Verbal Section Most Important Questions and Answers Part 11

Glide to success with Doorsteptutor material for UGC : Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

59. CENSORSHIP : INFORMATION

(a) cultivation : erosion

(b) philanthropy : generosity

(c) frugality : constraint

(d) sampling : measurement

(e) sanitation : disease

Ans : (e)

60. DUPLICATE : ALTER

(a) greet : ignore

(b) exchange : return

(c) shake : stabilize

(d) stretch : shrink

(e) eradicate : implicate

Ans : (d)

61. HYPOTHESIS : EXPERIMENTATION

(a) reality : fantasy

(b) opinion : debate

(c) film : camera

(d) prediction : conclusion

(e) science : success

Ans : (b)

62. TANGO : DANCE

(a) stanza : line

(b) tonality : instrumentation

(c) arabesque : theme

(d) rhyme : pattern

(e) elegy : poem

Ans : (e)

63. CHRONOMETER : SUNDIAL

(a) measurement : visibility

(b) chronology : analogy

(c) computer : abacus

(d) watch : ray

(e) reduction : enlargement

Ans : (c)

64. FOOTBALL : GRIDIRON

(a) wrestling : mat

(b) court : tennis

(c) bowling : floor

(d) rugby : arena

(e) baseball : diamond

Ans : (e)

65. EXPURGATE : PASSAGE

(a) abridge : text

(b) filter : water

(c) irritate : wound

(d) burn : book

(e) cancel : plan

Ans : (b)

66. IMPECUNIOUS : HOVEL

(a) progress : prosper

(b) mendicant : evasion

(c) prosperity : poverty

(d) mendacious : cringe

(e) affluent : mansion

Ans : (e)

67. APIARY : BEE

(a) museum : painting

(b) dam : water

(c) arboretum : tree

(d) forum : speech

(e) planetarium : star

Ans : (c)

68. BULLET : BARREL

(a) fame : films

(b) train : track

(c) idea : brain

(d) plane : clouds

(e) water : boat

Ans : (b)

69. VINDICATE : REPREHENSIBLE.

(a) sad : sorrow

(b) bitter : sad

(c) mild : serious

(d) solid : porous

(e) vivid : obsequious.

Ans : (c)

70. TERMAGANT : SHREW

(a) virago : harpy

(b) anteater : mouse

(c) supporter : nag

(d) single : married

(e) male : female.

Ans : (a)