General Knowledge MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 5

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

12. Match the following

Match the following

List – I Institute

List – II Location

A. Forest Research Institute

1. Jhansi

B. Central Glass and Ceramic Research Institute

2. Lucknow

C. Saha Institute of Nuclear Physics

3. Dehradun

D. National Botanical Research Institute

4. Kolkata

5. Delhi

(a) 1 2 3 4

(b) 3 1 2 4

(c) 3 5 4 2

(d) 2 1 4 3

Ans: (c)

13. Match the following

Match the following

List – I Institute

List – II Location

A. Vikram Sarabhai

1. Bengaluru

B. Space Application Centre

2. Ahmedabad

C. National Remote Sensing Agency

3. Hyderabad

D. ISRO Telemetry Tracking and Command Network

4. Thiruvanant –hapuram

5. Hassan

(a) 4 2 3 1

(b) 1 3 5 2

(c) 1 3 4 2

(d) 2 3 4 1

Ans: (a)

14. The National Institute of Communicable Diseases is located at which of the following places?

(a) Lucknow

(b) Delhi

(c) Bengaluru

(d) Chandigarh

Ans: (b)

15. Central Arid Zone Research Institute is in

(a) Gujarat

(b) Madhya Pradesh

(c) Rajasthan

(d) Odisha

Ans: (c)

16. Where is the headquarters of Oil and National Gas Commission?

(a) Mumbai

(b) Dehradun

(c) Vadodara

(d) Digboi

Ans: (b)

17. The Paratroopers Training School of the Indian Air Force, is located at

(a) Nasik

(b) Agra

(c) Pune

(d) Dehradun

Ans: (b)

18. Indian Army’s School of Artillery is located at

(a) Bengaluru

(b) Chennai

(c) Pune

(d) Deolali

Ans: (d)

19. Largest mint in India is located at

(a) Kolkata

(b) Mumbai

(c) Hyderabad

(d) Nasik

Ans: (a)

20. Which is the earliest Engineering educational institution in India?

(a) Birla Institute of Technology and Science, Pilani

(b) IIT Kharagpur

(c) Roorkee Engineering College (IIT Roorkee)

(d) BHU (IIT), Varanasi

Ans: (c)

21. Which is the Agency the Government has engaged to grade and standardize various agricultural products?

(a) Food Corporation of India

(b) Directorate of Marketing and Inspection

(c) Bureau of Indian Standards

(d) Central Statistical Organization

Ans: (c)

22. Where is Salar Jung Museum situated?

(a) Hyderabad

(b) Jaipur

(c) Lucknow

(d) Mumbai

Ans: (a)

23. Indian Institute of Naturopathy and Yogic Science is located at

(a) Pune

(b) Lucknow

(c) Hyderabad

(d) Bengaluru

Ans: (b)

24. Where is Indian Institute of Petroleum located?

(a) Vishakhapatnam

(b) Delhi

(c) Dehradun

(d) Chennai

Ans: (c)