IAS Prelims GS Paper 1 June 2019 Solutions and Video Explanations Part 3- Q 50 to 75 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 184.48 K)

Answers to questions are given below. Many questions came from our daily GK MCQs on Examrace facebook. Students who had carefully followed our Examrace YouTube Channel or Examrace YouTube Hindi Channel and covered all the NCERTs also benifitted a lot.

Questions with detailed explanations and full-length mock tests are available at Doorsteptutor Prelims and Doorsteptutor Prelims

Loading video•••

IAS Prelims GS Paper 1 - 2019 Solutions, Answer Key & Explanations Part 3 (Q. 50 to 75) Part 3 of 4

IAS Prelims GS Paper 1 - 2019 Solutions, Answer Key & Explanations Part 3 (Q. 50 to 75) Part 3 of 4

51. In the context of digital technologies for entertainment, consider the following statements:

1. In Augmented Reality (AR), a simulated environment is created and the physical world is completely shut out.

2. In Virtual Reality (VR), images generated from a computer are projected onto real-life objects or surroundings.

3. AR allows individuals to be present in the world and improves the experience using the camera of smart-phone or PC.

4. VR closes the world, and transposes an individual, providing complete immersion experience.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. 1 and 2 only

  2. 3 and 4

  3. 1,2 and 3

  4. 4 only

Answer B

  1. Refers to virtual reality not augmented reality

  2. Refers to augmented reality

  3. This is correct.

  4. This is correct

52. The word ‘Denisovan’ is sometimes mentioned in media in reference to

a) fossils of a kind of dinosaurs

b) an early human species

c) a cave system found in North-East India

d) a geological period in the history of Indian subcontinent

Answer: B

53. With reference to the recent developments in science, which one of the following statements is not correct?

a) Functional chromosomes can be created by joining segments of DNA taken from cells of different species.

b) Pieces of artificial functional DNA can be created in laboratories.

c) A pieces of DNA taken out from an animal cell can be made to replicate outside a living cell in a laboratory.

d) Cells taken out from plants and animals can be made to undergo cell division in laboratory petri dishes.

Answer: C

54. Consider the following statements:

A digital signature is

1. an electronic record that identifies the certifying authority issuing it

2. used to serve as a proof of identity of an individual to access information or server on Internet

3. an electronic method of signing an electronic document and ensuring that the original content is unchanged

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 and 3 only

c) 3 only

d) 1,2 and 3

Answer: C

55. In the context of wearable technology, which of the following tasks is/are accomplished by wearable devices?

1. Location identification of a person

2. Sleep monitoring of person

3. Assisting the hearing impaired person

Select the correct answer using the code given below:

a) 1 only

b) 2 and 3 only

c) 3 only

d) 1,2 and 3

Answer: D

56. RNA interference (RNAi) ’ technology has gained popularity in the last few years. Why?

1. It is used in developing gene silencing therapies.

2. It can be used the treatment of cancer.

3. It can be used to develop hormone replacement therapies.

4. It can be used to produce crop plants that are resistant to viral pathogens.

Select the correct answer using the code given below:

a) 1,2 and 4

b) 2 and 3

c) 1 and 3

d) 1 and 4 only

Answer: A

7. Recently scientists observed the merger of giant ‘blackholes’ billions of light-years away from the Earth. What is the significance of this observation?

a) ‘Higgs boson particles’ were detected.

b) ‘Gravitational waves’ were detected.

C) Possibility of inter-galactic space travel through ‘wormhole’ was confirmed.

d) It enable the scientists to understand ‘singularity’.

Answer B

58. Which of the following are the reasons for the occurrence of multi-drug resistance in microbial pathogens in India?

1. Genetic predisposition of some people

2. Taking incorrect does of antibiotics to cure diseases

3. Using antibiotics in livestock farming

4. Multiple chronic diseases in some people

Select the correct answer using the code given below:

a) 1,2 and 4

b) 2 and 3

c) 1 and 3

d) 2,3 and 4

Answer B

59. What is cas9 protein that is often mentioned in news?

a) A molecular scissors used in targeted gene editing

b) A biosensor used in the accurate detection of pathogens in patients

c) A gene that makes plants pest-resistant

d) A herbicidal substance synthesized in genetically modified crops

Answer: A

60. Which one of the following statements is not correct?

a) Hepatitis B virus is transmitted much like HIV.

b) Hepatitis B, unlike Hepatitis C, does not have a vaccine.

c) Globally, the number of people infected with Hepatitis B and C viruses are several times more than those infected with HIV.

d) Some of those infected with Hepatitis B and C viruses do not show the symptoms for many years.

