IAS Prelims GS Paper 1 June 2019 Solutions and Video Explanations Part 4- Q 76 to 100 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 188.41 K)

Answers to questions are given below. Many questions came from our daily GK MCQs on Examrace facebook. Students who had carefully followed our Examrace YouTube Channel or Examrace YouTube Hindi Channel and covered all the NCERTs also benifitted a lot.

Questions with detailed explanations and full-length mock tests are available at Doorsteptutor Prelims and Doorsteptutor Prelims

Loading video•••

IAS Prelims GS Paper 1 - 2019 Solutions, Answer Key & Explanations Part 4 (Q. 76 to 100) Part 4 of 4

IAS Prelims GS Paper 1 - 2019 Solutions, Answer Key & Explanations Part 4 (Q. 76 to 100) Part 4 of 4

Answers to questions are given below. Many questions came from our daily GK MCQs on Examrace facebook. Students who had carefully followed our Examrace YouTube Channel or Examrace YouTube Hindi Channel and covered all the NCERTs also benefited a lot.

76. Which one of the following suggested that the Governor should be an eminent person from outside the State and should be a detached figure without intense political links or should not have taken part in politics in the recent past?

a) First Administrative Reforms Commission (1996)

b) Rajamannar Committee (1969)

c) Sarkaria Commission (1983)

d) National Commission to Review the Working of the Constitution (2000)

Answer: C

77. Which of the following is issued by registered foreign portfolio investors to overseas investors who want to be part of the Indian stock market without registering themselves directly?

a) Certificate of Deposit

b) Commercial Paper

c) Promissory Note

d) Participatory Note

78. Consider the following statements:

1. As per law, the Compensatory Afforestation Fund Management and Planning Authority exists at both National and State levels.

2. People’s participation is mandatory in the compensatory afforestation programmes carried out under the Compensatory Afforestation Fund Act, 2016.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: A

79. In India, which of the following review the independent regulators in sector like telecommunications, insurance, electricity, etc. ?

1. Ad Hoc Committees set up by the Parliament

2. Parliamentary Department Related Standing Committees

3. Finance Commission

4. Financial Sector Legislative Reforms Commission

5. NITI Aayog

Select the correct answer using the code given below.

a) 1 and 2

b) 1,3 and 4

c) 3,4 and 5

d) 2 and 5

Answer: A

80. Statements

1. With reference to India’s First-Year Plans, there was a determined thrust towards substitution of basic and capital good industries.

2. The Fourth Five-Year Plan adopted the objective of correcting the earlier trend of increased concentration of wealth and economic power.

3. In the Fifth Five-Year Plan, for the first time, the financial sector was included as an integral part of the Plan.

Select the correct answer using the code given below.

a) 1 and 2 only

b) 2 only

c) 3 only

d) 1,2 and 3 only

Answer: 2

81. Consider the following statements about Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs) in India:

1. PVTGs reside in 18 states and one Union Territory.

2. A stagnant or declining population is one of the criteria for determining PVTG status.

3. There are 95 PVTGs officially notified in the country so far.

4. Irular and Konda Reddi tribes are included in the list of PVTGs.

Which of the statements given above are correct?

a) 1,2 and 3

b) 2,3 and 4

c) 1,2 and 4

d) 1,3 and 4

Answer: C

82. With reference to the Constitution of India, prohibitions or limitations or provisions contained in ordinary laws cannot act as prohibitions or limitations on the constitutional powers under Article 142. It could mean which one of the following?

a) The decisions taken by the Election Commission of India while discharging its duties cannot be challenged in any court of law.

b) The Supreme Court of India is not constrained in the exercise of its powers by laws made by the Parliament.

c) In the event of grave financial crisis in the Country, the President of India can declare Financial Emergency without the counsel from the Cabinet.

d) State Legislatures cannot make laws on certain matters without the concurrence of Union Legislature.

Answer: B

83. With reference to the Legislative Assembly of a State in India, consider the following statements:

1. The Governor makes a customary address to Members of the House at the commencement of the first session of the year.

2. When a State Legislature does not have a rule on a particular matter, it follows the Lok Sabha rule on that matter.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2 only

d) Neither 1 nor 2

Answer: A

84. Consider the following statements:

1. The United Nations Convention against Corruption (UNCAC) has a ‘Protocol against the Smuggling of Migrants by Land, Sea and Air’.

2. The UNCAC is the ever-first legally binding global anti-corruption instrument.

3. A highlight of the United Nations Convention against Transnational Organized Crime (UNTOC) is the inclusion of a specific chapter aimed at returning assets to their rightful owners from whom they had been taken illicitly.

4. The United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) is mandated by its member States to assist in the implementation of both UNCAC and UNTOC.

Which of the statements given above are correct?

a) 1 and 3 only

b) 2,3, and 4 only

c) 2 and 4 only

d) 1,2, 3 and 4

Answer: C

85. Consider the following statements:

1. As per recent amendment to the Indian Forest Act, 1927, forest dwellers have the right to fell the bamboos grown on forest areas.

2. As per the Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006, bamboo is a minor forest produce.

3. The Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006 allows ownership of minor forest produce to forest dwellers.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 and 2 only

b) 2 and 3 only

c) 3 only

d) 1,2 and 3 only

Answer: D

86. Which Article of the Constitution of India safeguards one’s right to marry the person of one’s choice?

a) Article 19

b) Article 21

c) Article 25

d) Article 29

Answer: B

87. Consider the following statements:

1. According to the Indian Patent Act, a biological process to create a seed can be patented in India.

2. In India, there is no Intellectual Property Appellate Board.

3. Plant varieties are not eligible to be patented in India.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 and 3 only

b) 2 and 3 only

c) 3 only

4) 1,2 and 3

Answer: C

88. Consider the following statements:

The Environment Protection Act, 1986 empowers the Government of India to

1. state the requirement of public participation in the process of environmental protection, and the procedure and manner in which it is sought

2. lay down the standards for emission or discharge of environmental pollutants from various sources

Which of the statements given above is/are correct?

A) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: C

89. As per the Solid Waste Management Rules, 2016 in India, which one of the following statements is correct?

a) Waste generator has to segregate waste into five categories.

b) The Rules are applicable to notified urban local bodies, notified towns and all industrial township only.

c) The Rules provide for exact and elaborate criteria for the identification of sites for landfills and waste processing facilities.

d) It is mandatory on the part of waste generator that the waste generated in one district cannot be moved to another district.

Answer: C

90. Consider the following statements:

As per the Industrial Employment (Standing Orders) Central (Amendment) Rules, 2018

1. if rules for fixed-term employment are implemented, it becomes easier for the firms/companies to lay off workers

2. no notice of termination of employment shall be necessary in the case of temporary workman

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: C

91. With reference to Asian Infrastructure Investment bank (AIIB), consider the following statements:

1. AIIB has more than 80 member nations.

2. India is the largest shareholder in AIIB.

3. AIIB does not have any members from outside Asia.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1,2 and 3

Answer: A

92. What was the purpose of Inter-Creditor Agreement signed by Indian banks and financial institutions recently?

a) To lessen the Government of India’s perennial burden of fiscal deficits and current account deficit

b) To support the infrastructure projects of Central and State Governments

c) To act as independent regulator in case of applications for loans of rs. 50 crore or more

d) To aim at faster resolution of stressed assets of Rs. 50 crore or more which are under consortium lending

Answer: D

93. The Chairmen of public sector banks are selected by the

a) Banks Board Bureau

b) Reserve Bank of India

c) Union Ministry of Finance

d) Management of concerned bank

Answer: A

94. Consider the following statements:

1. Petroleum and Natural Gas Regulatory Board (PNGRB) is the first regulatory body set up by the Government of India.

2. One of the tasks of PNGRB is to ensure competitive markets for gas.

3. Appeals against the decisions of PNGRB go before the Appellate Tribunals for Electricity.

Which of the statements given above are correct?

a) 1 and 2 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1,2 and 3

Answer B

95. With reference to communication technologies, what is/are the difference/differences between LTE (Long-Term Evolution) and VoLTE (Voice over Long-Term Evolution)?

1. LTE is commonly marketed as 3G and VoLTE is commonly marketed as advanced 3G.

2. LTE is data-only technology and VoLTE is voice-only technology.

Select the correct answer using the code given below.

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: B

96. Which of the following statements is/are correct regarding the Maternity Benefit (Amendment) Act, 2017?

1. Pregnant woman are entitled for three months pre-delivery and three months post-delivery paid leave.

2. Enterprises with creches must allow the mother minimum six creche visits daily.

3. Woman with two children get reduced entitlements.

Select correct answer using the code given below.

a) 1 and 2 only

b) 2 only

c) 3 only

d) 1,2 and 3

Answer: C

97. Which one of the following is not a sub-index of the World Bank’s ‘Ease of Doing Business Index’?

a) Maintenance of law and order

b) Paying taxes

c) Registering property

d) Dealing with construction permits

Answer: A

98. In India, ‘extended producer responsibility’ was introduced as an important feature in which of the following?

a) The Bio-medical Waste (Management and Handling) Rules, 1998

b) The Recycled Plastic (Manufacturing and Usages) Rules, 1999

c) The e-Waste (Management and Handling) Rules, 2011

d) The Food Safety and Standard Regulations, 2011

Answer: C

99. The economic cost of food grains to the Food Corporation of India is minimum Support Price and bonus (if any) paid to the farmers plus

a) transportation cost only

b) interest cost only

c) procurement incidentals and distribution cost

d) procurement incidentals and charges for godowns

Answer: C

100. In the context of any country, which one of the following would be considered as part of its social capital?

a) The proportion of literates in the population

b) The stock of its buildings, other infrastructure and machines

c) The size of population in the working age group

d) The level of mutual trust and harmony in the society

Answer: D

- Published/Last Modified on: June 2, 2019

IAS Upd.

Sail through IAS Mains and Prelims: Fully-explained Prelims (Both GS & Aptitude) problems with detailed solutions. Notes & detailed answers for Mains GS, Essay, and Complulsory (Hindi and English) papers and optionals.