Verbal Section Most Important Questions and Answers Part 6

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

56. In an effort to - its operations, the corporation announced it was acquiring a - company in a different type of manufacturing.

(a) Diversify - subsidiary

(b) adumbrate - solvent

(c) multiply - protracted

(d) intensify - fluctuating

(e) establish - sequential.

Ans : (a)

57. Samuel Clemens chose the - Mark Twain as a result of his knowledge of river boat piloting.

(a) mountebank

(b) protagonist

(c) misanthrope

(d) hallucination

(e) pseudonym.

Ans : (e)

58. To meet all - a source of - electrical power was added to the train’s engine.

(a) Integuments - parallel

(b) possibilities - incidental

(c) amenities - diverse

(d) contingencies - auxiliary

(e) conveniences - automatic.

Ans : (d)

59. Since the escaping vapours proved to be highly -, measures were at once taken for the - of the experiments.

(a) Volatile - ratification

(b) Observable - insulation

(c) Gaseous - reduction

(d) Noxious - cessation

(e) Incriminating - destruction.

Ans : (d)

60. Eric Fromm does not agree that man is - in Freudian sexual dilemmas for if the - that man creates can be changed for the better, there is hope that the state of man can be changed as well.

(a) Tortured - goals

(b) Trapped - institutions

(c) Caught - symbols

(d) Engulfed - life

(e) Confused - meanings.

Ans : (b)

Verbal Section: Analogies

Directions:

Each of the questions below consists of two words that have a certain relationship to each other, followed by five lettered pairs of related words. Select the lettered pair of words.

1. ANGLE : DECATE

(a) area : square inch

(b) milk : quart

(c) society : classes

(d) letter : alphabet

(e) time : minutes

Ans : (a)

2. CONFIRMED : INVETERATE

(a) knowledge : supposed

(b) financial : bankrupt

(c) immature : callow

(d) credible : incredible

(e) careful: punishing

Ans : (b)

3. LULLABY : BARCAROLE

(a) birth : marriage

(b) night : morning

(c) cradle : gondola

(d) song : poem

(e) carol : sonneteer

Ans : (c)

4. ZOOLOGY : ANIMALS

(a) ecology : pollution

(b) botany : plants

(c) chemistry : atoms

(d) history : people

(e) mathematics : geometry

Ans : (a)

5. DORY : VAN

(a) dairy : cow

(b) fish : vehicle

(c) freighter : caisson

(d) runners : wheels

(e) Danish : Dutch

Ans : (c)

6. PARQUET : WOOD

(a) colour : painting

(b) mosaic : glass

(c) potpourri : medley

(d) collage : tapestry

(e) linoleum : marble

Ans : (b)

7. SAW : CARPENTER

(a) Scissors : tailor

(b) Wagon : farmer

(c) Brush : painter

(d) Typewriter : author

(e) Trowel : bricklayer

Ans : (a)