IAS Prelims GS Paper 4 October 2020 Solutions and Video Explanations Part 3 (of 5) - Q 41 to 60 (PDF)

⪻ On New Articles ⪼

Video Explanations

IAS Prelims GS Paper 4 October 2020 Video Explanations Part 3

Questions with Answer Keys

Get unlimited access to the best preparation resource for IAS Mains - notes for optional and GS along with model answers - practice your way to success.

41. With reference to the history of India, consider the following pairs:

1. Aurang-In -charge of treasury of the State

2. Banian- Indian agent of the East India Company

3. Mirasidar-Designated revenue payer to the state

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: C

42. With reference to the religion history of India, consider the following statements:

1. Sthaviravadins belong to Mahayana Buddhism.

2. Lokottaravadin sect was an offshoot of Mahasanghika sect of Buddhism.

3. The deification of Buddha by Mahasanghikas fostered the Mahayana Buddhism.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: B

43. Which of the following statements correctly explains the impact of Industrial Revolution on India during the first half of the nineteenth century?

(a) Indian handicrafts were ruined.

(b) Machines were introduced in the Indian textile industry in large numbers.

(c) Railway lines were laid in many parts of the country.

(d) Heavy duties were imposed on the imports of British manufactures.

Answer: A

44. Consider the following events in the History of India:

1. Rise of Pratiharas under King Bhoja

2. Establishment of Pallava power under Mahendravarman-I

3. Establishment of Chola power by Parantaka-I

4. Pala dynasty founded by Gopala

What is the correct chronological order of the above events, starting from the earliest time?

(a) 2 - 1-4 - 3

(b) 3 - 1-4 - 2

(c) 2 - 4-1 - 3

(d) 3 - 4-1 - 2

Answer: C

45. Which of the following phrases defines the nature of the ‘Hundi’ generally referred to in the sources of the post-Harsha period?

(a) An advisory issued by the king to his subordinates

(b) A dairy to be maintained for daily accounts

(c) A bill of exchange

(d) An order from the feudal lord to his subordinates

Answer: C

46. With reference to the book “Desher Katha” written by Sakharam Ganesh Deuskar during the freedom struggle, consider the following statements:

1. It warned against the Colonial State՚s hypnotic conquest of the mind.

2. It inspired the performance of swadeshi street plays and folk songs.

3. The use of ‘desh’ by Deuskar was in the specific context of the region of Bengal.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: C

47. The Gandhi-Irwin Pact included which of the following?

1. Invitation to Congress to participate in the Round Table Conference

2. Withdrawal of Ordinances promulgated in connection with the Civil Disobedience Movement

3. Acceptance of Gandhiji՚s suggestion for enquiry into police excesses

4. Release of only those prisoners who were not charged with violence

Select the correct using the codes given below:

(a) 1 only

(b) 1,2 and 4 only

(c) 3 only

(d) 2,3 and 4 only

Answer: B

48. The Vital-Vidhvansak, the first monthly journal to have the untouchable people as its target audience was published by

(a) Gopal Baba Walangkar

(b) Jyotiba Phule

(c) Mohandas Karmchand Gandhi

(d) Bhimrao Ramji Ambedkar

Answer: A

49. With reference to the History of India, the terms “kulyavapa” and “dronavapa” denote

(a) Measurement of land

(b) Coins of different monetary value

(c) Classification of urban land

(d) Religious rituals

Answer: A

50. Which among the following rulers advised his subjects through this inscription?

“Whosoever praises his religious sect or blames other sects out of excessive devotion to his own sect, with the view of glorifying his own sect, he rather injuries his own sect very severely.”

(a) Ashoka

(b) Samudragupta

(c) Harshavardhana

(d) Krishnadeva Raya

Answer: A

51. What are the advantages of fertigation in agriculture?

1. Controlling the alkalinity of irrigation water is possible.

2. Efficient application of Rock Phosphate and all other phosphatic fertilizers is possible.

3. Increased availability of nutrients to plants is possible.

4. Reduction in the leaching of chemical nutrients is possible.

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1,2, and 3 only

(b) 1,2, and 4 only

(c) 1,3, and 4 only

(d) 2,3, and 4 only

Answer: D

52. Consider the following minerals:

1. Bentonite

2. Chromite

3. Kyanite

4. Sillimanite

In India, which of the above is/are officially designated as major minerals?

(a) 1 and 2 only

(b) 4 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2,3 and 4 only

Answer: D

53. With reference to Ocean Mean Temperature (OMT) , which of the following statements is/are correct?

1. OMT is measured up to a depth of 26°C isotherm, which is 129 metres in the south-western Indian Ocean during January-March.

2. OMT collected during January-March can be used in assessing whether the amount of rainfall in monsoon will be less or more than a certain long-term mean.

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2 only

(d) Neither 1 nor 2

Answer: B

54. With reference to chemical fertilizers in India, consider the following statements:

1. At present, the retail price of chemical fertilizers is market-driven and not administered by the Government.

2. Ammonia, which is an input of urea is produced from natural gas.

3. Sulphur, which is a raw material for phosphoric acid fertilizer, is a by-product of oil refineries.

Which of the following statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 2 only

(d) 1,2 and 3

Answer: B

55. With reference to India՚s Desert National Park which of the following statements are correct?

1. It is spread over two districts.

2. There is no human habitation inside the Park.

3. It is one of the natural habitats of Great Indian Bustard.

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: C

56. Siachen Glacier is situated to the

(a) East of Aksai Chin

(b) East of Leh

(c) North of Gilgit

(d) North of Nubra Valley

Answer: D

57. With reference to the history of India. Consider the following pairs:

Famous Place Present State

1. Bhilsa - Madhya Pradesh

2. Dwarasamudra - Maharashtra

3. Girinagar - Gujarat

4. Sthanesvara - Uttar Pradesh

Which of the pairs given above are correctly matched?

(a) 1 and 3 only

(b) 1 and 4 only

(c) 2 and 3 only

(d) 2 and 4 only

Answer: A

58. Consider the following statements:

1.36 % of India՚s districts are classified as “overexploited” or “critical” by the Central Ground Water Authority (CGWA) .

2. CGWA was formed under the Environment (Protection) Act.

3. India has the largest area under groundwater irrigation in the world.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 2 only

(d) 1 and 3 only

Answer: B

59. Consider the following statements:

1. Jet streams occur in the Northern Hemisphere only.

2. Only some cyclones develop an eye.

3. The temperature inside the eye of a cyclone is nearly 10°C lesser than that of the surroundings.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 2 only

(d) 1 and 3 only

Answer: C

60. Among the following Tiger Reserves, which one has the largest area under “Critical Tiger Habitat” ?

(a) Corbett

(b) Ranthambore

(c) Nagarjunasagar-Srisailam

(d) Sunderbans

Answer: C

Developed by: