Reasoning Paper 2 Most Important Questions and Answers Part 1

Get unlimited access to the best preparation resource for CAT : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

1. If the following numbers are rewritten by interchanging the digits in ten’s place and hundred’s place and then arranging them in the descending order. What will be the second digit of the newly formed fifth number from your right?

479, 736, 895, 978, 389, 675

(A) 3

(B) 4

(C) 5

(D) 6

Ans : (C)

2. P is 60 m South-East of Q. R is 60 m North-East of Q. Then R is in which direction of P?

(A) North

(B) North-East

(C) South

(D) South-East

Ans : (A)

Directions:

(Q. 3–5) Read the following information for answering the questions that follow:

On a playing ground A, B, C, D and E are standing as described below facing the North.

  • B is 50 meters to the right of D.

  • A is 60 meters to the South of B

  • C is 40 meters to the West of D.

  • E is 80 meters to the North of A.

3. If a boy walks from C, meets D followed by B, A and then E, how many meters has he walked if he has travelled the straight distance all through?

(A) 120

(B) 150

(C) 170

(D) 230

Ans : (D)

4. What is the minimum distance (in meter approximately) between C and E?

(A) 53

(B) 78

(C) 92

(D) 120

Ans : (C)

5. Who is to the South-East of the person who is to the left of D?

(A) A

(B) B

(C) C

(D) E

Ans : (A)

6. A man was walking in the evening just before the sun set. His wife said that, his shadow fell on his right. If the wife was walking in the opposite direction of the man, then which direction the wife was facing?

(A) North

(B) West

(C) South

(D) East

Ans : (C)

Directions:

(Q. 7–11) In each of the following questions choose the set of numbers from the four alternative sets that is similar to the given set.

7. Given set : (4, 9, 18)

(A) (8, 14, 22)

(B) (10, 15, 25)

(C) (6, 12, 23)

(D) (12, 17, 26)

Ans : (D)

8. Given set : (10, 14, 17)

(A) (4, 11, 14)

(B) (9, 12, 15)

(C) (8, 13, 18)

(D) (6, 9, 12)

Ans : (A)

9. Given set : (7, 27, 55)

(A) (21, 35, 52)

(B) (18, 42, 65)

(C) (16, 40, 72)

(D) (13, 30, 58)

Ans : (C)

10. Given set : (39, 28, 19)

(A) (84, 67, 52)

(B) (52, 25, 17)

(C) (70, 49, 36)

(D) (65, 45, 21)

Ans : (A)

11. Given set : (246, 257, 358)

(A) (233, 343, 345)

(B) (273, 365, 367)

(C) (143, 226, 237)

(D) (145, 235, 325)

Ans : (A)