Reasoning Paper 3 Most Important Questions and Answers Part 2

Doorsteptutor material for BITSAT is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Directions:

(Q. 15 to 17): based on alphabets.

15. If the sequence of the alphabets is reversed which of the following would be the 14th letter from your left?

(A) N

(B) L

(C) O

(D) None of these

Ans. (D)

16. Which letter is the 8th letter to the right of the letter, which is 12th from the left?

(A) V

(B) T

(C) W

(D) Y

Ans. (B)

17. Which letter is the 8th letter to the right of the letter which is 10th to the left of the last but one letter from the right?

(A) V

(B) X

(C) W

(D) I

Ans. (C)

Directions:

(Q. 18 to 23) Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

18. (A) Green

(B) Red

(C) Colour

(D) Orange

Ans. (C)

19. (A) Rabbit

(B) Crocodile

(C) Earthworm

(D) Snail

Ans. (A)

20. (A) Polo

(B) Chess

(C) Ludo

(D) Carrom

Ans. (A)

21. (A) Sun

(B) Universe

(C) Moon

(D) Star

Ans. (B)

22. (A) Cheese

(B) Milk

(C) Curd

(D) Ghee

Ans. (B)

23. (A) Carrot

(B) Radish

(C) Potato

(D) Brinjal

Ans. (D)

24. In a certain code ‘CONTRIBUTOR’ is written as ‘RTNOCIROTUB’. How is ‘prohibition’ written in that code?

(A) NOITIBIHORP

(B) IHORPBITION

(C) ITIONBIHOTP

(D) IHORPBNOITI

Ans. (D)

25. If ‘CAT’ and ‘BOAT’ are written as XZG and ‘YLZG’ respectively in a code language how is ‘EGG’ to be written in the same language?

(A) VSS

(B) URR

(C) VTT

(D) UTF

Ans. (C)

26. In a code language SINGER is written as AIBCED then GINGER will be written in the same code as—

(A) CBIECD

(B) CIBCED

(C) CBICED

(D) CIBECD

Ans. (B)

27. If BAT is coded as 283, CAT is coded as 383 and ARE is coded as 801, then the code for BETTER is—

(A) 213310

(B) 213301

(C) 123301

(D) 012334

Ans. (A)

28. If water is called black, black is called tree, tree is called blue, blue is called rain, rain is called pink and pink is called fish in a certain language then what is the colour of sky called in that language?

(A) Blue

(B) Fish

(C) Rain

(D) Pink

Ans. (C)