ICAR NET (UG/PG): Current Affairs Questions (Practice_Test 9 of 17)

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

  1. Battle of ________ is associated with Prithviraj & Mohammad Ghori
    1. Haldighati
    2. Talikota
    3. Kanwa
    4. Tarain

    Answer: d

  2. Second Battle of Panipat was fought in the year ________, headed by________
    1. 1526, Babur
    2. 1556, Humayun
    3. 1556, Akbar
    4. 1605, Jehangir.

    Answer: c

  3. The first round table conference was held under the vice royalty of Lord
    1. Reading
    2. Irwin
    3. Wellingdon
    4. Mountbatten

    Answer: b

  4. Who was the last famous Hindu King?
    1. Harshavardhan
    2. Samudragupta
    3. Chandragupta-II
    4. Ashoka

    Answer: a

  5. Who is known as the Indian Napolean?
    1. Chandragupta I
    2. Samudragupta
    3. Chandragupta II
    4. Skandagupta

    Answer: b

  6. The author of historical epithet Rajtarangini was
    1. Kalhana
    2. Kalidas
    3. Chanakya
    4. Banabhatta

    Answer: a

  7. The Kailashnath Temple at Ellora was built by the
    1. Rashtrakutas
    2. Chalukyas
    3. Cholas
    4. Pallavas

    Answer: a

  8. Alexander defeated Porus at the bank of river Jhelum. This battle is famous as the battle of
    1. Wandiwash
    2. Hydapses
    3. Chausa
    4. Khanwa

    Answer: b

  9. Which governor General abolished the practice of sati?
    1. Lord Dalhousie
    2. William Bentick
    3. Lord Cornwallis
    4. Lord Hastings

    Answer: b

  10. Lord Curzon is associated with which of the following events?
    1. Hunter commission
    2. Doctrine of Lapse
    3. Partition of Bengal
    4. Jallianwala Bagh Tragedy

    Answer: c

Developed by: