IAs Prelims Gs Paper 4 October 2020 Solutions and Video Explanations Part 5 (of 5)- Q 81 to 100 (PDF) (Download PDF)

Click here to read Current Affairs & GS.

Get unlimited access to the best preparation resource for IAS Mains - notes for optional and GS along with model answers - practice your way to success.

Video Explanation

IAs Prelims Gs Paper 4 October 2020 Video Explanations Part 5

Questions with Answer Keys

81. With reference to Foreign Direct Investment in India, which one of the following is considered its major characteristic?

(a) It is the investment through capital instruments essentially in a listed company.

(b) It is a largely non-debt creating capital flow.

(c) It is the investment, which involves debt servicing.

(d) It is the investment made by foreign institutional investors in the Government securities.

Answer: B

82. With reference to the international trade of India at present, which of the following statements is/are correct?

1. India՚s merchandise exports are less than its merchandise imports.

2. India՚s imports of iron and steel, chemicals, fertilizers and machinery have decreased in recent years.

3. India՚s exports of services are more than its imports of services.

4. India suffers from an overall trade/current account deficit.

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 4 only

(c) 3 only

(d) 1,3 and 4 only

Answer: D

83. The term ‘West Texas Intermediate’ sometimes found in news, refers to a grade of

(a) Crude oil

(b) Bullion

(c) Rare earth elements

(d) Uranium

Answer: A

84. In the context of the Indian Economy, non-financial debt includes which of the following?

1. Housing loans owed by households

2. Amounts outstanding on credit cards

3. Treasury Bills

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 1,2 and 3 only

Answer: D

85. In India, why are some nuclear reactors kept under “IAEA Safeguards” while others are not?

(a) Some use uranium and others use thorium

(b) Some use imported uranium and others use domestic supplies

(c) Some are operated by foreign enterprises and others are operated by domestic enterprises

(d) Some are State-owned and others are privately owned

Answer: A

86. With reference to Trade-Related Investment Measures (TRIMS) , which of the following statements is/are correct?

1. Quantitative restrictions on imports by foreign investors are prohibited.

2. They apply to investment measures related to trade in both goods and services.

3. They are not concerned with the regulation of foreign investment.

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: C

87. If the RBI decides to adopt an expansionist monetary policy, which of the following would it not do?

1. Cut and optimize the Statutory Liquidity Ratio

2. Increase the Marginal Standing Facility Rate

3. Cut the Bank Rate and Repo Rate

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: C

88. With reference to the Indian economy after the 1991 economic liberalization, consider the following statements:

1. Worker productivity (₹ per worker at 2004 - 05 prices) increased in urban areas while it decreased in rural areas.

2. The percentage share of rural areas in workforce steadily increased.

3. In rural areas, the growth in non-farm economy increased.

4. The growth rate in rural employment decreased.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 and 4 only

(c) 3 only

(d) 1,2 and 4 only

Answer: B

89. Consider the following statements:

1. In terms of short-term credit delivery to the agriculture sector, District Central Cooperative Banks (DCCBs) deliver more credit in comparison to Scheduled Commercial Banks and Regional Rural Banks.

2. One of the most important functions of DCCBs is to provide funds to the Primary Agricultural Credit Societies.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2 only

(d) Neither 1 nor 2

Answer: C

90. In India under cyber insurance for individuals, which of the following benefits are generally covered, in addition to payment for the loss of funds and other benefits?

1. Cost of restoration of the computer system in case of malware disrupting access to one՚s computer

2. Cost of a new computer if some miscreant willfully damages it, if provided so

3. Cost of hiring a specialized consultant to minimize the loss in case of cyber extortion

4. Cost of defence in the Court of Law if any third party files a suit

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1,2 and 4 only

(b) 1,3 and 4 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1,2, 3 and 4

Answer: D

91. With reference to the cultural history of India, consider the following pairs:

1. Parivrajaka – Renunciant and Wanderer

2. Shramana – Priest with a high status

3. Upasaka – Lay follower of Buddhism

Which of the pairs given above are correctly matched?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: D

92. With reference to Indian elephants, consider the following statements:

1. The leader of an elephant group is a female.

2. The maximum gestation period can be 22 months.

3. An elephant can normally go on calving till the age of 40 years only.

4. Among the States in India, the highest elephant population is in Kerala.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 4 only

(c) 3 only

(d) 1,3 and 4 only

Answer: A

93. Which of the following Protected Areas are located in Cauvery basin?

1. Nagarhole National Park

2. Papikonda National Park

3. Sathyamangalam Tiger Reserve

4. Wayand Wildlife Sanctuary

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 3 and 4 only

(c) 1,3 and 4 only

(d) 1,2, 3and 4

Answer: C

94. With reference to India՚s biodiversity, Ceylon frogmouth, Coppersmith barbet, Gray-chinned miniyet, and White-throated redstart are

(a) Birds

(b) Primates

(c) Reptiles

(d) Amphibians

Answer: A

95. Which one of the following protected areas is well known for the conservation of a sub-species of the Indian swamp deer (Barasingha) that thrives well on hard ground and is exclusively graminivorous?

(a) Kanha National Park

(b) Manas National Park

(c) Mudumalai Wildlife Sanctuary

(d) Tal Chhapar Wildlife Sanctuary

Answer: A

96. Steel slag can be the material for which of the following?

1. Construction of base road

2. Improvement of agricultural soil

3. Production of cement

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: D

97. Which of the following are the most likely places to find the musk deer in its natural habitat?

1. Askot Wildlife Sanctuary

2. Gangotri National Park

3. Krishanpur Wildlife Sanctuary

4. Manas National Park

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 and 4 only

(d) 1 and 4 only

Answer: A

98. In rural road construction, the use of which of the following is preferred for ensuring environmental sustainability or to reduce carbon footprint?

1. Copper slag

2. Cold mix asphalt technology

3. Geotextiles

4. Hot mix asphalt technology

5. Portland cement

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1,2, and 3 only

(b) 2,3, and 4 only

(c) 4 and 5 only

(d) 1 and 5 only

Answer: A

99. Consider the following statements:

1. Coal ash contains arsenic, lead, and mercury.

2. Coal-fired power plants release sulphur dioxide and oxides of nitrogen into the environment.

3. High ash content is observed in Indian coal.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: D

100. What is the use of biochar in farming?

1. Biochar can be used as a part of the growing medium in vertical farming.

2. When biochar is a part of the growing medium, it promotes the growth of nitrogen-fixing microorganisms.

3. When biochar is a part of the growing medium, it enables the growing medium to retain water for longer time.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: D

- Published/Last Modified on: October 4, 2020

IAS Upd.

Developed by: