IAS Prelims GS Paper 1 June 2019 Solutions and Video Explanations Part 2- Q 26 to 50 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 183.44 K)

Answers to questions are given below. Many questions came from our daily GK MCQs on Examrace facebook. Students who had carefully followed our Examrace YouTube Channel or Examrace YouTube Hindi Channel and covered all the NCERTs also benifitted a lot.

Questions with detailed explanations and full-length mock tests are available at Doorsteptutor Prelims and Doorsteptutor Prelims

Loading video•••

IAS Prelims GS Paper 1 - 2019 Solutions, Answer Key & Explanations Part 2 (Q. 26 to 50) Part 2 of 4

IAS Prelims GS Paper 1 - 2019 Solutions, Answer Key & Explanations Part 2 (Q. 26 to 50) Part 2 of 4

26. With reference to Mian Tansen, which one of the following statements is not correct?

(a) Tansen was the title given to him by Emperor Akbar.

(b) Tansen Composed Dhrupads on Hindu gods and goddesses.

(c) Tansen composed songs on his patrons.

(d) Tansen invented many Ragas

Answer: C

27. Who among the following Mughal Emperors shifted emphasis from illustrated manuscripts to album and individual portrait?

(a) Humayun

(b) Akbar

(c) Jahangir

(d) Shah Jahan

Answer: B

28. Which one of the following National Parks lies completely in the temperate alpine zone?

(a) Manas National Park

(b) Namdapha National Park

(c) Neora Valley National Park

(d) Valley of Flowers National Park

Answer: B

29. Atal Innovation Mission is set up under the

(a) Department of Science and Technology

(b) Ministry of Labour and Employment

(c) NITI Ayog

(d) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship

Answer: C

30. On 21st June, the Sun

(a) does not set below the horizon at the Arctic Circle

(b) does not set below the horizon at Antarctic Circle

(c) shines vertically overhead at noon on the Equator

(d) shines vertically overhead at the Tropic of Capricorn

Answer: A

31. With reference to Mughal India, what is/are the difference/differences between Jagirdar and Zamindar?

1. Jagirdars were holders of land police duties, whereas Zamindars were holders of revenue rights without obligation to perform any duty other than revenue collection.

2. Land assignments to Jagirdars were hereditary and revenue rights of Zamindars were not hereditary.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: A

32. With reference to land reforms in independent India, which one of the following statements is correct?

(a) The ceiling laws were aimed at family holding and not individual holdings.

(b) The major aim of land reforms was providing agricultural land to all the landless.

(c) It resulted in cultivation of cash crops as a predominant form of cultivation.

(d) Land reforms permitted no exemptions to the ceiling limits.

Answer: B

33. The Global Competitiveness Report published by the

(a) International Monetary Fund

(b) United Nations Conference Trade and Development

(c) World Economic Forum

(d) World Bank

Answer: C

34. Consider the following statements about ‘the Charter Act of 1813’:

1. It ended the trade monopoly of the East India Company in India except for trade in tea and trade with China.

2. It asserted the sovereignty of the British Crown over the Indian territories held by the Company.

3. The revenues of India were now controlled by the British Parliament.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: A

35. With reference to Swadeshi Movement, consider the following statements:

1. It contributed to the revival of the indigenous artisan crafts and industries.

2. The National Council of Education was established as a part of Swadeshi Movement.

Which of the statements given above is/are statements?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: 2

36. Consider the following pairs:

Movement/Organization Leader

  1. All India Anti-Untouchability League: Mahatma Gandhi

  2. All India Kisan Sabha: Swami Sahajanand Saraswati

  3. Self-Respect Movement: E. V. Ramaswami Naicker

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: D

37. Which of the following is not a Harappan site?

(a) Chahudaro

(b) Kot Diji

(c) Sohgaura

(d) Desalpur

Answer: C

38. In which of the following relief sculpture inscriptions is ‘Ranyon Ashoka’ (King Ashoka) mentioned along with the stone portrait of Ashoka?

(a) Kanganahalli

(b) Sanchi

(c) Shahbazgarhi

(d) Sohgaura

Answer: A

39. Consider the following:

1. Deification of the Buddha

2. Treading the path of Bodhisattvas

3. Image worship and rituals

Which of the above is/are the feature/features of Mahayana Buddhism?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: D

40. With references to forced labour (Vishti) in India during the Gupta period, which one of the following statements is correct?

(a) It was considered a source of income for the States, a sort of tax paid by the people.

(b) It was totally absent in the Madhya Pradesh and Kathiawar Regions of the Gupta Empire.

(c) The forced labourer was entitled to weekly wages.

(d) The eldest son of the labourer was sent as the forced labourer.

Answer: A

41. Which one of the following groups of plants was domesticated in the ‘New World’ and introduced into the ‘Old World’?

(a) Tobacco, cocoa and rubber

(b) Tobacco, cotton and rubber

(c) Cotton, coffee and sugarcane

(d) Rubber, coffee and wheat

Answer: A

42. Consider the following statements:

1. Asiatic lion is naturally found in India only.

2. Double-humped camel is naturally found in India only.

3. One-horned rhinoceros is naturally found in India only.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: A

43. Consider the following pairs:

Famous place River

  1. Pandharpur: Chandrabhaga

  2. Tiruchirappalli: Cauvery

  3. Hampi: Malaprabha

Which of the pairs given above are correctly matched?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: A

44. In a given year in India, official poverty lines are higher in some States than in others because

(a) Poverty rates vary from States to State

(b) Price levels vary from States to State

(c) Gross State Product varies from States to State

(d) Quality of public distribution varies from States to State

Answer: B

45. In the context of which of the following do some scientists suggest the use of cirrus cloud thinning technique and the injection of sulphate aerosol into stratosphere?

(a) Creating the artificial in some regions

(b) Reducing the frequency and intensity of tropical cyclones

(c) Reducing the adverse effects of solar wind on the Earth

(d) Reducing the global warming.

Answer: D

Cooling the Earth through the injection of sulphate into the stratosphere is one of the most discussed geo-engineering (GE) schemes. Stratospheric aerosols can sediment into the troposphere, modify the aerosol composition and thus might impact cirrus clouds. We use a global climate model with a physically based parametrization for cirrus clouds in order to investigate possible microphysical and dynamical effects. Thinning of the high – altitude ice clouds allows more terrestrial radiation being emitted to space. Additionally, the potent greenhouse gas water vapour is removed from the upper troposphere. Thus a global climatic cooling can be achieved.

46. In the context of which one of the following are the terms ‘pyrolysis and plasma gasification’

Mentioned?

(a) Extraction rare earth elements

(b) Natural gas extraction technologies

(c) Hydrogen fuel-based automobiles

(d) Waste-to-energy technologies

Answer: D

47. Which of the following are in Agasthyamala Biosphere Reserve?

(a) Neyyar, Peppara and Shendurney Wildlife Sanctuaries; and Kalakad Munanthurai Tiger

Reserve

(b) Mudumalai, Sathyamanalam and Wayanad Wildlife Sanctuaries; and Silent valley Nation Park

(c) Kaundinya, Gundla Brahmeswaram and Papikonda wildlife Sanctuaries; and Mukurthi

Park National

(d) Kawal and Sri Venkateswara Wildlife Sanctuaries; and Nagarjunasagar-Srisailam Tiger

Reserve

Answer: A

48. Consider the following statements:

1. Some species of turtles are herbivores.

2. Some species of fish are herbivores.

3. Some species of marine mammals are herbivores.

4. Some species of snakes are viviparous.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 3 only

(b) 2,3, and 4 only

(c) 2 and 4 only

(d) 1,2, 3 and 4

Answer: D

49. Consider the Following pairs:

Wildlife Naturally found in

1. Blue-finned Mahseer: Cauvery River

2. Irrawaddy Dolphin: Chambal River

3. Rusty-spotted Cat: Eastern Ghats

Which of the pairs given above are correctly matched?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(4) 1,2 and 3

Answer: C

50. Why is there a great concern about the ‘microbeads’ that are released into environment?

(a) They are considered harmful to marine ecosystems.

(b) They are considered to cause skin cancer in children.

(c) They are small enough to be absorbed by crop plants in irrigated fields.

(d) They are often found to be used as food adulterants.

Answer: A

- Published/Last Modified on: June 2, 2019

IAS Upd.

Sail through IAS Mains and Prelims: Fully-explained Prelims (Both GS & Aptitude) problems with detailed solutions. Notes & detailed answers for Mains GS, Essay, and Complulsory (Hindi and English) papers and optionals.