Answer: B

61. With reference to the Constitution of India, consider the following statements:

1. No High Court shall have central law jurisdiction to declare any central law to be constitutionally invalid.

2. An amendment to the Constitution of India cannot be called into question by the Supreme Court of India.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: B

62. Consider the following statements:

1. Purchasing Power Parity (PPP) exchange rates are calculated by comparing the prices of the same basket of goods and services in different countries.

2. In terms of PPP dollars, India is the sixth largest economy in the world.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: A

63. With reference to the cultivation of Kharif crops in India in the last five years, consider the following statements:

1. Area under rice cultivation is the highest.

2. Area under the cultivation of jowar is more than that of oilseeds.

3. Area of cotton cultivation is more than that of sugarcane.

4. Area under sugarcane cultivation has steadily decreased.

Which of the statements given above are correct?

a) 1 and 3 only

b) 2,3 and 4 only

c) 2 and 4 only

d) 1,2, 3 and 4

Answer: c

64. Among the agricultural commodities imported by India, which one of the following accounts for highest imports in terms of value in the last five years?

a) Spices

b) Fresh fruits

c) Pulses

d) Vegetable oils

Answer: D

65. In the context of polity, which one of the following would you accept as the most appropriate definition of liberty?

a) Protection against the tyranny of political rulers

b) Absence of restraint

c) Opportunity to do whatever one likes

d) Opportunity to develop oneself fully

Answer: D

66. Which one of the following is not the most likely measure the Government/RBI takes to stop the slide of Indian rupee?

a) Curbing imports of non-essential goods and promoting exports

b) Encouraging Indian borrowers to issue rupee denominated Masala Bonds

c) Easing conditions relating to external commercial borrowing

d) Following an expansionary monetary policy

Answer: b

67. Consider the following statements:

The Reserve Bank of India’s recent directives relating to ‘Storage of Payment System Data’, popularly known as data diktat, command the payment system providers that

1. they shall ensure that entire data relating to payment systems operated by them are stored in a system only in India

2. they shall ensure that the systems are owned and operated by public sector enterprises

3. they shall submit the consolidated system audit report to the Comptroller and Auditor General of India by the end of the calendar year

Which pf the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 1 and 2 only

c) 3 only

d) 1,2 and 3

Answer: A

68. Which of the following adopted a law on data protection and privacy for its citizens known as ‘General Data Protection Regulation’ in April 2016 and started implementation of it from 25th May, 2018?

a) Australia

b) Canada

c) The European Union

d) The United States of America

Answer: C

69. Recently, India signed a deal known as ‘Action Plan for Prioritization and Implementation of Cooperation Areas in the Nuclear Field’ with which of the following countries?

a) Japan

b) Russia

c) The United Kingdom

d) The United States of America

Answer: B

70. The money multiplier in an economy increases with which one of the following?

a) Increase in the cash reserve ratio

b) Increase in the banking habit of the population

c) Increase in the statutory liquidity ratio

d) Increase in the population of the country

Answer: B

71. The Service Area Approach was implemented under the purview of

a) Integrated Rural Development Programme

b) Lead Bank Scheme

c) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme

d) National Skill Development Mission

Answer: B

72. With reference to the management of minor minerals in India, consider the following statements:

1. Sand is a ‘minor mineral’ according to the prevailing law in the country.

2. State Governments have the power to grant mining leases of minor minerals, but the powers regarding the formation of rules related to the grant of minor minerals lie with the Central Government.

3. State Governments have the power to frame rules to prevent illegal mining of minor minerals.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 and 3 only

b) 2 and 3 only

c) 3 only

d) 1,2 and 3

Answer: 1

73. Consider the following statements:

1. Most of India’s external debt is owed by governmental entities.

2. All of India’s external debt is denominated in US dollars.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: B

74. Which of the following is not included in the assets of a commercial bank in India?

a) Advances

b) Deposits

c) Investments

d) Money at call and short notice

Answer: B

75. In the context of India, which of the following factors is/are contributor/contributors to reducing the risk of a currency crisis?

1. The foreign currency earnings of India’s IT sector

2. Increasing the government expenditure

3. Remittances from Indians abroad

Select the correct answer using the code given below.

a) 1 only

b) 1 and 3 only

c) 2 only

d) 1,2 and 3

Answer: B

- Published/Last Modified on: June 2, 2019

IAS Upd.

Sail through IAS Mains and Prelims: Fully-explained Prelims (Both GS & Aptitude) problems with detailed solutions. Notes & detailed answers for Mains GS, Essay, and Complulsory (Hindi and English) papers and optionals.