ICAR NET (UG/PG): Current Affairs Questions (Practice_Test 1 of 17)

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

  1. The tennis player who announced retirement recently is:
    1. Roger Federer
    2. Justine Henin
    3. Rafael Nadal
    4. Mahesh Bhupati
    5. None of these

    Answer: b

  2. Entero virus 71 (EV 71) is responsible for:
    1. Japanese encephalitis
    2. The new form of bird flue
    3. Skin infection
    4. Hand-foot-mouth disease
    5. None of these

    Answer: d

  3. According to a latest report, since 1990, India has cut its overall child mortality rate by:
    1. 34 %
    2. 30 %
    3. 32 %
    4. 36 %
    5. None of these

    Answer: a

  4. India test-fired Nuclear Capable Agni III on May 7,2008 for:
    1. Fourth time
    2. Second time
    3. Third time
    4. Fifth time
    5. None of these

    Answer: c

  5. Tenth century coins have been found from the city of:
    1. Guwahati
    2. Bareily
    3. Khandwa
    4. Ranchi
    5. None of these

    Answer: c

  6. The cyclone which struck Myanmar in May 2008 was:
    1. Willy-willy
    2. Nargis
    3. Fanoos
    4. Nasim
    5. None of these

    Answer: b

  7. The number of children, who are deprived of basic healthcare in India, as per the report-state of the World՚s Mother՚s brought out by global humanitarian organization ‘save the children’ is:
    1. 60 million
    2. 50 million
    3. 67 million
    4. 55 million
    5. None of these

    Answer: c

  8. The country where the system of two Supreme Courts has been proposed is:
    1. Pakistan
    2. Nepal
    3. Sri Lanka
    4. Bhutan
    5. None of these

    Answer: a

  9. Which of the following is not a member of the NATO?
    1. Austria
    2. Poland
    3. Hungary
    4. Spain
    5. None of these

    Answer: a

  10. Who became Britain՚s first Asian woman Lord Mayor?
    1. Rekha Rani
    2. Anjula Sood
    3. Reshma Shah
    4. Kavita Sahni
    5. None of these

    Answer: b

Developed by: