General Knowledge MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 9

Doorsteptutor material for ISS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

25. The song ‘Vande Mataram’ was originally composed in

(a) Asmese

(b) Bengali

(c) Hindi

(d) Sanskrit

Ans: (d)

26. ‘My Life’ is the autobiography of

(a) Dr APJ Kalam

(b) Dr Rajendra Prasad

(c) Bill Clinton

(d) Hillary Clinton

Ans: (c)

27. The author of ‘Through the Corridors of Power’ is

(a) Kiran Bedi

(b) PC Alexander

(c) JN Dixit

(d) TN Seshan

Ans: (b)

28. ‘My Music, My Life’ is the autobiography of

(a) Pt Shiv Kumar Sharma

(b) Ustad Amjad Ali Khan

(c) Pt bavi Shankar

(d) Ustad Zakir Hussain

Ans: (c)

29. Who was the author of the famous work ‘A Contributions to the Critic of Political Economy’?

(a) Adam Smith

(b) John Lock

(c) Karl Marx

(d) Thomas Penn

Ans: (c)

30. Match the following

Match the following

List – I (Book)

List – II (Author)

A. Chitra

1. Bankim Chandra Chatterjee

B. Devadas

2. Rabindra Nath Tagore

C. Durgesh Nandini

3. Sharath Chandra Chatterjee

D. Ganadevata

4. Tara Shankar Bandyopadhyay

(a) 2 3 1 4

(b) 1 4 2 3

(c) 2 4 1 3

(d) 1 3 2 4

Ans: (a)

31. Which of the following correctly matched?

Which of the following correctly matched?

List – I Publication

List – II Group

A. Sport Star

1. The Hindu Publication group

B. Business World

2. ABP Group

C. The Week

3. Malayala Manorama Publication Group

D. Reader’s Digest

4. Indian Express Publication Group

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) 1, 2 and 3

(c) 2 and 4

(d) 1 and 3

Ans: (b)

32. Match the following

Match the following

List – I Author

List – II Work

A. Bankim Chandra

1. Shatranj Ke Khilari

B. Dinabandhu Mitra

2. Debi Chaudhurani

C. Premchand

3. Nil-Darpan

D. Reader’s Digest

4. Chandrakant

(a) 2 4 1

(b) 3 4 2

(c) 2 3 1

(d) 3 1 4

Ans: (c)

33. Who among the following gave a systematic critique of the moderate politics of the Indian National Congress in a series of articles entitled ‘New Lamps for Old’?

(a) Aurobindo Ghosh

(b) RC Dutt

(c) Syed Ahmad Khan

(d) Viraraghavachari

Ans: (a)

34. Who among the following wrote the poem, ‘Subh-e-Azadi’?

(a) Sahir Ludhiyanvi

(b) Faiz Ahmed Faiz

(c) Muhammad Iqbal

(d) Maulana Abul Kalam Azad

Ans: (b)

35. Who among the following translated the Autobiography of Madam Curie in Hindi?

(a) Atal Bihari Vajpayee

(b) Lal Bahadur Shastri

(c) Choudhary Charan Singh

(d) Gobind Vallabh Pant

Ans: (b)