ICAR NET (UG/PG): Current Affairs Questions (Practice_Test 11 of 17)

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

  1. The last Mughal Emperor was
    1. Bahadur Shah II
    2. Shah Alam II
    3. Akbar II
    4. Alamgir II

    Answer: a

  2. Sir Thomas Roe was the ambassador of James I to the court of
    1. Akbar
    2. Jahangir
    3. Shah Jahan
    4. Auranzeb

    Answer: b

  3. Vasco da Gama was a famous ________ traveler.
    1. Danish
    2. French
    3. Portugese
    4. Dutch

    Answer: c

  4. When was American Independence declared?
    1. 1776
    2. 1756
    3. 1736
    4. 1746

    Answer: a

  5. When did Hitler become Chancellor of Germany?
    1. 1939
    2. 1936
    3. 1933
    4. 1930

    Answer: c

  6. The Industrial Revolution was to begin first in
    1. USA
    2. Japan
    3. England
    4. (erstwhile) USSR

    Answer: c

  7. Who wrote Buddha Charita?
    1. Bana Bhatta
    2. Ashva Ghosa
    3. Kalidasa
    4. Tulsidas

    Answer: b

  8. Where was the first factory by the Britishers set up in India in 1612?
    1. Pondicherry
    2. Surat
    3. Cochin
    4. Calcutta

    Answer: b

  9. The principal language of the Dravidians was
    1. Kannada
    2. Telugu
    3. Tamil
    4. Malayalam

    Answer: b

  10. In which year Ashoka fought the Kalinga War?
    1. 58 BC
    2. 78 BC
    3. 599 BC
    4. 261 BC

    Answer: d

  11. When was the Berlin Wall built?
    1. 1917
    2. 1961
    3. 1921
    4. 1963

    Answer: b

Developed by: