ICAR NET: Current Affairs Questions (Practice_Test 8 of 17)

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

  1. Who was the Prime Minister of Britain when India got Independence?

    1. Harold Wilson

    2. Lloyd George

    3. Chamberlain

    4. Clement Atlee

    Answer: d

  2. The Acharya who established matths in all the four corners of India

    1. Ramanuja

    2. Sankara

    3. Madhava

    4. Vallabha

    Answer: b

  3. Sir CV Raman was the first Nobel Laureate in Physics from the Indian Sub-continent. Who was the second?

    1. Dr. APJ Abdul Kalam

    2. Dr. SS Bhatnagar

    3. Dr. Hargovind Khorana

    4. Prof. Abdus Salam of Pakistan

    Answer: d

  4. Free India's First Education Minister was

    1. MC Chagla

    2. Maulana Kalam Azad

    3. Rafi Ahmed Kidwai

    4. NG Ayyangar

    Answer: b

  5. Who was the first Viceroy of India?

    1. Lord Clive

    2. Lord Warren Hastings

    3. Lord Canning

    4. Lord Cornwallis

    Answer: c

  6. The servants of India society was founded by

    1. Blavatsky & Olcott, 1866

    2. Gopalkrishna Gokhale, 1905

    3. MG Ranade, 1867

    4. Sir SA Khan, 1920

    Answer: b

  7. Under whose Vice Royalty was Tipu Sultan Defeated

    1. Lord Cornwallis

    2. Lord Wellesley

    3. Lord Hastings

    4. Lord Canning

    Answer: b

  8. The famous? Al-Berauni? is associated in Indian history with

    1. Mohd. Tughlaq

    2. Mohd. Ghori

    3. Mahmood of Ghazni

    4. Allau-ud-din Khilji.

    Answer: c

  9. Battle of Buxar was fought in the year

    1. 1757

    2. 1764

    3. 1576

    4. 1565

    Answer: b

  10. Kalidas was the court poet of

    1. Chandragupta-II

    2. Chandragupta Maurya

    3. Harshavardhan

    4. Kharavela

    Answer: a