Reasoning Paper 2 Most Important Questions and Answers Part 5

Get unlimited access to the best preparation resource for IMO-Level-2 : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

43. Three of the following four are similar in relation to their positions in the English alphabet and hence form a group. Which one does not belong to that group?

(A) SPEAK : PZVKH

(B) HUSKY : BPGFS

(C) BRAIN : MRZIY

(D) BREAK : PZVIY

Ans : (B)

44. Three of the following four groups of letters are alike in some way while one is different. Find out which one is different?

(A) DJWR

(B) EKXR

(C) KQDX

(D) AGTN

Ans : (A)

45. Four groups of letters are given below. Three of them are alike in a certain way while one is different. Choose the odd one.

(A) GWOURV

(B) LZKMSU

(C) SFXPMG

(D) JOEHNP

Ans : (C)

46. Four pairs of words are given below out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Watt : Power

(B) Ampere : Current

(C) Pascal : Pressure

(D) Radian : Degree

Ans : (D)

47. Number of letters skipped in between adjacent letters of the series starting from behind are increased by one. Which of the following series observes this rule?

(A) ONLKI

(B) OMKIG

(C) OMJFA

(D) OIGDC

Ans : (C)

48. If the letters of the word ‘PROTECTION’ which are at odd numbered position in the English alphabet are picked up and are arranged in alphabetical order from left and if they are now substituted by Z, Y, X and so on, beginning from left which letter will get substituted by X?

(A) E

(B) O

(C) T

(D) I

Ans : (D)

49. How many pairs of letters are there in the word OPERATION in which the difference between them is the same as in the English alphabet?

(A) 3

(B) 5

(C) 7

(D) 9

Ans : (C)

50. Arrange the given words in order in which they occur in the dictionary and then choose the correct sequence.

(1) Dissipate

(2) Dissuade

(3) Disseminate

(4) Distract

(5) Dissociate

(6) Dissect

Choose the Correct Option

(A) 6, 3, 1, 5, 2, 4

(B) 1, 6, 3, 2, 4, 5

(C) 3, 6, 1, 2, 5, 4

(D) 4, 6, 3, 1, 5, 2

Ans : (A)

51. The letters skipped in between the adjacent letters in the series are followed by equal space. Which of the following series observes this rule?

(A) SUXADF

(B) RVZDFG

(C) HKNGSW

(D) RVZDHL

Ans : (D)

Directions:

(Q. 52–56) In a certain code, letters of English alphabet are coded as given for some words. The numeric code for each letter is given in bracket under coded form and corresponds to the letter in the word in the same serial order, study the coded forms of the given words and find out the rules for their classification. Applying those rules find out the code for the words given in capital letters in the questions that follow— Word Codes Form

  • ATE (0) (5) (0)

  • NONE (5) (25) (5) (25)

  • UNIT (30) (5) (30) (5) PIN (5) (10) (5)

  • PAGE (5) (25) (5) (25)

  • OPEN (30) (5) (30) (5) ONE (0) (5) (0)

  • CUT (5) (10) (5)

  • SEAT (5) (15) (15) (5)

  • DEEP (5) (20) (20) (5)

52. VINA

(A) (5) (0) (5) (15)

(B) (5) (25) (5) (25)

(C) (5) (30) (5) (30)

(D) (5) (10) (5) (30)

Ans : (B)