Verbal Section Most Important Questions and Answers Part 2

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

11. That the Third Battalion՚s fifty percent casually rate transformed its assault on Hill 306 from a brilliant stratagem into a debacle does not - eyewitness reports of its commander՚s extra-ordinary - in deploying his forces.

(a) invalidate - brutality

(b) gainsay - cleverness

(c) underscore - ineptitude

(d) justify - rapidity

(e) corroborate -determination

Ans: (b)

12. No longer - by the belief that the world around us was expressly designed for humanity, many people try to find intellectual - for that lost certainty in astrology and in mysticism.

(a) satisfied - reasons

(b) reassured - justifications

(c) restricted - parallels

(d) sustained - substitutes

(e) hampered - equivalents

Ans: (d)

13. In eighth-century Japan, people who - wasteland were rewarded with official ranks as part of an effort to overcome the shortage of - fields.

(a) cultivated - domestic

(b) located - desirable

(c) conserved – forested

(d) reclaimed - arable

(e) irrigated - accessible.

Ans: (d)

14. Clearly refuting sceptics, researchers have - not only that gravitational radiation exists but that it also does exactly what the theory- it should do.

(a) assumed - deducted

(b) estimated - accepted

(c) supposed - asserted

(d) doubted - warranted

(e) demonstrated - predicted.

Ans: (e)

15. Melodramas, which presented stark oppositions between innocence and criminality, virtue and corruption, good and evil, were popular precisely because they offered the audience a world - of -

(a) deprived - polarity

(b) full - circumstantiality

(c) bereft - theatricality

(d) devoid - neutrality

(e) composed - adversity.

Ans: (d)

16. Sponsors of the bill were-because there was no opposition to it within the legislative, until after the measure had been signed into law.

(a) well-intentioned

(b) persistent

(c) detained

(d) unreliable

(e) relieved.

Ans: (b)

17. Ecology, like economics, concerns itself with the movement of valuable - through a complex network of producers and consumers.

(a) nutrients

(b) dividends

(c) communications

(d) artifacts

(e) commodities.

Ans: (c)

18. Having fully embraced the belief that government by persuasion is preferable to government by - the leaders of the movement have recently - most of their previous statements supporting totalitarianism.

(a) proclamation - codified

(b) coercion - repudiated

(c) participation - moderated

(d) intimidation - issued

(e) demonstration - deliberated.

Ans: (b)

19. It would be difficult for one so - to be led to believe that all men are equal and that we must disregard race, colour and creed.

(a) tolerant

(b) democratic

(c) broadminded

(d) emotional

(e) Intolerant.

Ans: (e)

20. Many philosophers agree that the verbal aggression of profanity in certain radical newspapers is not - or childish, but an assault on - essential to the revolutionary՚s purpose.

(a) insolent - sociability

(b) trivial - decorum

(c) belligerent - fallibility

(d) serious - propriety

(e) Deliberate - affectation.

Ans: (b)

21. The - tones of the flute succeeded in - his tense nerves.

(a) rhapsodic - minimizing

(b) blatant - enhancing

(c) hovendous - calming

(d) vibrant - portraying

(e) mellifluous - soothing.

Ans: (e)

Developed by: