Legal Aptitude MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 12

Get top class preparation for IAS right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

98. Jurisdiction to grant anticipatory bail under section 438 of vests with.

a) The Court of Sessions and the High Court

b) The High Court

c) The Court of Sessions

d) The Court of Magistrate

Ans: (c)

99. An agreement is

a) Contract

b) Offer + acceptance

c) Offer + acceptance + consideration

d) Offer

Ans: (a)

100. Borrowing of money against pledge land as security. This system of arrangement is called

a) Mortgage

b) Hundi

c) Pledge

d) None of these

Ans: (c)

101. A written statement in the name of a person by whom it is voluntarily signed and sworn to be called

a) Affirmation

b) notary

c) sworn statement

d) Affidavit

Ans: (a)

102. A previous judgement cited by court to decide on a similar set fact.

a) Judicial dicta

b) Obiter dicta

c) Precedent

d) Case

Ans: (c)

103. Who was responsible for introduction of Public Interest Litigation in India?

a) Justice Fatima Bibi

b) Justice AM Ahmadi

c) Justice PN Bhagwati

d) Justice CR Krishna Iyar

Ans: (b)

104. Union territory of Andaman Nicobar Island is within the jurisdiction of

a) Madras High Court

b) Calcutta High Court

c) Guwahati High Court

d) Delhi High Court

Ans: (d)

105. Dowry death is incorporated as an offence in the Indian Penal Code under which section of the Indian Penal Code?

a) 304A

b) 304B

c) 304 Part I

d) 304 Part II

Ans: (d)

106. The first law officer of the country is

a) Chairman of Law Commission

b) Solicitor General

c) Chief Justice of India

d) Attorney General of India

Ans: (b)

107. The Law of Torts has developed through

a) Legislations

b) Customs

c) Judicial decisions

d) None of these

Ans: (b)

108. The first Chief Justice of Independent India was

a) SM Sikri

b) SR Das

c) MH Beg

d) HJ Kania

Ans: (b)

109. A right available against world at large is

a) in pleno

b) in situ

c) in rem

d) in personam

Ans: (c)

110. Men’s rea means

a) intention

b) evil

c) guilty mind

d) unlawful act

Ans: (a)

111. A person who makes an affidavit or deposition is called

a) plaintiff

b) witness

c) deponent

d) defendant

Ans: (b)