Verbal Section Most Important Questions and Answers Part 9

Get unlimited access to the best preparation resource for BITSAT : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

34. DEBATE : FORENSIC

(a) concerto : harmonizing

(b) drama : histrionic

(c) opera : spoken

(d) argument : domestic

(e) novel : original.

Ans : (b)

35. NOISOME : GARBAGE

(a) heavy : metal

(b) warmth : snow

(c) fragrant : incense

(d) liquid : perfume

(e) loud : music.

Ans : (c)

36. CONDUIT : WATER

(a) Behaviour : liquid

(b) electricity : television

(c) artery : blood

(d) wire : sound

(e) pump : oil.

Ans : (c)

37. BIZARRE : EXOTIC

(a) wild : tame

(b) lively : livid

(c) stage : dancer

(d) commonplace : routine

(e) ordinary : exceptional.

Ans : (d)

38. ENTREPRENEUR : LABORER

(a) mediator : conflict

(b) capitalism : communism

(c) profits : wages

(d) arbitrator : capitalist

(e) moonlighting : worker.

Ans : (c)

39. ANTIMACASSAR : SOFA

(a) picture : frame

(b) rug : floor

(c) pillow : bed

(d) door : window

(e) table : chair.

Ans : (b)

40. NOTABLE : NOTORIOUS

(a) heinous : atrocious

(b) philandering : pleasant

(c) philanthropic : miserly

(d) nefarious : secret

(e) philanthropic : benevolent.

Ans : (e)

41. BABBLE : TALK

(a) though : blank

(b) look : espy

(c) wink : eye

(d) leer : ogle

(e) simper : smile.

Ans :E

42. ALCOVE : RECESS

(a) column : entrance

(b) foundation : building

(c) dome : roof

(d) turret : chimney

(e) foyer : ballroom

Ans :C

43. FIRM : INTRANSIGHT

(a) faithful : resolute

(b) improvident : industrious

(c) vague : inattentive

(d) concerned : obsessed

(e) malleable : tractable

Ans : (d)

44. EPAULET : SHOULDER

(a) medal : chest

(b) decoration : uniform

(c) knapsack : back

(d) sword : scabbard

(e) sash : window

Ans : (a)

45. ANACHRONISM : CHRONOLOGY

(a) tradition : custom

(b) variations : incongruity

(c) fallacy : logic

(d) archetype : paradigm

(e) debauchery : appetites

Ans : (c)