General Knowledge MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 4

Doorsteptutor material for competitive exams is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

3. Match the following

Match the following

List – I

List – II

A. Rice Research Institute

1. Rajahmundry

B. Tobacco Research Institute

2. Mumbai

C. Sugar Research Institute

3. Cuttack

D. Cotton Research Institute

4. Coimbatore

(a) 4 1 3 2

(b) 2 3 1 4

(c) 3 1 4 2

(d) 2 1 3 4

Ans: (c)

4. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a) National Aluminum Company Ltd Bhubaneshwar

(b) Indian Bureau of Mines Dhanbad

(c) National Film Archives of India Pune

(d) National Archives of India New Delhi

Ans: (d)

5. Match the following

Match the following

List – I City

List – II Establishment

A. Arkonnam

1. Central Air Command HQ

B. Allahabad

2. Naval Air Base

C. Kamptee

3. Institute of Military Law

D. Mhow

4. Coast Guard District HQ

5. College of Combat

(a) 2 5 3 1

(b) 3 1 4 5

(c) 2 1 3 5

(d) 3 5 4 1

Ans: (c)

6. Match the following

Match the following

List – I Library

List – II City

A. National Library

1. New Delhi

B. State Central Library

2. Kolkata

C. Connemara Public Library

3. Mumbai

D. Mhow

4. Chennai

(a) 1 3 4

(b) 2 3 4

(c) 1 4 3

(d) 2 4 3

Ans: (a)

7. Match the following

Match the following

List – I Department

List – II Ministry of the Government of India

A. Department of Women and Child Development

1. Ministry of Health and Family Welfare

B. Department of Official Language Development

2. Ministry of Human Resource

C. Department of Drinking Water Supply

3. Ministry of Water Resources

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) None

Ans: (d)

8. Match the following

Match the following

List – I Institute

List – II Located At

A. Indian Institute of Geomagnetism

1. Coimbatore

B. International Advanced Research Centre for Powder Metallurgy and New Materials

2. Mumbai

C. Salim Ali Centre for Ornithology and Natural History

3. Jabalpur

D. Tropical Forestry Research Institute

4. Hyderabad

(a) 2 3 1 4

(b) 1 4 2 3

(c) 2 4 1 3

(d) 2 3 2 4

Ans: (c)

9. Which of the following pairs is not correctly matched?

Which of the following pairs is not correctly matched?

List – I Unit of Indian Railway

List – II Location

(a) Railway Staff College

1. Vadodara

(b) Central Organization for Railway Electrification

2. Varanasi

(c) Wheel and Axle Plant

3. Bengaluru

(d) Rail-coach Factory

4. Kapurthala

Ans: (b)

10. Match the following

Match the following

List – I Industrial Unit

List – II Location

a) Atlas Cycles Co. Ltd

1. Bengaluru

b) Bharat Earthmovers Ltd

2. Bhubaneshwar

c) Indian Farmers Fertilizers Co-operative Ltd

3. Kalol

d) National Aluminum Co Ltd

4. Sonepat

(a) 1 4 2 3

(b) 1 4 3 2

(c) 4 1 2 3

(d) 4 1 3 2

Ans:

11. Match the following

Match the following

List – I Institute

List – II Location

A. Central Drug Research Institute

1. Simla

B. Central Potato Research Institute

2. Cuttack

C. Central Rice Research Institute

3. Lucknow

D. Indian Institute of Horticulture Research

4. Bengaluru

(a) 3 1 2 4

(b) 2 3 1 1

(c) 4 3 1 2

(d) 2 1 4 3

Ans: (a)