General Knowledge MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 10

Glide to success with Doorsteptutor material for ISS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Famous Personalities

1. Barack Obama, the President of America, is from which of the following American States?

(a) California

(b) Illinois

(c) Virginia

(d) Indiana

Ans: (b)

2. Match the following

Match the following

List – I Person

List – II Area in which Distinguished

A. Rajendra Shah

1. Film industry

B. Naresh Trehan

2. Computer industry

C. Azim Premji

3. Automobile industry

D. Jagdish Khattar

4. Medical science

5. Literature

Ans: (b)

3. The first woman to climb Mount Everest was

(a) Marie Jose Perec

(b) Florence Griffith Joyner

(c) Junko Tabei

(d) Jackie Joyner Kersee

Ans: (c)

4. Who was known as ‘Lady with Lamp’?

(a) Sarojini Naidu

(b) Joan of Arc

(c) Mother Teresa

(d) Florence Nightingale

Ans: (d)

5. Who is the first Air Chief to receive the honor of ‘Marshal’?

(a) Arjun Singh

(b) Satish Kumar Sarin

(c) SK Mehra

(d) Yashwant Tipnis

Ans: (a)

6. Who is associated with the development of India’s Atomic Bomb?

(a) APJ Abdul Kalam

(b) Homi Bhabha

(c) Raja Ramanan

(d) Kastoorirangan

Ans: (c)

7. Match the following

Match the following

List – I

List – II

A. Ho Chi Minh

1. Founder of democracy movement in Myanmar

B. Sun Yat-sen

2. First PM of Singapore

C. Suu Kyi Aung San

3. Vietnam’s revolutionary leader

D. Lee Kuan Yew

4. First President of Republic of China

(a) 4 3 2 1

(b) 3 4 2 1

(c) 4 3 1 2

(d) 3 4 1 2

Ans: (d)

8. The first woman film star nominated to the Rajya Sabha was

(a) Nargis Dutt

(b) Shabana Azmi

(c) Madhubala

(d) Meena Kumari

Ans: (a)

9. Which of the following pairs is not correctly matched?

(a) Reinhold Messner complete Technology

(b) Harlow Shapley Astronomy

(c) Gregor Mendel Hereditary Theory

(d) Godfrey Hounsfield CT Scan

Ans: (a)

10. Match the following

Match the following

List – I Person

List – II Well Known As

A. Karun Chandok

1. Film maker

B. Mira Nair

2. Motor race sportsperson

C. Nirad C Chaudhari

3. Musician

D. Ronu Mazumdar

4. Writer

(a) 3 1 4 2

(b) 3 4 1 2

(c) 2 4 1 3

(d) 2 1 4 3

Ans: (d)

11. Who created the unforgettable literary character ‘Swami’?

(a) Vikram Seth

(b) R K Narayan

(c) Mulk Raj Anand

(d) Harivansh Rai Bachchan

Ans: (b)

12. Who is considered the father of Sahatara (sitar)?

(a) Mian Tansen

(b) Baiju Bawara

(c) Amir Khusro

(d) Bade Ghulam Ali Khan

Ans: (c)

13. Which among the following composers was deaf?

(a) Beethoven LV

(b) Back JS

(c) Richard Strauss

(d) Johannes Brahms

Ans: (a)