IAS Prelims GS Paper 1 June 2019 Solutions and Video Explanations Part 1- Q 1 to 25 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 180.99 K)

Answers to questions are given below. Many questions came from our daily GK MCQs on Examrace facebook. Students who had carefully followed our Examrace YouTube Channel or Examrace YouTube Hindi Channel and covered all the NCERTs also benifitted a lot.

Questions with detailed explanations and full-length mock tests are available at Doorsteptutor Prelims and Doorsteptutor Prelims

Loading video•••

IAS Prelims GS Paper 1 - 2019 Solutions, Answer Key & Explanations Part 1 (Q. 1 to 25) Part 1 of 4

IAS Prelims GS Paper 1 - 2019 Solutions, Answer Key & Explanations Part 1 (Q. 1 to 25) Part 1 of 4

1. Consider the following statements:

1. Agricultural soils release nitrogen oxides into environment.

2. Cattle release ammonia into environment.

3. Poultry industry releases reactive nitrogen compounds into environment.

Which of the Statements given above is/are correct?

  1. 1 and 3 only

  2. 2 and 3 only

  3. 2 only

  4. 1,2 and 3

Answer: D

2. What is common to the places known as Aliyar, Isapur and Kangsabati?

  1. Recently discovered uranium deposits

  2. Tropical rain forests

  3. Underground cave systems

  4. Water reservoirs

Answer: D

3. In the context of proposals to the use of hydrogen enriched CNG (H-CNG) as fuel for buses in public transport, consider the following statements:

1. The main advantages of the use of H-CNG is the elimination of Carbon monoxide emissions

2. H-CNG as fuel reduces carbon dioxide and hydrocarbon emissions.

3. Hydrogen up to one-fifth by volume can be blended with CNG as fuel for buses.

4. H-CNG makes the fuel less expensive than CNG.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. 1 only

  2. 2 and 3 only

  3. 4 only

  4. 1,2, 3 and 4

Answer: b

4. Why are dewdrops not formed on a cloudy night?

  1. Clouds absorb the radiation released from the Earth’s surface.

  2. Clouds reflect back the Earth’s radiation.

  3. The Earth’s surface would have low temperature on cloudy nights.

  4. Clouds deflect the blowing wind to ground level.

Answer: B

5. Consider the following statements:

1. The 44th Amendment to the Constitution of India introduced an Article placing the election of the Prime Minister beyond judicial review.

2. The Supreme Court of India struck down the 99th Amendment to the Constitution of India as being violative of the independence of judiciary.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. 1 only

  2. 2 only

  3. Both 1 and 2

  4. Neither 1 nor 2

Answer: B

6. Consider the following statements:

1. The motion to impeach a Judge of the Supreme Court of India cannot be rejected by the Speaker of the Lok Sabha as per the Judges (Inquiry) Act, 1968.

2. The Constitution of India defines and gives details of what constitutes ‘incapacity and proved misbehaviour’ of the Judges of the Supreme Court of India.

3. The details of the process of impeachment of the Judges of the Supreme Court of India are given in the Judges (Inquiry) Act, 1968.

4. If the motion for the impeachment of a Judge is taken up for voting, the law requires the motion to be backed by each House of the Parliament and supported by a majority of total membership of that House and by not less than two-thirds of total members of that House Present and voting.

Which of the Statements given above is/are correct?

  1. 1 and 2

  2. 3 only

  3. 3 and 4 only

  4. 1,3 and 4

Answer C

7. The Ninth Schedule was introduced in the constitution of India during the prime ministership of

  1. Jawaharlal Nehru

  2. Lal Bahadur Shastri

  3. Indira Gandhi

  4. Morarji Desai

Answer: A

8. Consider the following statements:

1. Coal sector was nationalized by the Government of India under Indira Gandhi.

2. Now, coal blocks are allocated on lottery basis.

3. Till recently, India imported coal to meet the shortages of domestic supply, but now India is self-sufficient in coal production.

Which of the Statements given above is/are correct?

  1. 1 only

  2. 2 and 3 only

  3. 3 only

  4. 1,2 and 3

Answer: A

9. Consider the following statements:

1. The Parliament (Prevention of Disqualification) Act, 1959 exempts several posts from disqualification on the grounds of ‘Office of Profit’.

2. The above-mentioned Act was amended five times.

3. The term ‘Office of Profit’ is well defined in the Constitution of India.

Which of the Statements given above is/are correct?

  1. 1 and 2 only

  2. 3 only

  3. 2 and 3 only

  4. 1,2 and 3

Answer: A

10. Under which Schedule of the Constitution of India can the transfer of tribal land to private for mining be declared null and void?

(a) Third Schedule

(b) Fifth Schedule

(c) Ninth Schedule

(d) Twelfth Schedule

Answer: B

11. Recently, there was a growing awareness in our country about the importance of Himalayan nettle (Girardinia diversifolia) because it is found to be s sustainable source of

(a) Anti-malarial drug

(b) Biodiesel

(c) Pulp for paper industry

(d) Textile fibre

Answer: D

12. For the measurement/estimation of which of the following are satellite images/remote sensing data used?

1. Chlorophyll content in the vegetation of a specific location

2. Greenhouse gas emissions from rice paddies of a specific location

3. Land surface temperatures of a specific location

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: D

13. Consider the following States:

1. Chhattisgarh

2. Madhya Pradesh

3. Maharashtra

4. Odisha

With reference to the States mentioned above, in terms of percentage of forest cover to the total area of State, which one of the following is the correct ascending order?

(a) 2 - 3-1 - 4

(b) 2 - 3-4 - 1

(c) 3 - 2-4 - 1

(d) 3 - 2-1 - 4

Answer: C

14. Which of the following statements are correct about the deposits of ‘methane hydrate’?

1. Global warming might trigger the release of methane gas from these deposits.

2. Large deposits of ‘methane hydrate’ are found in Arctic Tundra and under the seafloor.

3. Methane in atmosphere oxidizes to carbon dioxide after a decade or two.

Select the correct answer using the code.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: D

15. Consider the following:

1. Carbon monoxide

2. Methane

3. Ozone

4. Sulphur dioxide

Which of the above are released into atmosphere due to the burning of crop/biomass residue?

(a) 1 and 2 only

(b) 2,3 and 4 only

(c) 1 and 4 only

(d) 1,2, 3 and 4

Answer: c

21. Building ‘Kalyaana Mandapas’ was a notable feature in the temple construction in the kingdom of

(a) Chalukya

(b) Chandela

(c) Rashtrakuta

(d) Vijayanagra

Answer: D

22. Consider the following statements:

1. In the revenue administration of Delhi Sultanate, the in-charge of revenue collection was known as ‘Amil’.

2. The Iqta system of Sultans of Delhi was an ancient indigenous institution.

3. The office of ‘Mir Bakshi’ came into existence during the reign of Khalji Sultans of Delhi.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: 1

23. Consider the following statements:

1. Saint Nimbarka was a contemporary of Akbar.

2. Saint Kabir was greatly influenced by Shaikh Ahmed Shirhindi.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: 4

24. With reference to the British colonial rule in India, consider the following statements:

1. Mahatma Gandhi was instrumental in the abolition of the system of ‘indentured labour’.

2. In Lord Chelmsford’s ‘War Conference’, Mahatma Gandhi did not support the resolution on recruiting Indians for World War.

3. Consequent upon the breaking of Salt Law by Indian people, the Indian National Congress was declared illegal by the colonial rulers.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: B

25. With reference to Indian National Movement, Consider the following pairs:

Person Position held

1. Sir Tej Bahadur Sapru: President, All India Liberal Federation

2. K. C. Neogy: Member, The Constituent Assembly

3. P. C. Joshi: General Secretary, Communist Party of India

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 Only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 1,2, and 3

Answer: D

- Published/Last Modified on: June 2, 2019

IAS Upd.

Sail through IAS Mains and Prelims: Fully-explained Prelims (Both GS & Aptitude) problems with detailed solutions. Notes & detailed answers for Mains GS, Essay, and Complulsory (Hindi and English) papers and optionals.