful for Earth resources monitoring whereas GSLVs are designed mainly to launch communication satellites

2. Satellites launched by PSLV appear to remain permanently fixed in the same position in the sky, as viewed from a particular location on Earth

3. GSLV Mk III is a four-staged launch vehicle with the first and third stages using solid rocket motors and the second and fourth stages using liquid rocket engines

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3

(c) 1 and2

(d) 3 only

Answer: A

81. With reference to the governance of public sector banking in India, consider the following statements:

1. Capital infusion into public sector banks by the Government of India has steadily increased in the last decade.

2. To put the public sector banks in order, the merger of associate banks with the parent State Bank of India has been affected.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: C

82. Consider the following items:

1. Cereal grains hulled

2. Chicken eggs cooked

3. Fish processed and canned

4. Newspapers containing advertising material

Which of the. above items is/are exempted under GST (Goods and Services Tax)?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1, 2, and 4 only

(d) 1, 2, 3, and 4

Answer: A

83. Consider the following statements:

1. The definition of “Critical Wildlife Habitat” is incorporated in the Forest Rights Act, 2006.

2. For the first time in India, Baigas have been given Habitat Rights.

3. Union Ministry of Environment, Forest and Climate Change officially decides and declares Habitat Rights for Primitive and Vulnerable Tribal Groups in any part of India.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b} 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2, and 3

Answer: A

84. Consider the following

1. Birds

2. Dust blowing

3. Rain

4. Wind blowing

Which of the above spread plant diseases?

(a) 1 and 3 only

(b) 3 and 4 only

(c) 1, 2, and 4 only

(d) 1, 2, 3, and4

Answer: D

85. With reference to organic farming in India, consider the following statements:

1. ‘The National Programme for Organic Production’ (NPOP) is operated under the guidelines and directions of the Union Ministry of Rural Development.

2. ‘The Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority’ (APEDA) functions as the Secretariat for the implementation of NPOP.

3. Sikkim has become India’s first fully organic State.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2·only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2, and 3

Answer: B

86. Regarding Money Bill, which of the following statements is not correct? (a) A bill shall be deemed to be a Money Bill if it contains only provisions relating to imposition, abolition, remission, alteration or regulation of any tax. (b) A Money Bill has provisions for the custody of the Consolidated Fund of India or the Contingency Fund of India. (c) A Money Bill is concerned with the appropriation of moneys out of the Contingency Fund of India. (d) A Money Bill deals with the regulation of borrowing of money or giving of any guarantee by the Government of India. (a) 1 and 2·only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2, and 3Answer: C

87. With reference to the election of the President of India, consider the following statements: 1. The value of the vote of each MLA varies from State to State. 2. The value of the vote of MPs of the Lok Sabha is more than the value of the vote of MPs of the Rajya Sabha. Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: A

88. In the Indian context, what is the implication of ratifying the ‘Additional Protocol’ with the `International Atomic Energy Agency (IAEA) ’? (a) The civilian nuclear reactors come under IAEA safeguards. (b) The military nuclear installations come under the inspection of IAEA. (c) The country will have the privilege to buy uranium from the Nuclear Suppliers Group (NSG). (d) The country automatically becomes a member of the NSG.

Answer: A

89. Consider the following countries:

1. Australia 2. Canada 3. China 4. India 5. Japan 6. USA

Which of the above are among the ‘free-trade partners’ of ASEAN? (a) 1, 2, 4 and 5 (b) 3, 4, 5 and 6 (c) 1, 3, 4 and 5 (d) 2, 3, 4 and 6

Answer: A

90. With reference to the ‘Global Alliance for Climate-Smart Agriculture (CACSA) ’, which of the following statements is/are correct. ″

1. GACSA is an outcome of the Climate Summit held in Paris in 2015.2. Membership of GACSA does not create any binding obligations. 3. India was instrumental in the creation of GACSA. Select the correct answer using the code given (a) 1 and 3 only (b) 2 only (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3Answer:

91. Which of the following is/are the aim/aims of “Digital India” Plan of the Government of India? 1. Formation of India’s own Internet companies like China did. 2. Establish a policy framework to encourage overseas multinational corporations that collect Big Data to build their large data centres within our national geographical boundaries. 3. Connect many of our villages to the Internet and bring Wi-Fi to many of our school, public places and major tourist Select the correct answer using the code given below (a) 1 and 2 only (b) 3 only (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Answer:

92. Consider the following pairs:

Question Details for Question 92

Question Details for Question 92

Towns sometime mentioned in news

Country

Aleppo

Syria

Kirkuk

Yemen

Mosul

Palestine

Mazar-i-sharif

Afghanistan

Which of the pairs given above are correctly matched?

(a) 1 and 2

(b) 1 and 4

(c) 2 and 3

(d) 3 and 4

Answer: B

93. In the Federation established by The Government of India Act of 1935, residuary powers were given to the

(a) Federal Legislature

(b) Governor General

(c) Provincial Legislature

(d) Provincial Governors

Answer: B

94. Consider the following statements:

1. The Speaker of the Legislative Assembly shall vacate his/her office if he/she ceases to be a member of the Assembly

2. Whenever the Legislative Assembly is dissolved, the Speaker shall vacate his/her office immediately.

Which of the statements given is correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: A

95. Which one of the following reflects the nicest, appropriate relationship between law and liberty?

(a) if there are inure laws, there is less liberty. (b) If there are no laws, there is no liberty. (c) If there is liberty, laws have to be made by the people. (d) If laws are changed too often, liberty is in danger.

Answer: B

96. Consider the following statements:

1. No criminal proceedings shall be instituted against the Governor of a State any court during his term of office. 2. The emoluments and allowances of the Governor of a State shall not be diminished during his term of office. Which of the statements given above is/are correct? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Answer: C

97. The well-known painting “Bani Thani” belongs to the

(a) Bundi school (b) Jaipur school (c) Kangra school (d) Kishangarh school

Answer: D

98. What is “Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) “, sometimes seen in the news?

(a) An Israeli radar system (b) India’s indigenous anti-missile programme (c) An American anti-missile system (d) A defence collaboration between Japan and South Korea

Answer: C

99. With reference to cultural history of India, consider the following statements:

1. Most of the Tyagaraja Kritis are devotional songs in praise of Lord Krishna. 2. Tyagaraja created several new ragas. 3. Annamacharya and Tyagaraja are contemporaries. 4. Annamacharya kirtanas are devotional songs in praise of Lord Venkateshwara.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 3 only (b) 2 and 4 only (c) 1, 2, and 3 (d) 2, 3, and 4

Answer: B

100. Which of the following are regarded as the main features of the “Rule of Law”?

1. Limitation of powers 2. Equality before law 3. People’s responsibility to the Government 4. Liberty and civil rights

Select the correct answer using the code given below: (a) 1 and 3 only (b) 2 and 4 only (c) 1, 2, and 4 only (d) 1, 2, 3, and 4

Answer: C

- Published/Last Modified on: June 3, 2018

IAS Upd.

Sail through IAS Mains and Prelims: Fully-explained Prelims (Both GS & Aptitude) problems with detailed solutions. Notes & detailed answers for Mains GS, Essay, Complulsory (Hindi and English) papers and optionals.