General Knowledge MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 6

Glide to success with Doorsteptutor material for competitive exams : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

25. Uranium Corporation of India Limited is situated in

(a) Maharashtra

(b) West Bengal

(c) Bihar

(d) Rajasthan

Ans: (c)

26. Which one of the following pairs is not correctly matched?

Which one of the following pairs is not correctly matched?

List – I

List – II

(a) Indira Gandhi Rashtriya Manav Sangrahalaya

1. Bhopal

(b) Ramakrishna Mission Institute of Culture

2. Kolkata

(c) Khuda Bakhsh Oriental Public Library

3. Lucknow

(d) Anthropological Survey of India (Headquarters)

4. Kolkata

Ans: (c)

27. Consider the following statements

1. State Central Library is located at Mumbai

2. National Library is located at New Delhi

Which of these statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

28. Which one of the following is not a Defense Public Sector Undertaking?

(a) Bharat Dynamics Limited

(b) Mishra Dhatu Nigam Limited

(c) Bharat Earth Movers Limited

(d) Hindustan Shipyard Limited

Ans: (d)

29. Match the following

Match the following

List – I

List – II

A. Army School of Physical Training (Mhow)

1. Dr Ambedkar Nagar

B. College of Defense Management

2. Secundrabad

C. Naval College of Engineering

3. Pune

D. Military College of Telecommunication Engineering

4. Lonavala

5. Dehradun

Defense Training Institute Location

(a) 3 1 4 2

(b) 5 2 3 1

(c) 3 2 4 1

(d) 5 1 3 2

Ans: (a)

30. Survey of India is under

(a) Defense Ministry

(b) Environment and Forest Ministry

(c) Home Ministry

(d) Science and Technology Ministry

Ans: (b)

31. The first atomic power reactor in India was

(a) Dhruv

(b) Jarlina

(c) Poornima

(d) Apsara

Ans: (d)

32. The first neutron reactor of India, ‘Kamini’, is situated at

(a) Narora

(b) Kalpakkam

(c) Kota

(d) Trombay

Ans: (b)

33. Match the following

Match the following

List – I Institute

List – II City

A. National Institute of Ocean Technology

1. Chennai

B. National Centre for Antarctic and Ocean Research

2. Goa

C. Indian National Centre for Indian Ocean Information Services

3. Hyderabad

4. Vishakhapatnam

(a) 1 2 3

(b) 2 3 4

(c) 1 2 4

(d) 2 1 3

Ans: (a)

34. Match the following

Match the following

List – I Institute

List – II Location

A. Indian Institute of Public Administration

1. Faridabad

B. VV Giri National Labour Institute

2. Bengaluru

C. National Institute of Financial Management

3. Noida

D. National Law School of India University

4. Mumbai

5. Delhi

(a) 1 2 4 3

(b) 5 3 1 2

(c) 1 3 4 2

(d) 5 2 1 3

Ans: (b)

35. Match the following

Match the following

List – I Defense Training Institute

List – II Location

A. INS Valsara

1. Mhow

B. Air Force Administrative College

2. Coimbatore

C. Army War College

3. Jamnagar

D. Institute of Military Law

4. Campetti

(a) 3 4 1 2

(b) 1 2 3 4

(c) 3 2 1 4

(d) 1 4 3 2

Ans: (c)