General Knowledge MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 16

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

10. The International Court of Justice is located at

(a) Geneva

(b) Hague

(c) Amsterdam

(d) Vienna

Ans: (a)

11. The United Nations Organization came into existence on

(a) Oct 24, 1945

(b) Dec 24, 1945

(c) Aug 30, 1945

(d) None of these

Ans: (a)

12. Which of the following is not associated with the UNO?

(a) ILO

(b) WHO

(c) Security Council

(d) ASEAN

Ans: (a)

13. Which of the following Asian languages are UN official languages?

(a) Hindi and Japanese

(b) Chinese and Hindi

(c) Japanese and Arabic

(d) Chinese and Arabic

Ans: (c)

14. The five permanent members of the UN Security Council are

(a) Canada, China, France, Russia, and USA

(b) China, France, Russia, UK, and USA

(c) Japan, Germany, Russia, UK, and USA

(d) Germany, China, Russia, UK, and USA

Ans: (c)

15. Which of the following statements regarding the UN Security Council is not correct?

(a) Of its total membership, 5 members are permanent members

(b) In voting on substantive measures, all permanent members must vote ‘Yes’ if the measure is to pass

(c) The Presidency of the Council is alternated monthly confined to the permanent members

(d) The non-permanent members do not have vote power

Ans: (b)

16. Who were made the permanent members of the UN Security Council?

(a) One representative from each continent

(b) Five major powers of the Allied Forces in the Second World War

(c) Five members elected by the UN General Assembly at the initial Constitution

(d) Funding members c.f the UN

Ans: (d)

17. How is the new membership of United Nations affected?

(a) The admission of any state as member will be affected by a decision of the Security council on the recommendations of the General Assembly

(b) The admission of any state as member will be affected by a decision of the General Assembly on the recommendation of the Security Council

(c) The admission of, any state as member will be affected by a decision of the Security Council and General Assembly

(d) The admission of any state as member will be affected by a decision of new membership Council followed by a voting in General Assembly

Ans: (a)

18. Which UN body deals with population problem?

(a) UNDP

(b) UNESCO

(c) UNFPA

(d) UNICEF

Ans: (d)

19. Who is associated with the coinage of the name ‘United Nations’?

(a) JL Nehru

(b) Franklin Roosevelt

(c) Charles de Galle

(d) Wudro Wilson

Ans: (a)

20. The working language (s) of UNESCO is/are

(a) English only

(b) French only

(c) English and French

(d) English, French, and Russian

Ans: (c)

21. The number of principal organs of UNO is

(a) 3

(b) 4

(c) 5

(d) 6

Ans: (b)

22. The total member of Security Council is

(a) 5

(b) 10

(c) 15

(d) 20

Ans: (a)